Môžem sa počas koronavírusu stretávať s priateľom?

philis10
13. mar 2020

Ahojte.

S priatelom nebymave spolu, ale v rovnakej obci.
V byte byvam so starymi rodicmi, s mamou ktora denne cestuje do prace vlakom, chcem sa spytat, moze ku nam chodit priatel na navstevy, pripadne ja k nemu, alebo mame aspon tie dva tyzdne vydrzat od seba ? Momentalne pracuje z domu, nikam nechodi.

klaris621
13. mar 2020

A preco by nemohol?? Bude Vas v byte viac ako 30 osob?
To su zas dotazy.
Je koronavirus, teraz se ludia nesmu 2 tyzdne s nikym stretavat. Matky s malymi detmi, partneri, manzele, proste nikdo.
Niektore dotazy tu maju snad uroven 10 rocneho dietata.

fokuska
13. mar 2020

@philis10 Najvhodnejsie je obmedzit kontakty na nevyhnutne minimum.
Ak by napr tvoja mamka virus doniesla, tak ty ho mozes prebiest k priatelovi do jeho domacnosti.

@klaris621 Robis si srandu? Ved s manzelom a detmi byvas tak jasne ze sa s nimi stretavas. Ona s priatelom nebyva, je vhodne obmedzit taketo navstevy.
Pocuvaj k comu vyzyva vlada, hygiena.

petkaaa
13. mar 2020

@klaris621 Pani Vasilisa Premúdra sa ozvala. Odporúčam preopakovať čítanie s porozumením, prvý stupeň základných škôl. Autorka jasne napísala, že s partnerom nežije v spoločnej domácnosti a že mama cestuje do práce denno-denne vlakom. Vo vlaku cestuje ďalších xy ľudí, potenciálni prenášači. Stačí jedno kýchnutie do dlane, následne sa človek chytí povedzme dverí, ďalšia osoba ide tesne po ňom, povedzme pri vystupovaní = nakazila sa. Doma môže nakaziť dcéru, tá nakazí priateľa, ten svoju rodinu.... a zrazu tu máme 30 nových nakazených. Niekedy treba viac zapojiť zdravý sedliacky rozum, počúvať a rešpektovať čo radia a odporúčajú úrady. Ale pri pohľade na rady na pasovom, včera v Jasnej, dnes v hocijakom hypermarkete... ja sa nečudujem, že nakazených pribúda, keď niektorí radšej spochybňujú opatrenia v štýle "čo sa mi môže stať...". Na Slovensku chýba disciplína a rešpekt voči vydaných nariadeniam aj v takejto situácií. Niekedy stačí pohľad na Modrého koníka a chápem, prečo je to tak.
Nabudúce keď budeš chcieť pridať podobný vysokointeligentný komentár, tak si to radšej rozmysli, pretože jediný, kto tu má úroveň 10 ročného dieťaťa si ty.
Prajem ti pevné zdravie a viac zodpovednosti!

klaris621
13. mar 2020

Tak vlada ti nezakazuje sa pohybovat. Su nejake opatrenia, ale to neznamena, ze si 24 hodin denne doma. Neprehanaj. Moze sa normalne chodit do obchodu, stretavat s malou skupinou ludi. Mozes chodit v istych casoch do restauracii, nakupovat v drogerii, lekarni.
Ludia takisto chodia do prace, kde sa potkavaji s vacsim mnozsttvom ako v nejakom byte na navsteve.

Ano je dobre dodrziavat hygienu, obmezit kontakt. ALE TO NEZNAMENA CI NIKAM NIKTO NEPOJDE DVA TYZDNE.

Ludia musia chodit von, zabezpecit svoje potreby. A v navsteve priatela, rodicov v tom problem nevidim.

petkaaa
13. mar 2020

Médiá, noviny sú plné ukážok, ako sú Slováci nezodpovední. Nečudujem sa. Tu máme jeden exemplárny prípad. Ak má niekto problém sedieť 2 týždne doma na prdeli a nestretávať sa s "malou skupinou ľudí" ... tak ja už naozaj nemám slov. Ľudia sú neuveriteľne hlúpi.... doplácame na to všetci. Bohužial. Slovač...

nini1010
13. mar 2020

Ci mozes?Mozes.Ci je to rozumne?Nie.Ani ja nechodim za sestrou a rodicmi teraz.14 dni sa da prezit aj bez muckania sa,podla mna je cas byt zodpovedny voci sebe a vsetkym ludom.Nejde len o to ci sa mozes nakazit,treba minimalizovat sancu sirit tento virus.Na tvojom mieste by som naozaj vydrzala,vsetci sa teraz nejako obmedzujeme na slobode.Ja sedim doma s detmi,u nas su ulice na sidlisku takmer vyludnene.

fokuska
13. mar 2020

@klaris621 Ano, nevyhnutne veci musis zabezpecit, ale vsetko ostatne treba obmedzit. Vlada vyzyva aby ludia ostali doma a nestretavali sa s inymi ak to nie je nevyhnutne.

amelia000
13. mar 2020

Ja nestresujem ani nepanikarim, ale na 2 tyzdne sme obmedzili kontakt s hocikym a aj rodinou a 2 tyzdne budeme sediet doma na zadku. Nie pre paniku alebo hoc co ale cim viac ludi tak urobi tym rychlejsie sa toho zbavime.

prevenar
13. mar 2020

@philis10 ako mozes vsetko co chces ...s prislusnymi nasledkami samozrejme. mama ak sa nechrani , vidim ju osobne ako dost rizikovu osobu. mozno nie dnes ..ale o par dni bude nakazenych daleko viac. vcera ich bolo 20 dnes uz 30 ..o o tyzden ..bohvie ..par stoviek , ci tisicov ? nikto nevie, ale osud netreba pokusat.

klaris621
13. mar 2020

@petkaaa Moja krasna zlata. Ja v zdravotnictve pracujem dlhe roky. V krajine, kde je vacsie mnozstvo nakazenych jak na Slovensku. Opatrenia, ktore vznikli su spravne. Keby tu bola potencialna nakaza postupnostou akou hovoris, je zakaz chodit DO PRACE! Tam sa denne stretavas kludne s 50 ludmi. Do prace chodit musis. Do restaracie v istej hodine mozes tiez. Je to dobre OBMEZIT ale nie prehanat! Jednodenna navsteva blizkeho v malom mnozstve ludi, nie je nic, co by clovek urobit nemohol. Dlhodobo nemocnym rodicom, ktori potrebuje pravidelnu pomoc 2x tyzdne, co urobis? Nepojdes na navstevu? Ha, lebo koronavirus???

Tito pacienti potom volaju do nemocnic. Pretoze ich deti im odmietaju ist na nakup liekov, pretoze prijali asi tento dementny nazor, ze NIKDE! nemoze ist dva tyzdne.

Prajem pekny den.

fokuska
13. mar 2020

@klaris621 Vypocuj si aj teraz k comu premier vyzyva!

klaris621
13. mar 2020

@fokuska Vy si vypocujte nazov priemera! Nikdy nezakazal navstevu blizkych, i v inych bytoch, v malom mnozstve ludi!

jovana9
13. mar 2020

Nikto Ti v tom nezabráni, no múdrejšie je aspoň tie dva týždne vydržať a obmedziť kontakt. Budeš tým chrániť seba, priateľa, jeho aj svoju rodinu a v neposlednom rade svoje okolie. Každý rozumný človek, ktorý chápe, čo sa vlastne deje, kontakt obmedzí skutočne na minimum. Nechodím k rodičom, nestretla som sa so sestrou, chodím do práce a domov, dodržiavam preventívne opatrenia, ktoré sú pre mňa reálne. Na nákup sa chystám až o pár dní. Dá sa to.
Ty s priateľom by ste možno ochorenie zvládali v pohode, ale treba myslieť na iných. Presne tak, ako Ti písali vyššie - mamka to môže doniesť domov, Ty na priateľa, on k sebe domov. Alebo aj naopak.

jovana9
13. mar 2020

@klaris621 Takže ak sa stretnem so skupinou 30 ľudí a niekto je chorý, môžeme sa nakaziť. Vlastne je to vysoko pravdepodobné. Ale keď sa stretneme iba 5, tak sa vírus neprenesie??? Rozmýšľaj!

casavina
13. mar 2020

Môj názor nie je to rozumné teraz....ale tiež je trošku cez nestretávat sa s manželom???? A čo mám ísť k susedovi? 🤦

krstn003
13. mar 2020

Presne na takej pozícii som aj ja.... s priateľom nežijeme spolu ale sme od seba 15-20 km. Naši mi zakázali sa s ním stretávať kvôli korone... pride mi to prehane obidvaja žijeme na dedine ďaleko od nejakých pozitívnych prípadov na vírus ...

petkaaa
13. mar 2020

@klaris621 Premiér jasne vyzval, aj pred malou chvíľou na RTVS, obmedziť sociálne styky na minimum. Žiadne návštevy priateľov. Chorí rodičia sú úplne o niečom inom. To je nevyhnutnosť. Autorku príspevku si zvozila, prečo by nemohla ísť navštíviť priateľa. To je sociálny styk, ktorí znesie odklad. Hlavne v dnešnej dobe online videohovorov.
Veľmi veľa firiem, skoro celá štátna správa, všade kde je to čo i len trochu možné, zamestnanci môžu pracovať formou home office, aby sa zabránilo prenosu nákazy.
Môžeš robiť čo chceš, na druhej strane je však celospoločenská zodpovednosť. Radšej sa zaobídem bez návštevy priateľov, bez návštevy reštaurácie a naozaj si nemyslím, že by niekto potreboval chodiť každý deň, každý druhý či tretí do obchodu, lebo zahynie hladom. Je to na každom z nás aby sa správal zodpovedne nielen k sebe, svojej rodine, ale aj k susedom a okoliu. Že si to ty nevieš uvedomiť a pritom pracuješ v zdravotníctve, tak to je smutné.

petkaaa
13. mar 2020

@krstn003 Dedina má okolo seba nejakú bublinu? Ty vieš o každom človeku s ktorým sa stretneš kde bol, či sa nestretol s nakazenými ľuďmi? Preboha ľudia, rozmýšľajte! Nevydržíš bez neho dva týždne? Ja som tiež bez priateľa, je odo mňa 500km a takto budeme načas žiť. Zbláznim sa? Alebo ma porazí od žiaľu? Nie, budeme si volať cez videohovor. Obaja sme zodpovední a vieme, že radšej sa uskromníme a obmedzíme teraz ako potom ľutovať a rozmýšľať, čo sme mohli urobiť a už je neskoro. Toto nie je ani panika, ani prehnané opatrenie. To je praobyčajná zodpovednosť voči druhým ľuďom.

nickpick
13. mar 2020

@klaris621 si mimo a absolutne si nepochopila situaciu... ist do obchodu ci lekarne, je nieco uplne ine ako pravidelne navstevy priatela, kde padnu bozky atd., autorka spomina matku, ktora denne cestuje do prace a zial je vysoke riziko, ze sa nakazi a virus 🦠 prenesie dalej, ked tam je toto potencialne riziko, skutocne treba zodpovedne vydrzat tych par tyzdnov, ved mozu spolu volat, komunikovat cez videochat, niektori ludia nerozumeju ani pisanemu ani hovorenemu slovu...zialbohu...

0silvia0
13. mar 2020

@philis10 podla mna by bolo vhodnejsie stretnut sa maximalne vonku na prechadzke, naco ist na navstevu, ked vo vasich domacnostiach su dalsie osoby?

fokuska
13. mar 2020

@klaris621 Vyzyva na obmedzenie socialnych kontaktov na nevyhnutne minimum!

Neporovnavaj postaranie sa o chorych rodicov a "rande" s priatelom.

philis10
autor
13. mar 2020

@nickpick teraz ma vyplasila tvoja veta ze ak mama cestuje do prace vlakom je vysoke riziko ze sa nakazi. Ved denne cestuje niekolko tisic ludi vlakom, autobusom, to by potom vsetci skor ci neskor chytili virus ?

petkaaa
13. mar 2020

@philis10 To nie je istota, že každý sa nakazí, ale je tu pravdepodobnosť a nie zanedbateľné percento, že sa môže nakaziť. Jednoducho treba byť len zodpovední a naozaj obmedziť vychádzky z domu na nevyhnutné minimum. Myslím, že aj ty aj priateľ bez seba dva týždne v pohode prežijete.

amelia000
13. mar 2020

@philis10 Pandemia bude o dva tyzdne vyzerat tak ako sa teraz zodpovedne k tomu postavime. Ak by to tvoja mama nedajboze doniesla domov..ty to posunula priatelovi..priatel svojej rodine ako by si sa citila? Alebo ak by ti to posunul priatel a needajboze by ti babka nato zomrela..

nickpick
13. mar 2020

@philis10 odporucam nosit rusku, umyvat ruky do nemoty a dodrziavat vsetky neustale omielane pravidla, zial mnohi ludia, ktori virus prenasaju o tom ani nemusia vediet, lebo maju len lahke priznaky pripadne sa u nich este ani neprejavili...

zzkmetova
13. mar 2020

@philis10 citajte s porozumením.
@klaris621

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sofiia87
13. mar 2020

Ach jaj zeny. Nikto nepovedal, ze sa nesmies s nikym stretavat, nuz ale co ti hovori zdravy rozum? Ano, potvrdenych pripadov je momentane len 30. Ale vies kolko ludi testovali? V tvojom okoli mozno nie je nikto nakazeny a mozno ti tam beha 20 ludi s koronou ani o tom nevies. Preco? Lebo sa neda otestovat vsetkych a hlavne nie kazdy ma hned priznaky. Virus sa siri rychlo a je velka pravdepodobnost, ze sa nim nakazi vacsina z nas. Cielom tychto opatreni je minimalizovat sirenie a spomalit tak chorobnost, aby sa o chorych mal kto postarat. Je ti za tazko sediet doma na riti, nestretavat sa s priatelom a neviem kym vsetkym? Tak si predstav, ze o dva tyzdne budu nemocnice praskat vo svikoch a zdravotna pomoc bude poskytnuta len vybranym ludom, lebo na to nebudeme mat kapacity. Ak ti toto nestaci, tak si predstav situaciu, ze sa lekar bude musiet rozhodnut ci zachrani napr tvoju babku alebo dajme tomu 40 rocnu zenu. Tak sakra sedte doma na riti, upracte si dom, precitajte si knihu a hlavne spravajte sa zodpovedne voci sebe aj druhym!

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikaeli
13. mar 2020

skus porozmyslat.. a zvaz.. staci, ze na teba kychne sused.. my napr.mame vo zvyku ist kazdu nedelu k rodicom na kavicku a kolacik.. dedko sa posali s drobcom, ja s mamkou pokecame 🙂 ale tento, ani dalsi vikend sa nestretneme.. citime sa vsetci zdravo, aj my, aj oni.. ale jeden nikdy nevie a naco zbytocne riskovat?? zajtra sme mali mat rodinnu oslavu, sesterkina mala ma 5.. nebude.. presunuli sme ju.. lebo to povazujeme za spravne ❤ radsej teraz par dni vydrzat, ako potom par dni lezat na jiske 🤐