Môžem mať v budúcnosti reumu?

oceanahory
3. dec 2024

Ahojte, už asi 4 roky ma trápia problémy s driekovou oblasťou. Absolvovala som všetky vyšetrenia u neurologa od RTG po MRI. Potvrdil sa iba mierny bulging disku L4/L5, tak som zacala poctivo cvicit. Najprv som zacala s fyzio, no a aktualne uz skoro 4 mesiace cvicim s trenerkou 3-4x do tyzdna. Nepocitujem, ale absolutne ziadnu zmenu, bolesti mam rovnake...medzicasom som absolvovala aj vysetrenie u reumatologa, jednak na ziadost ocneho lekara (mam neskutocne suche oci) a na druhej strane ma tam poslal aj neurolog, hlavne kvoli tomu, ze mame dane ochorenie aj v rodine. U reumatologa nasledne pokracovali odbery, dalsie MR vysetrenie...z krvy sa medzitym potvrdilo HLA-B27, co je geneticky podmieneny znak asociovany s mnohymi reumatickymi chorobami. Vyskytuje sa v spojitosti s artritidami chrbtice i perifernych klbov a aj napr. toho oka. Reumatologicka bola presvedcena ze MR-ko vzhladom na moje tazkosti a potvrdenu genetiku urcite nieco ukaze...no MR-ko celej chrbtice aj panvy UPLNE ciste (okrem toho mierneho bulgingu, co je vraj nic...).Vzhladom na to, ze sa okrem genetickej predispozicie NIC nepreukazalo, tak sa to uzavrelo s tym, ze reuma to teda nebude a mam sa hlasit iba, ak sa zhorsi moj stav 🤦....mozno sa casom ukaze alebo je velka pravdepodobnost, ze nie.
Mam ale mnoho priznakov tohto ochorenia a preto sa chcem spytat, ci sa tu najde niekto, kto to mal podobne a dane ochorenie vysvitlo az neskor, napr. po prechode, kde je to dost caste u zien. Aktualne mam 31 rokov a napriek tomu, ze zijem velmi aktivne a zdravo, aj tak sa budim rano s bolestou drieku, casto ma bolia klby, no a aj tie oci mam stale suche 🫤.
Fakt neviem, ci je to iba nahoda alebo sa v mojom tele nieco iba rozbieha a vypukne to az vo vyssom veku. Dakujem!

stanulienkat
3. dec 2024

Nespavas na bruchu? Nemas makky matrac? Mna z toho bolela driekova chrbtica. Na klby ti odporucam Tripple blend kolagenovy prasok. Je naozaj dobry.

grof_monte_christo
3. dec 2024

Ja sa tiež liečim u reumatologa. Tiež mam mierne bolesti kĺbov a suché oči. Vyšiel mi vysoko pozitívny Schirmerov test. Všetky testy na auto protilátky mam negatívne, som séronegatívny pacient. Napriek tomu som mala liečbu a pomohlo mi to. Momentálne som v remisii. Diagnóza nie je jednoznačná, najskôr bolo podozrenie na Sjögrenov syndróm, ale nespĺňam všetky diagnostické kritériá. A mam extruziu L5 S1, ale to s tymto ochorením nesúvisí.

oceanahory
autor
3. dec 2024

@stanulienkat Na bruchu som nikdy v zivote nespala, iba na chrtbte alebo boku, minuly rok som zainvestovala tak draheho matraca, ze stal pomaly viac ako nasa nova kuchyna 😅, ale nic nepomaha. Kolagen uzivam na dennej baze, sice tento nepoznam (dakujem pozriem sa), ale uz som ich vela vystriedala, samozrejme bez efektu 🫤.

oceanahory
autor
3. dec 2024

@grof_monte_christo Aj u mna bolo podozrenie na Sjögrenov syndrom, ale podla vysledkov nic...teda okrem genetickej predispozicie 🫤 Schirmerov test bol aj u mna vysoko pozitivny, dokonca ocna bola zhrozena, ze tak mlada mam take suche oko. Zatial sa so mnou vlastne nejde nic robit...iba cakam, ci sa casom nieco ukaze lebo, ze aktualne "to este nie je nareumu". Dnes som ale u neurologicky dostala kortikoidnu injekciu 🥴, tak dufam, ze zaberie lebo tieto neziaduce ucinky su strasne...nemyslim si, ze sa dam nahovorit na dalsie.
Ty si mala aku liecbu? Co zabralo?

bystrozraky
3. dec 2024

Podla toho co poisujes tak podla mna jasna ankylosing spondylitis (mierna forma, neboj sa)....okrem lekara samozrejme, pomaha na to meditacia. Ak pochopis tuto tak by to mohlo pomoct. Ocividne si bol pod dlhodobim stresom a zo vsetkeho si si robil/a starosti. Mas urcite aj vela potlacenych pocitov. To vsetko epigeneticky prepina celu radu genov v ktorej je HLA-B27. Takze sluchatka na us(lebo ty ho musis vypnut opakom stresu):

https://www.youtube.com/watch?v=bExDT96xTVk

Taktiez je studia z nejakej anglickej nemocnize ako na to pomaha vyhodit skrob z jedalnicka (suvisi to s bakteriou klebiella, ktora potom prestane drazdit tvoj imunitny sytem). Ale mozno staci vyhodit vsetko kde je co i len minimlne mnozstvo mlika...potom mozes skusit vyhotit vsetku muku z tvojho jedalnicka....uz po tyzdni az dvoch by si mala citit rozdiel...Skus...dlho som sa tym zaoberal a vela informacii som roky testoval a zhromazdoval....je toho vela...a nechcem tu pisat 10 stran 🙂 Prajem skore uzdravenie

grof_monte_christo
3. dec 2024

@oceanahory Napiš mi správu.

oceanahory
autor
3. dec 2024

@grof_monte_christo pisala som vdaka

oceanahory
autor
3. dec 2024

@bystrozraky Je pravda, ze sa to u mna cele spustilo rizikovym tehotenstvom, stvormesacnou hospitalizaciu v nemocnici a naslednym predcasnym porodom...takze nevylucujem, ze mi velke stresy iba privolali vacsie problemy 🫤.

sussana29
3. dec 2024

@oceanahory testy na Sjögrenov syndróm ti robili? Pri ňom bývajú bolesti kĺbov bez viditeľných zmien na RTG alebo MRI a suché oči. Testujú sa SSA a SSB protilatky ale niekedy môže byť i seronegativny a potvrdenie diagnózy sa vtedy robí biopsiou z pery.

rebi789
3. dec 2024

@oceanahory mne bola dg reuma v 10ich rokoch, tiež som mala geneticku predispoziciu tak je možné, že v budúcnosti ju budeš mať ale teraz prítomná nie je

oceanahory
autor
3. dec 2024

@sussana29 Ano robili, protilatky vysli negativne...ale teda biopsia z pery? To pocujem 1x.
Jedine co mi reumatolog povedal, ze nateraz u mna ziadne ochorenie "nevyskocilo" a mam sa hlasit, ak by som spozorovala zhorsenie, ze liecba u mna nie je potrebna 🤷.

grof_monte_christo
3. dec 2024

@oceanahory Podľa mňa si séronegatívny pacient ako aj ja. Obvodní reumatologia maju s tymto málo skúsenosti, keď nevyskocia autoprotilatky, nerobia s pacientom nič. Bolo by dobre dostat sa do NURCHu.

oceanahory
autor
3. dec 2024

@grof_monte_christo Hej hej...budem to ucrite nejako riesit.

sussana29
4. dec 2024

@oceanahory sú prípady, kedy pacienti mali príznaky dlho predtým ako mali pozitívne protilatky.