Zdravim od minuleho roka ma trapi spomalene rozmyslanie, vnimanie, akoby som s tazkostami vnimal to, co sa deje okolo mna. Mam problemy s rozhodovanim pri banalnych veciach (priklad: mam uz umyt auto? je dostatocne spinave?, mam doma upratat, je uz dostatocny neporiadok?) a podobne...dlhsie mi trva aj povedat nejaku suvislu vetu...Taktiez mam pocit ze pomalsie spracovavam ked mi niekto nieco hovori a dost casto mam pocit ze tomu nerozumiem. V poslednej dobe mavam pocity akehosi tlaku v hlave, bolesti hlavi pri rozmyslani. Do toho navaly chladu, niekedy som si vsimol, ze aj zacnem zivat, ked nad niecim nadmerne rozmyslam a tazko sa mi prechadza na inu myslienku, pokial nenajdem odpoved na tu aktualnu. Celkovo sa citim otupeny a pocitujem uzkosti, plytke dychanie, vacsinu casu som napeti, mam strach z beznych veci. Caste mocenie, bol som u 2 roznych urologov a nic nezistili. Chcem sa opytat, moze toto sposobovat aj konzumacia lepku? Pretoze som sa docital, ze moze sposobovat mozgovu hmlu. Konzumacia lepku mi nesposobuje problemy, niesom celiatik, ale zaujima ma, ci by to mohlo pomoct s mojimi problemami, keby vysadim lepok. Beriem antidepresiva, ale nejak sa to nezlepsuje. Mam diagnostikovanu uzkostno depresivnu poruchu. A ja mam pocit, akoby som trpel aj na tu mozgovu hmlu, lebo mam tomu velmi podobne priznaky. Len neviem, ci moze trvat tak dlho (od minuleho roka mam stale taketo priznaky). Ma prosim niekto s tymto skusenosti? Ci pomohlo vysadenie alebo obmedzenie lepku na zlepsenie kognitivnych funkcii (rozmyslanie, koncentracia, pamet atd). Aj pro uzkostno depresivnej poruche? Velmi vam dakujem za kazdu odpoved.
Presla som si tym, presla som na nizkosacharidovu dietu, ziaden chlieb, muka minimalne, maso, zelenina a kvalitne tuky, dacharidy veeelmi obmedzene. A uz hmlu ci uzkost nepoznam, ovela ucinnejsie mi pomohla strava nez antidepresiva
Alebo si mozes urobit test na lymsku boreliozu ci na celiakiu alebo mliecne intolerancie
kludne si kup v lekarni alebo dokonca aj v dm drogerii test na celiakiu. to, ze nepocitujes nejake crevne problemy, neznamena, ze nou netrpis. je kopec skrytych celiatikov, ktory nemaju absolutne ziadne priznaky. Kludne aj obvodny lekar ti vie odobrat vzorku krvi na celiakiu. vela celiatikov trpi len unavou, nizkym zelezom...
nemal si kliesta, alebo nejake stipance v obdobi odkedy to pocitujes? moze ist aj o neliecenu boreliozu, skus si dat vysetrit krvny obraz.
@adam991 z tychto vysledkov mas zle pecenove testy, ale nie som si ista, ci to nemoze byt tymi antidepresivami, neviem. Ja by som skusila brat nejaky kvalitny extrakt z pestreca marianskeho, nie caj, lebo tam sa ucinna latka nici vysokou teplotou. Na gastro sa urcite oplati ist, vysetria aj celiakiu a ine intolerancie, ale aj skrz tu pecen. Este ma napadlo tiez - borelioza, chlamydie, mycoplazmy...Neurologicke vysetrenie. Ja som mala a mavam tu hmlu zo zlej cinnosti stitnej zlazy. U muzov to nie je take caste, ale aspon TSH moze obvodak zobrat. Na endokrinologii zistuju aj podrobnejsie potom.
@nevenka Dakujem velmi tebe aj ostatnym za odpovede. To o tej peceni mi obvodny nepovedal, hovoríl, ze vysledky su v poriadku. Na to gastro by nebol ist zly napad. Tam ma asi taktiez musi vypisat obvodny? Zajtra idem k neurologovi, uvidim co na to povie. Len sa obavam, ci to nemoze byt vsetko po psychickej stranke. Ako dosledok nahromadeneho stresu, aj to caste mocenie , kde urolog vylucil fyzicky problem. Lebo vsetko toto moze byt len dosledok tej uzkostnej poruchy. Ale chcem vylucit vsetko ostatne, tak dakujem za rady.
@adam991 no oni casto nepovedia...ja mam tiez jeden parameter zvyseny a beriem ten pestrec, nic mi k tomu nepovedala obvodna ani endokrinolog. Mam inak GB choroby stitnej aj Hashimoto, je to ako na hojdacke, ale pri oboch je aj mozgova hmla, aj psychicke prejavy. Listok asi treba, ale neviem, ako je to teraz pocas korony...
@adam991 stitnu zlazu mas ok?