Ahojte. Chcem sa vás opýtať, či sa vám stalo niečo podobné. V septembri minulého roku, mi náhle zomrela mamka. Mala 53 rokov. Bolo to ozaj nečakane, pretože bola zdravá vitálna žena a správe o jej smrti nikto naozaj nemohol uveriť. Bola jej určená mozgová smrť. Žijem v zahraničí a mamka bola v tom čase doma sama. Dozvedela som sa po telefóne od starých rodičov, že mamku našli ráno ležať na zemi a teraz leží v nemocnici. Hneď sme nasadli na prvé lietadlo a leteli domov za ňou. V nemocnici nám povedali, že ma zaliaty celý mozog krvou a že tu už niet cesty späť. Večer pred tým, som s nou telefonovala, mali sme veľmi blízky vzťah. Všetko bolo v poriadku necítila sa vôbec zle 🥲 ako sme k nej prišli s mojim bratom v tej nemocnici prvýkrát, chytila som ju za ruku a povedala jej mamka som tu. V tom momente jej pulz vyskočil hore a kopla nohou. Opýtala som sa zdravotného asistenta, či reaguje pohybom. Povedal ľahostajne - kedy ako sa jej chce. Ja som však cítila, že ma vníma aj keď po medicínskej stránke to podľa lekárov nebolo možné. Chodili sme takto za ňou každý deň 5 dní. Kým nám nezavolali, či budeme súhlasiť s darovaním orgánov a že mamku treba odpojiť lebo jej mozog je mŕtvy 🥲 každý jeden deň, keď sme chodili k nej na návštevu, jej pulz pri našom príchode do Miestnosti stúpal. Nikto mi nemôže povedať, že je to nejaká náhoda. Napíšte mi prosím, či ste sa s niečím takým stretli aj vy. Ďakujem za odpoveď 🙂
@sjuu1998 ako nám povedal jeden neurochirurg v BA...mozog človeka je stále jedna veľká záhada ...na toto ti nikto nedá 100% odpoveď...v každom prípade určite sa tam teda pomoct nedalo..robi sa tam xy vysetreni pred odpojenim...velmi ta to mrzi, tiez som nedavno prisla o ocina a poznam tu bolest zo straty rodica...tieto mozgove mrtvice su hrozne a podla.mna velakrat je smrt z nich vykupenim...babku sme po jednej zachranili a ta sa modlila aby zomrela lebo bola potom priputana na lozko a zivot ako povedala.o nicom.... drzim palce aby ste sa s tym zmierili a na mamku s laskou spominali 🖤
Zdr.asistent nemá vedomosti ani kompetencie správne reagovať na takú otázku.Mozgova smrť sa dá dokázať vyšetrením.Verim,že chceš mať nejakú nádej,ale....
Časom príde zmierenie sa so situáciou a ostanú spomienky.Aj to je veľa...viem,o čom píšem.Verim,že v otázke darcovstva sa rozhodnete správne.
@janinah rozhodli sme sa správne. A mamka pomohla ešte 3 osobám. Bola dobrým človekom a určite by s tým súhlasila. Zmierila som sa už pomaly s tým ako to je. Ja však píšem o tom, keď bola ešte v nemocnici. Ze nikto mi nemôže 100 percentne zaručiť ani žiaden lekár, že človek v takomto stave nejak nevníma. Moja otázka bola, či sa to už niekomu stalo. Neverím totiž na náhody 🙂 a keďže to bolo takto každý deň, keď sme pri nej pri posteli stáli -My rodina.
Mozno vnima, ale ked je stav aky je, treba cloveka nechat radsej odist ako trapit sa. Mozno by ostala vo vegetativnom stave, keby ju neodpojili a ja osobne si myslim , ze to uz nie je zivot.
@sjuu1998 áno stalo a potvrdila to sama primárka ARO, môjmu ujovi praskla aneuryzma.bol pripojený asi na všetky prístroje čo sa dalo, uvedeny do umelého spánku.vzdy keď prišla jeho žena a deti a moja mama ( jeho sestra) hneď to bolo vidieť na prístrojoch (tlak/tep).určite cítia svojich blízkych 😘
@sjuu1998 ja som mala mamu na ARE tiež po mozgovej príhode....tiež tvrdili že nevníma, lebo je v bezvedomí, že to môžu byť zášklby svalstva.....nakoniec sa z toho ale dostala, hoci s trvalými následkami ale žila ďaľších cca 20rokov...suseda lekárka nám vtedy hovorila že v podstate o mozgu toho veľa nevedia, jej nedávali žiadnu šancu lebo veľmi dlho bola v bezvedomí a potom ju nevedeli prebrať z plytkého bezvedomia.....ale nemala krvácanie do mozgu ale upchatú cievu v mozgu...sú veci medzi nebom a zemou, ja som o tom presvedčená....
Treba si uvedomiť, že ani dnešná moderná medicína a veda nemajú patent na pravdu a nevedia priniesť odpovede na všetky otázky. Ja by som bol ohľadom kategorických vyjadrení typu "už je mŕtva" veľmi opatrný. V skutočnosti treba hovoriť "podľa súčasných lege artis poznatkov, meraných zdravotníckych parametrov a podľa historických dát usudzujeme že nevníma a je to nezvratný stav".
@olivia1425 presne to sa stalo mojej mame. Ďakujem za tvoju odpoveď 🖤
Moja svokra tiež odpadla a mala mozgovú smrť, už na začiatku nám povedali, že jej mozog nepracuje ale orgány ano, chodili sme za ňou tri týždne, potom jej odišlo srdiečko 🖤
@sjuu1998 ahoj, podobnym sme si presli v oktobri. Bol to infarkt a dlhe ozivovanie 37 minut. Aj ked bol v umelom spanku, v nasej pritomnosti sa mu vyrazne zdvihal tlak.najviac pri prvej navsteve. Po styroch dnoch sa stale neprebral a vysetrenia ukazali mozgovu smrt, ciastocne este fungoval mozgovy kmen a teda dychal potom sam s podporou,ale bol to uz koniec.
@bloger To je mozgova smrt. Viem, ze to myslis dobre, ale ak o tom vela nevies, tak veru autorke nepomozes. Sa mi mari, ze som kedysi citala, ze par ludi sa pri extubacii a odpojenia od pristrojov dokonca posadilo. Bezne vraj zdvihnu ruky, pohynaju palcom a pulz je uplne bezny. Tusim kedysi museli 3 lekari sa zhodnut na tom, ze ide o mozgovu smrt (lisi sa od hlbokej komy), neviem ako to je teraz.
@sjuu1998 Je mi luto tvojej mamicky, urcite ta to velmi zasiahlo. Urcit mozgovu smrt sa da dokazatelne vysetrenim. Urcite to tak bolo. Ten zdravotnik bol mimochodom necitlivy a laxny a aj osetrujuci lekar vam mohol na tieto otazky citlivo zodpovedat. Myslim si, ze v nasom zdravotnictve najma komunikacia a respekt absentuje. Ale odborne nemam zo svojich skusenosti ziadnemu lekarovi co vytknut.