Prosim vas mam otazku,ktora nie je z mojej hlavy,ale zaujima ma to.Ak moj muz ma covid,ja som negativna,mozem preniest ja covid tak,ze niekomu nieco podam? ĎAKUJEM za objasnenie
@anjelicek26 ale to by musel nakazeny na tu vec nakychat a ten dalsi clovek to olizat, nie?
A keď napríklad dcéra bola u otca, on bol deň predtým s pozitívnym v práci .. dcéru mi doviedol. Môže byť aj ona prenášač?
@alchemilkazltozelena samozrejme to uz je take za vlasy pritiahnute, ale "situacia" - poda manzelke balicek, kym si ona obuje topanky, kvapocky s vydychu padnu na balicek, manzelka pred domom poda pani, co ho kupila - pani vezme balicek, sadne do auta, da dole rusko, pretrie si oci, zje bagetu, preslo v podstate len par minut... ja sa bojim spekulovat a s istotou povedat, ze takto sa to urcite nesiri. Ta britska mutacia je nejaka zakerna.
@anjelicek26 karantena nam uz konci praveze
@simkam2912 ak je muž pozitívny, ty si 2 týždne v povinnej karantene. Nemáš nikomu nič podávať.
@simkam2912 neviem ako je to presne u vas,a le pozitivny a priznakovy clovek je infekcny udajne 2 dni predtym nez sa objavia priznaky a 5dni potom, co je dokopy 7dni. smaozrejme urcite tu mozu byt odchylky. a teda posledny den, ked je neikto pozitivny a zaroven infekcny, moze nakazit niekoho. cize ak aj vyjde pozitivita a dotycny je doma v karantene aj s rodinou, este na ten 5 den a mozno este ajna 6-7den, moze nakazit ostatnych clenov domacnosti, u ktorych sa priznaky objavia napr,a z o tyzden, co je s ohladom na inych este ten lepsi pripad, no rovnako nemusia mat priznaky vobec a ked karantena skonci, tak budu akurat infekcni. nehovoriac o tom, ze ak su v domacnosti okrem pozitivneho viaceri clenovia, mozu si vurus postupne predavat. cize niekomu sa infekcnost akurat rozbehne na konci karanteny.
nehovoriac o tom, ze je nanic aj to, ze aj prvy pozitivny v rodine nemusi mat priznaky, tak sa ani poriadne nevie, odkedy je infekcny.
Bravooo treba vybehovat z karanteny od pozitivneho a podavat nieco niekohu...potom ze ani ta stovka mrtvych ohlasovana kazdy den nestaci ako vykricnik rovnako aj plne lozka v nemocnicach
@judar ja nehovorim,ze som vybehovala,pytam sa ci sa to tak da preniest ...neprekrucajte
@simkam2912 dám ti protiotázku - ako by si sa cítila, keby ti niekto niečo doniesol a dozvedela by si sa, že tá osoba žije v domácnosti s pozitívnou osobou? v pohode? bez obáv?
som si myslela, že po roku toho všetkého a pri dennom počte zomrelých už budú ľudia trochu inak rozmýšľať 😣
@hettinka no nie vzdy to tak je. napr, ja som bola pozitivna pri prvom plosnom testovani a mm bol negativny. uz sa dalej nikto nestaral, ci sa pocas karanteny nakazil. no nastastie ochorel, tak ho jeho obvodak objednal na pcr aj to az po otm, ked mu mm naznacil, ciby to nebolo vhodne. a teda bol begativny, na com sa aj celkom bavim, lebo covid mal na striebornom podnose a nechytil ho, za to chytil nieco, co nemal kde zobrat, kedze bol izolovany od inych ludi.
@simkam2912 Myslim ze urcite mozes preniest. Ved ten virus prezije na povrchoch aj niekolko dni.
@hettinka další dobrý spôsob ako prenášať nákazu - respirátor je na ochranu toho, kto ho ma na sebe - respirátor nechráni druhých, netesniaci nechráni nikoho a keď ľudia rukavicami poobchytkavaju seba a potom kadečo iné, tak sú tiež úplne zbytočné. Slovenské ponímanie karantény je fakt zvláštne, myslím, že všade inde, človek v karanténe nesmie ísť nikde (okrem lekára) ani na nákup a sú za to mastné pokuty u nás od $1000, ak niekto koli tomu zomrie aj milión a/alebo 3 roky väzenia. Sa nečudujem, že sa Vám to tam šíri ako mor, keď chorí si behajú kadetade
@sisaka 5-vrstvový respirátor bez vydychoveho ventilu som samozrejme myslela. Ten chráni obe strany. S vydychovym ventilom sa u nas nesmú samistatne nosiť, iba ešte prekrytý ruskom.
A jasne, správne nasadený, priliehajuci k tvári.
Ti môže ist pozitívny do potravín, karantenu nikto poriadne nekontroluje, ľudia nenahlasia porušenia, nechcú byt za bonzákov. Tak sa siri... tiež si mydlim, že by sa malo riadne kontrolovať a porušenia pokutovať, pripadne inak trestať. Pokuta je tu 1650€ No neviem, či ju vôbec niekto dostal.
@hettinka mam otázku aj ja. Sme v karantene, lebo sme v spoločnej domácnosti s pozitívnym. Boli sme už na pcr testoch, výsledky ešte neprišli.Dotyčný bol bezpríznakovy úplne. My s mužom sme boli tak, že na manžela išla choroba skôr ako sme zistili, že je dotyčná osoba pozitívna. Nebol chorý úplne (telo s tým statočne bojovalo). Dal si paraleny, acylpirin a bolo ok. Ďalší deň ja. Celé telo ma bolelo, akoby chrípka. Cez deň nič. V noci som tri dni kašeľ skoro celú noc som nevedela odkašľať. Ale pohoda beriem to, že zrejme alergia už začína u nás. Celý deň sme unavený taký obidvaja, že dáko sa nevieme do ničoho pustiť. Môže byť našou prácou a telo sa spamätáva z nočných. Nemyslím si že by bol niekto pozitívny, ale napriek tomu otázka znie,že ak by predsa niekto bol teraz tak ideme normálne všetci už po 14 dňoch do prace však? Keďže za príznaky nepovažujem, že sem tam zakašlem a sme unavený. Tak to?
Jednoduché riešenie vydezinfikovať treba .keď to je oblečenie tak aspoň to pretrieť handrou ktorá bola namačana v dezinfikacii nejakej poprípade ak to je niečo iné tiež zotrieť .môj si nastrieka fon a zotrie 😁lebo proste to chytá a keby náhodou keď predtým držal v obchode niečo iné , ta pliaga drží na každom inom povrchu ináč
@simkam2912 kedze mozes byt v inkubacnej dobe a mozes byt infekcna uz pred pozitivnym testom (sanca, ze sa od muza nenakazis je mizerne mala) tak by som sa asi na nejake stretnutie na "podanie veci" vykaslala... covid ostava aj na predmetoch relativne dlho a muz je v spolocnej domacnosti..