Mozgová smrť

sjuu1998
1. jún 2023

Ahojte. Chcem sa vás opýtať, či sa vám stalo niečo podobné. V septembri minulého roku, mi náhle zomrela mamka. Mala 53 rokov. Bolo to ozaj nečakane, pretože bola zdravá vitálna žena a správe o jej smrti nikto naozaj nemohol uveriť. Bola jej určená mozgová smrť. Žijem v zahraničí a mamka bola v tom čase doma sama. Dozvedela som sa po telefóne od starých rodičov, že mamku našli ráno ležať na zemi a teraz leží v nemocnici. Hneď sme nasadli na prvé lietadlo a leteli domov za ňou. V nemocnici nám povedali, že ma zaliaty celý mozog krvou a že tu už niet cesty späť. Večer pred tým, som s nou telefonovala, mali sme veľmi blízky vzťah. Všetko bolo v poriadku necítila sa vôbec zle 🥲 ako sme k nej prišli s mojim bratom v tej nemocnici prvýkrát, chytila som ju za ruku a povedala jej mamka som tu. V tom momente jej pulz vyskočil hore a kopla nohou. Opýtala som sa zdravotného asistenta, či reaguje pohybom. Povedal ľahostajne - kedy ako sa jej chce. Ja som však cítila, že ma vníma aj keď po medicínskej stránke to podľa lekárov nebolo možné. Chodili sme takto za ňou každý deň 5 dní. Kým nám nezavolali, či budeme súhlasiť s darovaním orgánov a že mamku treba odpojiť lebo jej mozog je mŕtvy 🥲 každý jeden deň, keď sme chodili k nej na návštevu, jej pulz pri našom príchode do Miestnosti stúpal. Nikto mi nemôže povedať, že je to nejaká náhoda. Napíšte mi prosím, či ste sa s niečím takým stretli aj vy. Ďakujem za odpoveď 🙂

dadis
1. jún 2023

@sjuu1998 Je mi luto tvojej mamicky, urcite ta to velmi zasiahlo. Urcit mozgovu smrt sa da dokazatelne vysetrenim. Urcite to tak bolo. Ten zdravotnik bol mimochodom necitlivy a laxny a aj osetrujuci lekar vam mohol na tieto otazky citlivo zodpovedat. Myslim si, ze v nasom zdravotnictve najma komunikacia a respekt absentuje. Ale odborne nemam zo svojich skusenosti ziadnemu lekarovi co vytknut.

floki1994
1. jún 2023

@sjuu1998 ako nám povedal jeden neurochirurg v BA...mozog človeka je stále jedna veľká záhada ...na toto ti nikto nedá 100% odpoveď...v každom prípade určite sa tam teda pomoct nedalo..robi sa tam xy vysetreni pred odpojenim...velmi ta to mrzi, tiez som nedavno prisla o ocina a poznam tu bolest zo straty rodica...tieto mozgove mrtvice su hrozne a podla.mna velakrat je smrt z nich vykupenim...babku sme po jednej zachranili a ta sa modlila aby zomrela lebo bola potom priputana na lozko a zivot ako povedala.o nicom.... drzim palce aby ste sa s tym zmierili a na mamku s laskou spominali 🖤

janinah
1. jún 2023

Zdr.asistent nemá vedomosti ani kompetencie správne reagovať na takú otázku.Mozgova smrť sa dá dokázať vyšetrením.Verim,že chceš mať nejakú nádej,ale....
Časom príde zmierenie sa so situáciou a ostanú spomienky.Aj to je veľa...viem,o čom píšem.Verim,že v otázke darcovstva sa rozhodnete správne.

sjuu1998
autor
1. jún 2023

@janinah rozhodli sme sa správne. A mamka pomohla ešte 3 osobám. Bola dobrým človekom a určite by s tým súhlasila. Zmierila som sa už pomaly s tým ako to je. Ja však píšem o tom, keď bola ešte v nemocnici. Ze nikto mi nemôže 100 percentne zaručiť ani žiaden lekár, že človek v takomto stave nejak nevníma. Moja otázka bola, či sa to už niekomu stalo. Neverím totiž na náhody 🙂 a keďže to bolo takto každý deň, keď sme pri nej pri posteli stáli -My rodina.

katulienkax
1. jún 2023

Mozno vnima, ale ked je stav aky je, treba cloveka nechat radsej odist ako trapit sa. Mozno by ostala vo vegetativnom stave, keby ju neodpojili a ja osobne si myslim , ze to uz nie je zivot.

olivia1425
1. jún 2023

@sjuu1998 áno stalo a potvrdila to sama primárka ARO, môjmu ujovi praskla aneuryzma.bol pripojený asi na všetky prístroje čo sa dalo, uvedeny do umelého spánku.vzdy keď prišla jeho žena a deti a moja mama ( jeho sestra) hneď to bolo vidieť na prístrojoch (tlak/tep).určite cítia svojich blízkych 😘

mogaa
1. jún 2023

@sjuu1998 ja som mala mamu na ARE tiež po mozgovej príhode....tiež tvrdili že nevníma, lebo je v bezvedomí, že to môžu byť zášklby svalstva.....nakoniec sa z toho ale dostala, hoci s trvalými následkami ale žila ďaľších cca 20rokov...suseda lekárka nám vtedy hovorila že v podstate o mozgu toho veľa nevedia, jej nedávali žiadnu šancu lebo veľmi dlho bola v bezvedomí a potom ju nevedeli prebrať z plytkého bezvedomia.....ale nemala krvácanie do mozgu ale upchatú cievu v mozgu...sú veci medzi nebom a zemou, ja som o tom presvedčená....

bloger
1. jún 2023

@sjuu1998 Keby mala mrtvý mozog nereagovala by na nič. Mozgová smrť je nevratný stav. Podľa mňa nejaká nádej ešte je.

rillwen
1. jún 2023

Treba si uvedomiť, že ani dnešná moderná medicína a veda nemajú patent na pravdu a nevedia priniesť odpovede na všetky otázky. Ja by som bol ohľadom kategorických vyjadrení typu "už je mŕtva" veľmi opatrný. V skutočnosti treba hovoriť "podľa súčasných lege artis poznatkov, meraných zdravotníckych parametrov a podľa historických dát usudzujeme že nevníma a je to nezvratný stav".

jaroe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sjuu1998
autor
1. jún 2023

@olivia1425 presne to sa stalo mojej mame. Ďakujem za tvoju odpoveď 🖤

andreagartnerova
1. jún 2023

Moja svokra tiež odpadla a mala mozgovú smrť, už na začiatku nám povedali, že jej mozog nepracuje ale orgány ano, chodili sme za ňou tri týždne, potom jej odišlo srdiečko 🖤

janetinka27
1. jún 2023

@sjuu1998 ahoj, podobnym sme si presli v oktobri. Bol to infarkt a dlhe ozivovanie 37 minut. Aj ked bol v umelom spanku, v nasej pritomnosti sa mu vyrazne zdvihal tlak.najviac pri prvej navsteve. Po styroch dnoch sa stale neprebral a vysetrenia ukazali mozgovu smrt, ciastocne este fungoval mozgovy kmen a teda dychal potom sam s podporou,ale bol to uz koniec.

martul
1. jún 2023

@bloger aká nádej veď zomrela. Čítaj pozornejšie.

bloger
2. jún 2023

@martul Skús ty čítať pozornejšie. Zažila si niekedy, že by mrtvému človeku vyskočil pulz? Alebo, že by pohol nohou? @rillwen to napísal pekne a nedá sa s ním nesúhlasiť.

dadis
2. jún 2023

@bloger To je mozgova smrt. Viem, ze to myslis dobre, ale ak o tom vela nevies, tak veru autorke nepomozes. Sa mi mari, ze som kedysi citala, ze par ludi sa pri extubacii a odpojenia od pristrojov dokonca posadilo. Bezne vraj zdvihnu ruky, pohynaju palcom a pulz je uplne bezny. Tusim kedysi museli 3 lekari sa zhodnut na tom, ze ide o mozgovu smrt (lisi sa od hlbokej komy), neviem ako to je teraz.

martul
2. jún 2023

@bloger stále tou nerozumiem o čom píšeš, autorke mama zomrela ešte v septembri, tak aká nádej?

bloger
2. jún 2023

@martul Už sa nebudem k tomu vyjadrovať. A neoznačuj ma.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz