Môžem požiadať obvodného, aby neuvádzal moje diagnózy od psychiatra do môjho zdravotného záznamu?

lenotazka
23. aug 2024

Ahojte,

môžem požiadať môjho všeobecného lekára aby neuvádzal moje diagnózy od psychiatra do môjho zdravotného záznamu?

Minulý rok som skončila na PN s podozrením na tetániu. K neurológovi bol veľký problém sa dostať,objednali ma až o 7 mesiacov. Tak mi povedal, že moja psychiatrička by mi mohla dať odporúčanie na PN. Tetania sa o 7 mesiacov u neurológa potvrdila.

Môj všeobecný lekár však teraz začal vypisovať všetky moje aj už neaktuálne psych. diagnózy do mojej zdravotnej dokumentácie. Jedna z tých diagnóz je len diferenciálna, neliečim sa ňu, nikdy nebola potrvrdená a on mi ju píše ako fakt do zdravotného záznamu. Je mi nepríjemné, že keď teraz pridem k všeobecnému lekárovi pýta sa ma na veci, ktore som s tou psychiatrickou riešila pred veľa rokmi a realne nimi uz netrpím. Keď mu poviem, že tento problem nemám, tak povie že v papieri od psych. to je napísané a ďalej nepočúva. Keď idem napríklad k inému špecialistovi, vidí v papierovej forme záznamu tieto diagnózy. Bolo to pred rokmi, nič z toho mi realne uz nieje a vadí mi že teraz sa to so mnou ťahá. Je to neprijemne.

Môžem ho aspoň teda napríklad požiadať, že tieto veci nechcem mat v dokumentácii ? :/

kacena4
23. aug 2024

treba priniest aktualnu spravu od psychiatricky bude sa riadit nou kým v poslednej sprave je uvedena nejaka dg. musi ju akceptovat

lenotazka
autor
23. aug 2024

@kacena4 čiže môžem požiadať moju psychiatricku o správu pre vseobecneho, kde budú uvedené len aktuálne veci ktoré riešim?

kacena4
23. aug 2024

@lenotazka jasne

lenotazka
autor
23. aug 2024

@kacena4 už dávnejšie som sa na to psychiatricky pytala a povedala, že to nieje možné. Že ak aj je človek v úplnej remisii, diagnózy sa nemenia ,zostávajú a zas mi dala ten istý papier. 😀

lienka.7
23. aug 2024

@lenotazka raz keď máš diagnózu, uvádza sa aj naďalej. To by teraz každý psycho pacient si mohol povedať, že už mi tam nič neuvádzajte.
Nemala si vtedy vymýšľať, pekne ta to teraz iba dobehlo.

taktotedanie
23. aug 2024

@lenotazka nech ti da psychiatricka spravu s aktualnymi diagnozami a povedz nech uvadza tieto nie tie ktore sa nepotvrdili..
Vsetko je o komunikacii

lenotazka
autor
23. aug 2024

@lienka.7 nemám, je len diferenciálna, nepotrvdená, ide len o hypotézu mojej lekárky. Neberiem na ňu ani lieky.

kacena4
23. aug 2024

@lenotazka to je pravda to ze neberies lieky napr na epi neznsmena ze ju nemas a v buducnosti sa moze objavit...

1andrea111
23. aug 2024

@lenotazka zmeň psychiatricku

gemerka17
23. aug 2024

@lenotazka zmen psychiatra a ten nech napíše aktuálnu - novu správu. Ešte môžeš aj zmeniť všeobecneho lekára.

luccija
23. aug 2024

@lenotazka zmeň obvodného🙂to je boj s veternými mlynmi ja mám tetaniu nie silnú, ale mravcilo mi po tvári atď ..medzitým sa to na emg potvrdilo s čím som aj rátala podľa prejavov.Isla som k obvodnej, že som veľmi unavená aj som mala mať prevenciu hneď mi povedala, že únava je z tetanie, z Magnosolvu atď, nízkeho tlaku...po výsledkoch mi povedala, že som veľmi anemicka.Psychiater Ti povie, že máš uzkostnu poruchu, panicku poruchu, neurológ, že máš tetaniu každý si dá svoju diagnózu doplnis minerály a už si pod dg úzkostná porucha.

@lienka.7 a čo vymýšľa?

lienka.7
23. aug 2024

@luccija keď potrebovala PNku, tak údajne vymyslená diagnóza jej bola dobra... teraz keď to má v papieroch, tak už sa jej to nepáči????

lenotazka
autor
23. aug 2024

@lienka.7 nie nebola mi dobrá ani vtedy ale odmietla to aktualizovať či upraviť 😀 Napriek tomu, že som bola u psychológa na diagnostike osobnosti a nič take sa nepotvrdilo si trvá na svojom.

lenotazka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenotazka
autor
23. aug 2024

@lienka.7 a dalsia vec.. cele toto je dôsledkom stavu nasho zdravotníctva, pretože keby nemusím čakať 7 mesiacov na banálne EMG vystrenie, nemusela by som to vtedy riešiť skrz psychiatra.

lenotazka
autor
23. aug 2024

@1andrea111 áno riešim to, hľadám už inú. 🙂

lenotazka
autor
23. aug 2024

@gemerka17 hľadám si už novú psychiatričku a zmením asi aj vseobecneho.

Už niekoľkokrát som jej povedala, že nemám problémy ktore spadajú pod diagnózu, ktorú mi tam napísala ako diferenciálnu. Keď ju zastupovala iná, ta mi na to povedala, ze to ma nemusí trápiť čo tam je napísané. Nepotvrdilo sa to ani u psychológa na diagnostike osobnosti. 🤨

earlgrey
23. aug 2024

@lenotazka A to, že sa to nepotvrdilo máš na papieri? teda správu od lekárov, ktorí tie testy robili? lebo to musíš mať

luccija
23. aug 2024

@lenotazka prečo ti nedal PN obvodný lekár?

lenotazka
autor
23. aug 2024

@earlgrey áno ten papier z diagnostiky osobnosti, s výsledkom ktorého suhlasim má moja psychiatricka. Napriek tomu výsledku si trvá na svojom.

Ako ja chápem, ze dvaja odborníci v tejto oblasti môžu mat dva rôzne názory. Nebudem sa snou hádať proste si nájdem lekára s ktorého názorom budem stotoznena. 🙂

earlgrey
23. aug 2024

@lenotazka To je v poriadku, že to má psychiatrička ale do budúcna si všetky tieto správy od lekárov daj skopírovať, aby si mala kópiu aj ty, v budúcnosti sa ti to pridá. Taktiež moja mama chodí k psychiaričke a sama som počula, keď som tam s ňou bola, ako vravela, že síce tu chodiť nemusíte, ale dáme diagnózu a príďte opäť o 6 mesiacov, veď nech nám poisťovňa platí. Či to nebude aj tvoj prípad, že pani psychiatrička chce len zarobiť 🫣

lenotazka
autor
23. aug 2024

@luccija dal ale kedže trvala dlhšiu dobu, vraj by to bol problém bez odporučenia špecialistu. A k neurológovi bol všade problém objednať skôr ako o pol roka.

luccija
23. aug 2024

@earlgrey keď jej predpisuje lieky musí chodiť aspoň raz za pol roka na kontrolu možno preto ..

earlgrey
23. aug 2024

@luccija nepredpisuje jej lieky, lieky jej predpisuje obvodná lekárka...