Ahojte, viem, že na túto tému je tu už viacero príspevkov, ale aj tak skúsim, či sa niekto v mojom stave nájde, resp. kto si takým niečím prešiel a bude mi vedieť poradiť, ako sa z toho dostať. Už je to týždeň, kedy mám pocit, že mi úplne vypol mozog, nedá sa mi vôbec premýšľať, všetko vnímam tak z diaľky, cítim sa úplne otupená. Mám pocit, ako keby som sa zbláznila 😔. Bola som s tým u obvodnej, no tá má hneď odbila, že som mladá (mám 25 rokov) a že to je iba môj subjektívny pocit a dala mi Neurol (0,25). Ten som aj užila, ale mala som pocit, že mi po ňom bolo oveľa horšie, tak som ho radšej prestala užívať (užila som ho 3-krát). Mám neskutočný strach, že sa z tohoto stavu nikdy nedostanem, už som mala viaceré panické záchvaty strachu, lebo stále tú hlavu neviem naštartovať, aj keď sa snažím akokoľvek. Vôbec mi nechutí jesť, mám problém zaspať a do všetkého sa musím nútiť. Verím, že sa nájde niekto, kto si niečím podobným prešiel a bude mi vedieť poradiť, ako ďalej. Určite by som chcela vyhľadať aj odbornú pomoc, ale k psychiatrovi je u nás veľmi ťažké sa dostať, tak zatiaľ skúšam aspoň takto.
Budem vďačná za každú radu alebo skúsenosť.
@petra753 Poznam to, mavam to uz vyse 20 rokov, od vysokej skoly. Myslim si, ze sa to urcite zlepsi, u mna sa to strieda s dobrymi obdobiami. Pomaha co najviac upokojovat nervovy system - malo podnetov, robit rozne relaxacie, veci, ktore ti robia radost (ale nie euforicke supy, lepsia je taka kludna radost) a cokolvek, co ta upokojuje (masaz, hudba, voda, priroda atd., urcite nieco mas).
kúp si tlačidlový mobil a vyhýbaj sa internetu, možno ťa to nevylieči, ale bude ti rozhodne lepšie
@jaass mám dosť stresujúcu prácu (pracujem s ľuďmi, musím dodržiavať rôzne termíny a nie vždy je to ľahké), takže je možné, že aj tá práca mi to mohla spustiť. Momentálne som od pondelka na PN, nakoľko som sa nedokázala vôbec sústrediť na prácu, takže som prácu úplne vytesnila z hlavy.
@petra753 vygoogli si derealizácia a depersonalizácia. Podľa mňa to je tvoj prípad. Často je pridružená k úzkosti, panickej poruche, či depresii.
@petra753
Máte aj iné príznaky ako to že cítite temnejšiu hlavu?
Je to pocit akoby ste boli už ráno opitá alebo že žijete akoby v inej realite, ťažko sa Vám uvažuje nad vecami ktoré boli pred tým bežnými vecami?
Viete prejsť peši niekoľko metrov?
@veronikahalt Mam presne to, co opisujes. Dr povedala ze depresia a uzkostna porucha. Ale mne sa to nezda, mne to zacalo velmi nahle a doslova z plneho zdravia.
@veronikahalt Áno, mám pocit, že žijem ako keby vo sne, všetko robím ako robot, automaticky. S pamäťou či rozmýšľaním nemám až taký problém, v podstate keď rozprávam, človek, čo nevie, že mám nejaký problém, by si ani nemyslel, že mi niečo je. S chôdzou nemám problém, len jednoducho pocit, že mám ako keby vypnutý mozog 🙈. Som na PN a sama doma a v hlave mi ide neskutočne veľa myšlienok a prepadá ma neskutočný strach, že už sa z toho stavu nedostanem a neviem, čo s tým mám urobiť 😔. Mám pocit, že strácam zdravý rozum.
@drahomirrra Ahoj, toto ti povedala obvodná alebo si bola u psychiatra? Aj užívaš nejaké lieky? Koľko ti tento stav trvá?
@petra753 Psychiatricka. Uz som bola zufala, tak som sa objednala. Trva mi to dva mesiace a je mi tak zle, ako mi v zivote nebolo. Dr predpisala Antidepresiva, a Frontin. Neuzila som zatial ani jedno. Stale mam pocit, ze toto bude nieco ine. Dr sa pozastavila, ze nespadam tak uplne ani do kolonky depresie (nemam ranne pesima) ani uzkosti. Ze treba vylucit infekcne ochorenia. Vysli mi pozitivne chlamydie a mykoplazmy, vraj prekonane. Poprosim najprv moju dr o ATB a ak nezaberu, skusim tie antidepresiva. Som mesiac na PN a mam take uzkosti, ze niekedy mam strach prejst z izby do izby.
@petra753 Inak stav, ktory prezivas sa vola derealizacia a depersonalizacia. Prichadza z velkeho stresu, vypatia. Mozog vypina, aby ta ochranil pred neznesitelnymi pocitmi. Je to desive, ale ma to strasne vela ludi. Najcastejsie sa prepaja s uzkostami, depresiou a panickou poruchou. Odporucam negooglit, lebo sa toho nezbavis, a fixnes sa na to. Zvykne to ustupit, ked si to prestanes vsimat. Vonku pomahaju slnecne okuliare. Nasad si zatial vitaminy, najma D (aspon 4000iu) Bkomplex ale silny, napr Milgammu, C. Objednaj sa na neurologiu a pytaj Mri. Skleroza multiplex, ale aj rozne infekcie sa takto prejavuju, najma borelioza. Magnezkom nic nepokazis.
Prejavuje sa tak aj burnout. Tetania.
@drahomirrra väčšinou človek nechce veriť, že za to môže psychika a stále hľadá iné fyzické problémy.Ja si pamätám ako si písala, že syn je stále chorý, aká si unavená v tom čase sme boli rovnako choré...všetko je ako píšeš obranný mechanizmus mozgu a dlhodobo si bola v strese.Daj si lieky nečakaj, ak odmietas AD aspoň ten Frontin.
@petra753 nemala si teraz COVID či nejakú virózu?
@petra753 A zabudla som, existuje liek Piracetam, je volnopredajny, pomaha nastartovat mozog. Len ho treba uzivat rano, vecer nabudzuje a tazko by sa ti spalo.
@luccija Ja som zmierena, ze ak nezaberu Atb, na chlamydie plucne, ktore vedia narusit psychiku, idem na AD. Benzakov sa stale hrozne bojim. Neviem to prekonat.
@drahomirrra netreba sa ich báť, ale chápem aj okolo AD, benzakov je vela negatívnych názorov
Musíš sa ukľudniť a na tu úzkosť by ti veľmi pomohli.Ja som dostala Lexaurin 3x denne, keď sa mi objavila tetania, úzkosti som si myslela, že mi je koniec nikde mi nebolo dobre, nič ma nebavilo, nevedela som si nájsť miesto, bála sa, že mi už bude stále tak zle a veľmi mi pomohol
@petra753 aj Tebokan je dobrý na takéto veci
@luccija MUDr. mi dala Atarax, ten je vraj nenávykový, ten skúsim.
@drahomirrra Ja si myslím, že mi vypol mozog z toho stresu a nervového vypätia, ale je to neskutočne desivý pocit 😔 Snažím sa myslieť pozitívne, robiť rôzne činnosti, ale cítim sa ako opitá 😔 Dnes to je zatiaľ asi najhoršie, nakoľko som sa cez deň nevedela vôbec upokojiť, prepadala ma úzkosť a keď potom prišiel manžel a upokojila som sa, spadla som zasa do stavu kde nevnímam pomaly ani realitu a všetko robím ako robot 🙈 Je to hrozný pocit 🙈 Mám hrozný strach, že už sa nikdy z tohto pocitu nedostanem, že budem mať navždy takéto stavy a prídem o rozum 🙈 Aj ty máš takéto pocity či tebe sa to ako prejavuje, resp. ako ten stav zvládaš?
@luccija Nebola som v poslednej dobe chorá, ale chcem ísť v pondelok znovu mojej obvodnej, aby mi porobila všetky krvné testy, či mi náhodou niečo nechýba, či mám štítnu žľazu v poriadku (som sledovaná aj endokrinologičkou) a hlavne test na boreliózu (mala som kliešťa v aprili, ale nemala som žiadne príznaky, ani škvrnu, čiže moja lekárka povedala, že to je v poriadku a neriešila to). Ja si skôr ale myslím, že to bude psychického charakteru, nakoľko som mala tento rok veľmi stresové obdobie (zomrel nám domáci miláčik, na konci augusta som mala svadbu, ktorú som celý organizovala ja, v robote mojej to je v poslednej dobe veľmi stresujúce, môj manžel má tiež s prácou problémy, v manželovej rodine to tiež nie je ružové a ja som k tomu ešte ťažký hypochonder, čiže veľmi zle znasam akýkoľvek zdravotný problem) a tento stav mi trvá od stredy a v utorok večer nám kameraman poslal svadobné video a mne sa vôbec nepáčilo, plakala som a zostala som úplne zúfalá a smutná (kvôli takej hlúposti), ale mne na tom záležalo a išla som spať veľmi deprimovana a od stredy mi to začalo. Čiže si myslím, že to bola posledná kvapka a spustilo mi to túto hnusobu, len ja sa z toho neviem vôbec vymotať a neviem čo mám robiť, aby som sa vrátila naspäť 😔
@luccija Hlavne som teraz upadla do strašnej apatie, vôbec mi nechuti jesť, ledva do seba niečo dostanem a keď niečo zjem, tak iba na silu, vôbec nič ma neteší, všetko vidím čierne, preháňa ma (ide zo mňa iba voda). Jednoducho celé zle 🙈 Chcem to určite riešiť aj s obvodnou, ale chcela by som v pondelok zavolať psychiatričke a poprosiť ju o skorší termín a skúsiť sa porozprávať aj s ňou a možno aj to pomôže. Tiež mám neskutočne obavy s AD či upokojujucich liekov (mám doma Neurol a mám neskutočný strach to užiť), ale hovorím si, že ak uzná psychiatricka za vhodné mi ich dať, tak by som to skúsila a možno pomôžu, uvidím 🙈 Už som jednoducho v koncoch so silami 😔
@petra753 určite si daj liek a normálne pravidelne nie jeden za pár dni....ukľudní Ta musíš sa dobre vyspať nech nie sú úzkosti ešte horšie, keď sa nevyspis si ešte viac rozhodena, boli ta žalúdok, plač na krajíčku.Ano, jednoducho si sa vyčerpala nikomu sa to nestane len tak...ideš, ideš na doraz, žiadna radosť, oddych a bum.Mne sa to stalo, keď sme dostavali dom sťahovanie, stresy, termíny, práca, dcéra nástup do školy chodila som neskoro spávať, až som sa začala nad ránom budiť nevedela som spať, preháňalo ma.Velmi zle obdobie to bolo.Ja som taký idiot, že vždy do všetkého dám celú silu neviem niečo odflaknut, oddychovať,ale už sa učím posledný rok, dva.
Rozhodne si Neurol daj moja gynekologicka mi ho poradila na stvy pred menzesom, ukľudní ta a celkovo sa budeš cítiť lepšie.Oddychuj, čítaj knihy, rob niečo iné ako bežne a hlavne je to len dočasne bude lepšie.Aj táto jeseň, tma, choroby nepridávajú na psychike.
@petra753 Neboj sa kontaktovat psychiatra. Lekar ako kazdy iny. Mozno napise AD a bude dobre. Niekedy si treba nechat pomoct, ja s tym tiez hrozne bojujem. Ale zlomena dusa boli velmi, viac ako zlomena noha. 90% ludi AD krasne zaberaju.
@petra753 A daj si Neurol, polovicku. To by ta nemalo prispat, ani zhorsit. Dolezite je potom odpocivat, neveat ho, aby si vedela fungovat.
ak by si mala zaujem robim terapie, kde pracujeme aj s negativnou myslou, a riesime ak attaky, mimo rozhovorov su to cvicenia, meditacie a mnohe ine potrebne alternativne techniky vratane nstavenia vyzivy a vyriesenia traum z minulosti.
ale iba Ba.
kludne sa ozvi ak citis “volanie”
@petra753 Ako sa citis?
@petra753 akú máš prácu? Syndrom vyhorenia nemáš?