Mozgová prihoda - aké sú vaše skúsenosti?

livocka21
22. júl 2021

Zdravim Vás. Moja mamina,64 rokov, mala mozgovú príhodu s následným krvácaním do mozgu. Krvácanie sa našťastie zastavilo. Nemá žiadne ochrnutie, pozná nás, rozpráva v pohode len je dosť zmätená v čase, v priestore, nekludna, má svetlé chvíľky, kedy je úplne normálna,ale aj chvíľky kedy je úplne mimo. Neurológovia nevedia dokedy bude tento stav trvať, vraj je fyzicky už ok len hlava je zmätená. Viete sa podeliť s vašimi skúsenosťami v podobných prípadoch, či sa to zlepšilo alebo už ostalo navždy takto? Ďakujem.

viktoria1425
22. júl 2021

@livocka21 moj otec spadol,pukol lebku a mal krvacanie do mozgu. Polka tela ochrnuta,zmätaná hlava. Po polroku sa vsetko dalo dokopy. Hlava kazdym mesiacom bola menej zmätenejsia. Polku tela rozhybal skor.
Ma problemy kvoli tomu pádu ale s telom. Hlava je už v poriadku.
A to otec bol dlhe roky tazkym alkoholikom.

livocka21
autor
22. júl 2021

@viktoria1425 ďakujem

viktoria1425
22. júl 2021

@livocka21 držím mamke palce nech je čím skôr v poriadku 🙂

fiffinkaa
22. júl 2021

@livocka21 my sme boli na operácii v zahraničí, mozog, zahraničný neurochirurg nám povedal že mozog sa regeneruje do 2 rokov. Kedy sa to mamine stalo?

domcaxxx
22. júl 2021

@livocka21
Ahoj, moj nevlastny otec mal pred 2 rokmi, teraz uz to na nom vobec nevidno, ale ma problemy s nohou. Zostala mu menej citliva. Ostatne zrehabilitoval pomerne rychlo. Sem tam zabudne nieco, ale uz ma 77 rokov a ine zdravotne problemy... Rehabilitacie, cerstvy vzduch, pamatove cvicenia urcite pomozu. Taktiez oxygenoterapia je vyborna v takych stavoch.

labocca
22. júl 2021

@livocka21 moj stryko mal dva roky dozadu mozgovu prihodu...ma 64 rokov.
Nastastie rozprava,rozumie ale ta zmatenost pretrvava. Naladovost sa velmi meni,raz je velmi dobre potom horsie /akoby agresivnejsi. Je to obcas velmi tazke. Este pol roka po mozgovej prihode mu zistili aj ine vazne ochorenie. Mozno vsetko so vsetkym u neho suvisi. A pamat je slabsia/casto zabuda.

deti95060810
22. júl 2021

mala otcova sestra - moja teta.
ostala ochrnutá na pol tela a ostala už len ležať. Takto sa trápila 6 rokov. Nebola v ústave, opatrovala ju dcéra a jedna sestra....

kaja118
22. júl 2021

Tiez mame taky pripad v rodine. U nas, zial, o dost horsie, zakrvacanie bolo dost velke, takze to bol doslova boj o zivot, nastastie uspesny, avsak s horsimi nasledkami. Reci rozumie, ale nerozprava, chodza sa rehabilitaciami podarila napravit, ale prisli epilepticke zachvaty v dosledku poskodenia mozgu a po nich je to este horsie…

livocka21
autor
23. júl 2021

@fiffinkaa pred dvoma týždňami

petus998
23. júl 2021

@livocka21 mne mama odpadla rano o 6 a az vecer sme ju nasli po prichode z prace ked po celom dni nebrala telefon . To uz bola ochrnuta na pol tela nezlepšoval sa prestala rozpravat vnimat do pol roka sme ju pochovali pri vsetkej nasej snahe o zachranu.

compra
23. júl 2021

Moj otec mal pred 2 rokmi. Vyborne sa z toho dostal. Po prepusteni z nemocnice chodil do barokomory. Tvrdi, ze mu to pomohlo najviac. Polovicu preplacala poistovna. Doktor hovoril, ze cim skor po prihode sa zacne, tym ma lepsie ucinky.

zuzana2910
23. júl 2021

Ahoj. Všetko záleží od toho ako je poškodený mozog. Môj ocko umrel po 3 týždňoch od krvácania do mozgu /49r/. Mal masívne krvácanie do kmeňa mozgu. Maminka je doma, starám sa o ňu po 3 mozgových prihodach. 2 boli ischemicke, 1 krvácanie. Po druhej ostala ležiaca, naučili sme ju chodiť, poznať nás, jest, piť, čítať aj písať za niekoľko rokov. Lekár vravel, že umrie do 2 rokov. Nestalo sa. Potrebuje našu pomoc, ale pekne komunikuje , sama sa naje, prejde na WC aj keď občas nestihne. Držím palce, chce to oporu a pomoc blízkeho. Denne cvičenie. Mozog je nevyspytateľný. A trpezlivosť rodiny.

jana_eyre_2
23. júl 2021

Držím palce nech sa to mame už len zlepší..

môj otec dostal mozgovú porážku ako 45r, bolo to pred 28rokmi.. stalo sa to v noci, býval s mojim bratom v izbe, ten sa zobudil na to že oco spadol z postele.. ja som bola malá, cele som to prespala.. len ráno som sa dozvedela že tam bola sanitka a následne som ho nevidela cca 3m.. dlho bol v nemocnici, keď ho konečne prepustili, na ľavej strane hýbal iba maličkom.. boli to následne hrozne roky pre celú rodinu - veľmi sa otcovi zmenila osobnosť, jeho psychika strašne utrpela a fyzicky ani nehovorím.. chodil potom celý život o Franc.barle, ľavu ruku už nepoužíval nikdy.. ma veľmi silné následky.. dnes je už úplne ležiaci, keď za ním prídem tak niekedy ani neviem či vie že tam som.. má svetle chvíľky, ale často aj nie..
Mama dostala mozgovu porážku 11r po ňom čo sa o neho každodenne starala a trápila sa, mala 50r a bolo to pred 17timi rokmi... Ona však hned zomrela... tiež sa to stalo nad ránom v posteli a ja som to zistila..

Také su moje skúsenosti s mozgovou porážkou.. podľa mňa treba máme zabezpečiť aj psychologickú pomoc, pre postihnutého človeka to musí byť veľmi, veľmi náročné... Treba zdravo žiť, hýbať sa a pravidelne chodiť na preventívky, pretože sa to nevyhýba nikomu..
Ja mám teraz 37r a už sa liečim na vysoký krvný tlak, zdedený po oboch rodičoch.. tlak mi vyskakoval najmä v noci, treba dávať pozor aj na seba..
Držím palce..

zuzana2910
23. júl 2021

@jana_eyre_2 ahoj, podobne aj ja ako dcéra oboch rodičov po mozgových prihodach užívam lieky proti vysokému tlaku a aj moja sestra. Tak mnoho zdravia prajem. Tiež po oboch rodičoch o tejto chorobe ci nehode viem až až. A mam rešpekt, mam pomerne malé deti ešte.

jana_eyre_2
23. júl 2021

@zuzana2910 presne u nás tiež súrodenci až na jednu sestru všetci majú vysoký tlak.. máme v manželovej rodine aj ženu čo dostala porážku ako 34r 😔 je to naozaj hrozny postih a mám z neho strach...

Držím palce aj tebe, nech sa nám takéto príhody už vyhýbajú..

zuzana2910
23. júl 2021

@jana_eyre_2 ďakujem krásne. U nás tiež otec 49r, mamina prvá mozgová v 42. Teraz ma 71 rokov, no od vtedy ju ťaháme ako sa dá. Ale máme ju s nami, aj keď ako si spomenula aj u nás podobne, otec sa o ňu tak staral až tu príhodu sám dostal, no on neprežil. My bojujeme aj keď tiež to chce nervy. Mam 45 rokov a deti len 6 a 8 rokov. Snáď ich vychovam v zdraví aj keď niekedy poviem ze nerobte to, lebo ma porazí..mnoho mnoho zdravia aj tebe aj rodine. Pekný deň

fiffinkaa
23. júl 2021

@livocka21 tak to máte ešte skvelú šancu za zotavenie, dobrá je kyslíkové komora.

jana_eyre_2
23. júl 2021

@zuzana2910 presne pre tie deti to najviac človek rieši, mám podobne staré deti ako ty (9r, 7r a 5r) a hrozna predstava ak by sme také niečo museli zažiť.. držím moc palce ♥️

marsmykkok
23. júl 2021

@livocka21 následky MP závisia hlavne od toho ako rýchlo sa poskytne pomoc, keď vie chodiť atď je to dobré znamenie. Môže to nechať následky na psychike, možno bude mať horšie chvíľky, ale nádej na zlepšenie je, treba sa s ňou rozprávať, trénovať pamäť krizovkami, vymýšľať jej nejaké aktivity atď aby sa to zlepšilo. Držím palce.

vellllo_70
23. júl 2021

Môj 82 ročný dedko mal mozgovú príhodu. Celý život bol zdravý nič mu nebolo chlap ako hora ale v roku 2019 asi mesiac pred vianocami mu bývavalo zle. Vyvrcholilo to 30.12.2019 kedy ho rano babka nasla v kuchyni nereagoval na nič čo mu hovorila. Spravila mu kavu a on ju horúcu začal piť to už sa jej nezdalo tak zavolala sanitku. Ukazovali mu moje fotky a aj sesternici no nepoznal nás. Keď sa spýtali koľko ma rokov povedal že 7 🤷‍♀️. Do nemocnice odchádzal po svojich nohách a 8.1.2020 zomrel na zápal pľúc. Stále mu davali nádej že to prežije z tej mrtvice by sa aj dostal ale zápal pľúc ho položil. Vraj bol aj veľmi vychudnutý potom. Veľmi rýchlo odišiel nikdy na ňho nezabudnem ❤️ Aspoň sa dlho netrápil.

sasanka605
23. júl 2021

Suseda mala kedysi, do dvoch hodín zavolali záchranku a nemala vôbec žiadne následky. Môj otec spadol a mal aj krvácanie do mozgu, zastavilo sa, vstrebalo sa, nema žiadne následky a mal uz 90 tohto roku. Záleží myslím na rýchlosti pomoci, čím rýchlejšie, tým menšie následky.

mogaa
23. júl 2021

@livocka21 na tvoju otázku koľko to bude v prípade tvojho otca ti neodpovie nikto....vždy záleží aké miesto bolo zakrvácané, aká plocha bola zakrvácaná a nakoľko sa na danom mieste poškodil mozog....mama mala mozgovú príhodu veľmi ťažkú pred 19-timi rokmi, nebola ochrnutá ale poškodenie bolo veľké....poznala nás všetkých, bola len prvé roky plačlivá, prvý rok ani nechodila(ochrnutá nebola).....je to naozaj veľmi individuálne od toho aká tá príhoda bola,mama sa rozchodila ale mala následky reč, stabilita, motorika.....tie sa síce rokmi lepšili ale nezbavila sa ich nikdy

mogaa
23. júl 2021

@livocka21 prepáč nie v prípade tvojho otca ale v prípade tvojej mami

sinette
20. mar 2022

@compra do ktorej barokomory chodil?

compra
21. mar 2022

@sinette Do Mostu pri Bratislave. Asi 20 sedeni mal otec. Tvrdi, ze mu vyrazne pomohlo.