Mozgová hmla a hormóny

2. jan 2024

Ahojte, všetky diskusie na túto tému som tu už prečítala, chcem sa ale opýtať či má niekto skúsenosť s niečim podobným ako momentálne ja. Som pacient endokrinológie a dva mesiace som na hypofunkciu štítnej žľazy užívala vyššiu dávku Euthyroxu. (Vytvorila som si hyperfunkciu)
Začalo to akoby mozgovou hmlou, že som sa začala cítiť inak, vyplo mi myslenie, názory a úsudok a prišiel veľký stres, triaška. Potom prišli úzkosti - silné, miestami ma vyplo aj do derealizácie. Trvalo to cca dva mesiace kým ma napadlo že problém bude možno tam - myslela som si že som sa zostresovala. Dávku mám upravenú cca 5. týždeň, ostala mi už len mozgová hmla. Frustrujúci pocit, spomalené vnímanie, duševná zmätenosť, hrozná krátkodobá pamäť a sústredenie. Vnímanie času a emócie mám vypnuté. Pozorujem na sebe stálu hormonálnu nerovnováhu, pravdepodobne som si rozhádzala dlhodobým užívaním hormónov ŠŽ aj ostatné a neviem či čakať alebo ísť na ďalšie vyšetrenia? Moja obvodná pani doktorka skonštatovala že je to tým a mám čakať. Je to ale hrozne náročné nakoľko v tom už žijem tretí mesiac.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
2. jan 2024

@taynee ja som užívala 100, najprv cez leto nepravidelne (hanba mi) a potom od septembra som sla ako som mala az na to ze o pol tabletky týždenne viac. Máte nejaký tip ako sa dá v tomto stave fungovať?

autor
2. jan 2024

Teraz mi ju dali na 75. Čosi je to lepšie len tá mozgová hmla je neskutočne pre mňa náročná - som hypersenzitívny človek.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nini1978
2. jan 2024

Nie že hanba ti,ale strašne hlúpe hazardovanie s vlastným zdravím
Keď mam raz diagnózu a nasadené lieky,to kde si videla,že “cez leto nepravidelne” berieš lieky
Poznám tebe podobnu’ a jej sprostým konaním (“mne lieky netreba a keď treba,tak ako a kedy ja chcem”)zachraňovali doslovne hrobarovi z lopaty!!!
Predtým dlhodobe’ stavy úzkosti, spomalene myšlienkové pochody, slovná zásoba neskutočne obmedzená , schopnosť vyjadrovania na úrovni malého dieťaťa ,chradnutie organizmu a na záver totálny kolaps
Dúfam,že sa spamätás

autor
2. jan 2024

@nini1978 áno, viem podcenila som to a bolo to maximálne nezodpovedné. V budúcnosti už podobnú chybu určite nebudem opakovať. Chcela som len počuť od niekoho názor komu sa podarilo z tohto dostať.

juzanka151
2. jan 2024

Je to liečbou nedobre reagujete na liečbu hormónmi veľa ľudí to ma pri eurhyroxe nech zmenia za tirosint
Ten sa lepšie vstrebáva a odporúčam na Fb stránku hypotyreoza

autor
2. jan 2024

@juzanka151 ďakujem krásne za radu, moc si to vážim. Skúsim sa určite poradiť s pani endokrinologičkou.

nini1978
2. jan 2024

Tak tej mojej známej ano,neviem konkrétne čo užíva ona a koľko,ale proste mi nedalo a musela som ti to napísať
Učme sa z chýb iných,keď sa dá…
Z nej je nový človek, ta’ troska sa stala minulosťou ,opäť začala žiť
Držím palce,nech sa dá všetko čím skor do poriadku

autor
2. jan 2024

@nini1978 ďakujem krásne, mne sa práveže nikdy nič také nestalo, preto som sa veľmi zľakla. Vždy všetko striktne dodržiavam a dávam si pozor. Verím, že v budúcnosti už nebudem musieť nič takéto strašné riešiť.

juzanka151
2. jan 2024

@nini1978 áno pri týchto veciach to nie je sranda môže sa človek dostať až do kómy preto je potrebné tiezo lieky uzivat čiže presne tak toto by som nepodcenovala

autor
2. jan 2024

@juzanka151 áno, určite už nič takéto neurobím. Nevedela som naozaj akú neskutočnú silu to dokáže mať.

nini1978
2. jan 2024

@juzanka151 kóma a kolaps organizmu je samozrejme už ten extrem,ale naozaj sa to stáva
A to,že ta’ osoba prechádza hrozným obdobim ani nevravim
My sme si mysleli ,že má seriózne mentálne problémy,že sa zbláznila …
Proste tie hormóny sú nevyhnutne’ na fungovanie organizmu

autor
2. jan 2024

@nini1978 rovnako som sa cítila aj ja. Nerozumela som tomu čo sa deje, momentálne sa ale riadim presnými inštrukciami doktorky ako obvodnej tak endokrinologičky, len ma zaujímal názor.

aliaray1
2. jan 2024

Ahoj urcite sa porad s lekarkou.
Ja to beriem od 2012 a vzdy som sla podla pokynov lekarky.

1.berie sa denne, idealne v rovnaku hodinu rano
2. Uzi ho na lacno a aspon 30 min nesmies nic jest
3. vyhni sa selenu a tiez pangaminu, a podobnym vitaminom na zlepsenie stitnej!!! Bloukuju hormony z lieku a zhorsia ti stav! (Kedysi mi 3 lekarne dusovali, ze vitamin pangamin pivovarske kvasnice mozem, k lek.som sa nevedela dovolat, po 2 mes.uzivania som bola na kontrole, zhorsili sa mi vysledky a zverila som sa lek, ze beriem len ten vitamin navyse a tam bol problem, neskorsie vysledky po vysadeni boli uz dobre)

Nikdy neber inu davku ako ti odporucil lek!

juzanka151
2. jan 2024

@nini1978 ja to viem sama podla seba ked som po operacii ostala mesiac bez liecby co to somnou urobilo dr, tvrdila ,ze teo ma v zasobe hormony este no moje uz zrejme velmi malo malo a viem co som prezivala

nini1978
2. jan 2024

@juzanka151 hrozne niečo,fakt
Dúfam,už sa máš lepšie

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
juzanka151
2. jan 2024

@nini1978 preslo 16 rokov odvtedy ale tak stava sa ,ze tie hormony zacnu niekedy kolisat a som unevenjsia ale odkedy som presla ja na Tirosint tak sa mam lepsie ako ked som brala thyroxin no bohuzia ikdy to uz nie je taky zivot ako so zdravou stitnou

autor
2. jan 2024

@aliaray1 ahoj, ďakujem krásne. Ja Euthyrox užívam od detstva (11r) Vždy som ho brala ako som mala, tento rok som to však pokašľala ako píšem vyššie. Endokrinologička sa mi vyjadrila že mozgová hmla nie je z predávkovanie Euthyroxom ale pri hypotyreóze a pri hormonálnej nerovnováhe. Obvodná pani doktorka, že to do dvoch-troch mesiacov prejde, že to je zo stresu plus to hormonálne rozhodenie.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
2. jan 2024

@taynee skúsila ste si spraviť aj hormonálny profil? Ja sa chystám určite

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
juzanka151
2. jan 2024

@taynee ono casto je to v ramci normy ale ci naozaj v takych ako maju byt optimalne ?

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aliaray1
2. jan 2024

Ano mne robia a chcela som ist na rozsireny sukromne cez labak ale uz som nestihla a obavam sa, ze kedze som 1.trimestri (na konci), bolo by to skreslene. Babo rastie, meni potreby atd.
Mne na endo pred 3 tyzdnami vysla krv po uzivani 100cosi ok, ale sono nie a zvysil mi zatial na 135. Pojdem tam znova a som zvedava co mi da. Predosle tehu som skoncila na 150. Po porode ide naspat moja povodna davka 88mcg.

Urcite chodte na rozsirene! A drzim palce.

aliaray1
2. jan 2024

@taynee asi co lekar to iny pristup. Mne zasa novy co nastupil po predoslej lekarke vysadil uplne, vraj mi nic nie je. No totalne sa mi rozhadzala ms a ostatne, nevedeli sme uz zrazu otehotniet, tak som ho zrusila a vratil mi naspat povodnu davku.

Ked som kojila a nemala po sekcii dlho mlieko mi zasa tvrdil, ze tvorba mlieka nie je o hormonoch...och, ved to je cele o hormonoch. Tak porobil testy.

juzanka151
5. jan 2024

@aliaray1 veru ,ze je ved ja po porode som dostala po mesiaci MS a moje kvaitne mlieko pekne odislo, to su taki ti lekari co nemaju o nic zaujem nieco pocas studia sa naucili tam to aj skoncilo

aliaray1
5. jan 2024

@juzanka151 ano a zial asi to nebude lepsie, ked je ich podstav a nemaju ani kedy sa dovzdelat alebo su prepracovani, nevladzu.
Ja nie som v zdravotnictve, ale ked mne povedali kedysi v jednej sukromnej firme co dobre zarabala, ze novely legislativy si mam pozerat cez vikend vo svojom volnom case...na porazenie. Proste chamtivost na ukor ineho. Ale to som daleko.

Smutne to je.

juzanka151
5. jan 2024

@aliaray1 áno je a presne lepšie to nebude ale ja som tiež študovala naviac vo svojom voľnom čase 🙂 ono prost eniektore zamestania si vyzaduju celzivotne vzdelavania ja na ukor volneho casu