Dobrý deň prajem
Máte niekto skúsenosti alebo sa tomu niekto rozumie ?
Ako to vlastne je ?
Ako zistím , že mám , trpím takým ochorením ?
Niekde som čítala , že príznaky nastanú iba už vtedy keď to už praskne 🙄
Sú nejaké príznaky aj predtým ? Myslím či nejak zistím , že mám taký problém v tele a môže potom z toho vzniknúť aj prasknutie.
Veľa ľudí s tým žije aj celý život a ani o tom nevie, že to má a môže to hocikedy prasknúť .
Ďakujem veľmi pekne
Moja mama ma aneuryzmi..prišla na to tak že bola v práci bolela ju noha nemohla sa ani postaviť tak ju zaviezli k lekárovi a odvtedy začal kolotoč ..pokus o odstavenie,krvácanie do mozgu ..niekolko hodinové čakanie na lekára ktorý to odoperuje lebo hlavu plnú krvy vie máloktorý lekár..dopadlo to tak,že ma tri otvorené operácie hlavy za sebou,dva pokusy cez slabiny na nohe,momentálne riešime že mave časté epilepticke záchvaty,nepamätá si slova…minule 20 minút výpadok komunikácie aj pohybu..proste sedela a kukala do blba..je to takze..vždy keď mi volajú že je v nemocnici je mi zle a ťažko od žalúdka
@bodka2213 tak príznaky sú veľká tlaková bolesť hlavy, zvracanie, nevoľnosť, bolesť oči.. keď máš predispozíciu, mali by ti urobiť MR hlavy.. mne robili kvôli častým migrénam a rodinnej anamneze (moji rodičia mali obaja mozgovú porážku)
@bolarazjedna Ahoj ďakujem za odpoveď.
Pýtam sa preto pretože mám nejaké príznaky . Samozrejme idem to riešiť s doktorom. No chcela som vedieť či niekto nemá s tým skúsenosti.
Začína to tým , že začnem zle vidieť na jedno oko , mám rozmachlené videnie v jednej časti oka. Vadí mi naraz svetlo , po pol hodine dostanem ukrutnú bolesť hlavy ako keby mi niekto tresol kladivom po hlave. Je to taká silná bolesť , že sa to nedá vydržať. Potom začínam pociťovať pocit na zvracanie. Všetko to trvá tak 2-3h . Potom to prejde . Stalo sa mi to už tri krát.
@bodka2213 to čo popisujes môže byť aj migréna (to s tým okom sa volá aura a tak môžu začínať migrény) aj celý priebeh sedí na to.. bohužiaľ inak ako odborným vyšetrením nezistia či ide o migrénu alebo aneuryzmu..
@bodka2213 áno, tieto príznaky, ktoré opisuješ, su typické na migrénu, aj ten opakovaný priebeh svedčí pre to. Aneuryzma sa prejaví nahlou krutou bolesťou z ničoho nič, obyčajne v záhlaví, väčšinou pacienti popisujú, že bolesť sa nedá prirovnať k žiadnej bolesti hlavy, ktorú doteraz zažili, potom sa pridruzi vracanie, stuhnúť ísť šije... Neurologické príznaky, ako trpnutie, slabosť končatín, porucha reči, zraku, strata vedomia môžu ale nemusia byť, závisí od lokalizácie aneuryzmy a rozsahu krvácania. A samozrejme, takéto príznaky môžu byť prejavom iných neurologických ochorení.
Ešte raz, to co opisuješ, je migréna. Pokiaľ si doteraz migrény nemala, zrejme neurológ ta objedná na plánované MR vyšetrenie mozgu, ktoré ale pravdepodobne bude negatívne - nič sa nezistí, resp podstatná vec, že organická príčina (hocijaké nebezpečné ložisko na mozgu) sa nezistí. Pokiaľ by sa ti našla náhodou aneuryzma, pri týchto príznakoch by som to považovala za asymptomaticky, náhodný nález.
Otázka je aj, čo do zistenou aneuryzmou. Samozrejme sú prípady, kedy sa to odporúča ošetriť, ale žiaľ aj to nesie určite riziko - môžeš mať v hlave aneuryzmu a prežiť s tým celý život bez toho ze by praskla, a môžeš ísť na operaciu pri ktorej môžu nastať vážne komplikácie. Bohužiaľ stretla som sa s nejednym takým prípadom. Plus aneuryzmy nie sú iba vrodené, môžu sa tvoriť počas života oslabením cievnej steny, čiže to ze teraz nemáš, nevylučuje, že nebudeš mať o 20 rokov.
Chod k neurológovi, on tomu určite viacej rozumie ako hocijaký laik tu na MK - však neurológia je celá veda a laik aj keď ma s tým osobne skúsenosti, nemusí chápať všetky súvislosti.
Ale teda príznaky máš ako pri migréne s aurou, zbytočne by som sa nestresovala.
To mávam aj ja aj môj muž,tá machula je aura,býva aj svetlo plachosť,nevieš sa zamerať na konkrétny bod,nedá sa poriadne čítať a potom býva bolesť hlavy
@bodka2213 AHOJTE! Tuto reakciu pisem kvoli zdielaniu, ze tato moja skusenost moze niekomu pomoct. Za mna, priznaky som mala od utleho detstva, lekari to neriesili. Ked som spominala priznaky a mala otazky, bolo to vzdy z ich strany zahovorene, vsak kazdy clovek ma daco. Caste migreny, bolesti hlavy, praskanie ziliek, krvacanie pri potapani ci znosa, ci z oci. Pri prechode do vyssich nadmorskych vysok som krvacala zospodu, tocilo sa mi v hlave. Ja som si myslela, ze ma moj mozog strach a tak som chodila po horach este viac. Zmeny tlaku mi nerobili dobre a moje telo vzdy vykazovalo extremne nizky tlak, ked mi ho merali. V zimnych mesiacoch som bola citlivejsia, teda ak som vosla zo zimy do tepla, v saunach som nevedela dlho vydrzat ci termalna horuca voda mi nerobila dobre. Okolie si z toho utahovalo, ze vela nevydrzim. Mala som mozgovu aneuryzmu a skakala som aj z padaku - po doskoku krvacanie, ale ficala som dalej az teda pokial som nahodou nespadla a kvoli tomu, ze som bola v bezvedomi mi oznamili, ze nasli nahodny nalez, ktory nebol sposobeny urazom. Diagnoza: mozgova aneuryzma. Potom nasledoval zakrok a mala som dost narocny navrat spat do normalu. Bola som v soku, ze po zasahu do hlavy nemas k dispozicii ani psychologa, ani fyzioterapiu. Staraj sa ako mozes a to sam. Rodina si myslela, ze mi nic nie je, a ja som nevedela vyjst pomaly po schodoch. Na vsetky lieky som bola rezistentna, tak mi dali nejake, z ktorych som mala hrozne stavy. Lekari ti povedia, ber lieky alebo zomres....Bolo to pocas pandemie, kedy kazdy riesil smrtelny virus a mne slo skutocne o zivot. Za mna to bola velmi narocna skusenost, na vsetko som bola odkazana uplne sama na seba a este v dobe, kedy sa cely svet zblaznil. Urcite chod k neurologovi, na magnetickej rezonancii sa uvidi. Potom skutocne citlivo treba prediskutovat temu, zvaz moznosti a rozhodni sa. Treba urobit to, na co sa clovek citi. Ja som hladala informacie, rozne zdroje a prisla som na to, ze je o tom malo info, teda v 2019 som nasla minimum informacii, ktore mi nedavali vobec zmysel. Neurolog ani nevedel ako sa zakrok bude riesit a co budu robit. Mna to, ze mi to nik nevedel poriadne vysvetlit velmi zneistovalo. Citala som si fora v anglictine, nemcine, tam bolo dost pripadov a moznosti k diskusiam. Po zakroku: ti zakazu chodit do kopca, po schodoch, robit aktivity, kde sa ti nesmie prudko menit tlak. Zacala som studovat seba, svoje telo ako reaguje. Musela som zmenit myslenie, prestat sa lutovat, pristup k sebe a svojmu telu. Vymyslela som si techniku chodenia do kopca, aby telo s tym nemalo problem. Hladala som nove nastroje ako si sama mozem pomoct: zacala som s dychacimi cviceniami, nasla som specialnu techniku pocitania a kreslenia mandal, ktore pomahaju regenerovat mozog na urovni DNA. Dala som si spravit test bunkovych membran, ktore boli vo velmi zlom stave, preto som zacala uzivat: ZINZINO vyzivove doplnky a mne osobne velmi pomohli. Nikto mi nic neodporucal, vsetko som musela otestovat na sebe a hlavne najst v sebe silu. Telo sa postupne regenerovalo a ja sa citim dobre. Velmi som si po zakroku zelala spoznat niekoho s podobnou vyzvou, aby som sa mohla s niekym porozpravat, uvidiet vzor, ze su alternativy zlepsenia ci moznosti sportovania, mozno si aj poplakat, lebo okolie mi nerozumelo. Pokial ludia nevidia na tebe vonkajsi prejav poskodenia, tak s tebou nemaju zlutovanie. Mne ta operacia zmenila zivot, ja som uplne iny clovek. Inak vnimam a myslim, no okolie to nechce na zaciatku vobec akceptovat. Preto ak tu bude niekto taky, kto sa bude chciet porozpravat, pokojne sa mi ozvi. Je to skvely pocit, ked prekonas samu seba a naucis sa byt v pohode po tak narocnej skusenosti.
@katka2022 Ahoj, ja by som sa s tebou rada porozprávala 🙂
ahoj, tak mi pokojne napis 🙂...
@katka2022 držím ti palce, silný príbeh... Presne to ma po mozgovej porážke môjho otca šokuje dodnes, že človek nemá k dispozícii psychológa/psychiatra.. keby som vtedy bola dospela, tak určite za to bojujem lebo to by otcovi/celej rodine najviac pomohlo..
Ale prosim ta, nepichalo ta vtedy v hlave však? Môj najstarsi syn mal uraz hlavy minulý týždeň, ale bol ok.. odvtedy ho vsak pichá v hlave pár krát za deň.. zajtra ideme k neurológovi samozrejme, ale som z toho celkom v strese..
@jana_eyre_2 dakujem za reakciu. V obdobi, kedy som riesila aneuryzmu kazdy riesil COVID a tym co slo realne o zivot, to nikoho v spolocnosti nezaujimalo. Takze som mala moznost vidiet vsetky zaujimave perspektivy...hladala som ludi, ktori aj po tejto skusenosti behaju maratony, ziju naplno a maju sa fajn. Vdaka anglictine, nemcine som nasla vela skupin v zahranici, kde ludia zdielaju svoje vyzvy. Pichalo ma vtedy asi vsade hahaha...psycholog, psychiater akakolvek pomoc ci podpora, ktora ti vysvetli co sa deje by pomohla kazdemu, bohuzial ci vdakabohu som na to bola sama. Inak sa citim dobre, nasla som rozne alternativy, zacala som sa venovat mandalam (https://www.alfanumerickemandaly.com/o-nas/), ktore pracuju na urovni DNA, uvolnuju stres, vydala som vlastnu omalovanku pre deti, ktore rozvijaju intuiciu....Odporucam samozrejme navstivit odbornu pomoc ak syna picha v hlave, ale treba mat na pamati, ze najrychlejsia smrt je z vydesenia, vystrasenia. Netreba hned panikarit, hlavne v klude vsetko prebrat, nenachat sa vystresovat ani z lekarov, lebo ti vedia tak zamutit vodu ze az no a v konecnom dosledku vsetko sa deje pre nas, zalezi len ako sa k tomu postavime. Vzdy su riesenia...PS: posttraumaticky sok sa moze dostavit po uraze hlavy tiez. Drzim palce a verim, ze bude vsetko fajn! Posielam vela lasky❤️
@jana_eyre_2 prosím ta, ako ste dopadli s vysetrenim so synom a pichanim v hlave? V ktorom mieste ho to picha?
@percolator nakoniec ho hospitalizovali aby sa čo najrýchlejšie dostal na MR, lebo deti mavaju dlhé čakacie doby, vraj sa to tak robieva.. vyšetrením mu nič nezistili, v hlave ho pichalo ešte pár mesiacov, v ľavej polovici hlavy, tam sa udrel (skákal do postele a pristál hlavou v stene).. niekedy 6-7x denne aj dosť dlho.. ale po čase to ustalo a teraz pichnutie spomenie tak.cca raz za mesiac.. vraj to tak niekedy býva, môžu z toho vznikat migrény.. lekárka to uzavrela ako posttraumaticku cefaleu..
...moznu pricinu sa da zistit cez pristroj TimeWaver frekvenčná terapia, nerobim tu nikomu reklamu. Hladala som odpovede, ze kedy mi to v hlave vzniklo a tento pristroj to presne urcil. Klasicka medicina to odmieta, ale paradoxne tam kde chodim, tam chodi vela lekarov. Ak mas dostatok financnych prostriedkov na diagnostiku - urcite chodte, aby si bola kludnejsia.
@katka2022 Ahoj Katka, ak by som mohla napíšem Ti súkromnú správu.
Ďakujem.
Ahojte😢Mne praskla v máji tohto roku aneuryzma na mozgu.Nemala som žiadne príznaky pred tým,žiadne boleti hlavy nič.Stalo sa mi to naraz.Išla som z nákupu a zrazu som pocítila veľku ale veľkuuuu bolest a veľký tlak v hlave .Sadla som si na najbližšiu lavičku a volala synovi nech príde za mnou , lebo mi je veľmi zle.Okamžite sme išli na urgent. Tlak 220/110…..nikdy pred tým žiaden problém s tlakom…..CT vyšetrenie dopadlo tak , že mi pani Dr. oznámila krvácanie do mozgu okamžitý prevoz vrtuľníkom do KE, okamžitá operácia cez tepnu v prvej fáze zastavenie krvácania. Druhú fázu operácie som mala mať o 14 dní. Tak aj bolo, ale operáciu museli ukončiť ,lebo som mala spazmy, čo nieje dobré. Znova operácia odlozená o 7 dní.A zase to isté operácia neúspešná.Teraz čakám v poradí na stvrtú operáciu(druhú fázu).Drźte mi palce aby sa to podarilo .Mám veľké bolesti hlavy a vysoký tlak .
@zuzanazgodavova drzim palce! Su rozne druhy aneuryziem. Zalezi, kde sa nachadzaju. Kazdy ma svoju skusenost. Ti, ktori boli vakcinovani proti covidu maju cievy zhorsene a je viac pripadov operacii ako po ine roky. Ja som sa vdaka tejto skusenosti zacala zaoberat sakralnou geometriou a viac sebou, vydala som na vlastne naklady omalovanky, ktore upokojuju mysel a vytvaraju nove synapsie v mozgu. Mne to pomohlo, ale kreslila som intenzivne. Ak by si o ne mala zaujem, cena je 13 EUr aj s poštovným.
@zuzanazgodavova Ahoj Zuzka. Ako sa dari? Podarila sa operacia? mne zistili v tychto dnoch tiez aneuryzmu
@sagitka ahoj tak darí sa celkom dobre.Ako ti zistili aneryzmu? A kde ju máš?
@zuzanazgodavova ahoj ja by som odporučala Aseu napoj a Asea performance mind -rozpustne sacky .
A prečo to chceš zisťovať? Bohužiaľ nedá sa všetko screeningovo vyšetriť u každého... Vylúči sa ti aneuryzma, ale čo keď máš niekde v tele nádor? Alebo aueuryzmu brušnej, hrudnej aorty? Alebo čo keď... ? Nedá sa žiť v strachu z každej choroby resp zmeny na tele... Ak máš nejaké zdravotné ťažkosti, chod k lekárovi, ale nehľadaj hypochondricky zmeny na sebe.