Môžem mať obličkové kamene?

sona272
30. okt 2023

Ahojte, skôr ako sa dostanem k dr. ako prosím zistím, že môžem mať kamene obličkové ?
Najprv som mala prechladnutie ( časté močenie a rezanie, neskôr svrbenie ) a od včera mám bolesti pravá strana krížov a ťahá sa mi to aj dopredu k podbrušku. Bolí ma to aj pri nádychoch .
Ďakujem

medda_beda
30. okt 2023

@sona272 Ja som to zistila až pri záchvate kedže prvý záchvat bol z piesku a druhý z kameňa.
Pij vodu, veľa vody.
Je možné, že to tvorbe nezabráni, ale je to prevencia.

deti95060810
30. okt 2023

choď k lekárovi nech spraví vyšetrenie a predpíše lieky....najskôr antb.
alebo min. si kúp v lekárni urol. čaj

majamat
30. okt 2023

@sona272 takyto priebeh ma casto pyelonefritida - zapal oblickovej panvicky.,

mocove infekcie prebiehaju casto vzostupnou cestou. cize zacina sa z vonkajsieho prostredia, cez mocovu ruru do mocoveho mechura. prebehne infekcia - palenie, rezeanie pri moceni, rpiapdne bolest, moze byt teplota. caste mocenie, v moci moze byt krv ak je makroskopicka, tak ju aj vidis, moze byt aj hnis. no samozrejme aj nemusi, mikroskopice stopy krvi ci bielkoviny nevidis. samozrejme ani bakterie. moc moze mat torksu zmenenu farbu, rpiapdne moze byt zakaleny.
toto treba vysetrit - orientacne eln appierikom, presnejsie v labaku, rpiapdne aj na bakterie.

neskor mozu priznaky ustat, priapdne aj nemusia a infekcia sa posuva vyssie. cez mocove cesty k oblicke. tam sa vyskytuje bolest oblicky, ktora boli vzadu a bolest vystreluje cez bok dopredu a dodola. a mozu sa samozrejem vyskytovat aj tie dalsie priznaky ako rpi zapale moc, mechura. ak predtym nebola teplota, vacsinou sa pridava a moze prist horucka.
a teda tu ozaj treba vysetrenie a ATB. ak si aj nejake mala, nemuseli zabrat. tento zaal byva casto aj jednostranny, aj ked obojstranny vyluceny uplne nie je.

preto radsej chod k dr.,daj sa vysetrit, nech ti naordinuje liecbu.

lneviemmeno
30. okt 2023

treba ist cim skor k lekarovi, presne takto moze zacinat pyelonefritida. pracujem na urologii a velakrat k nam prisli na oddelenie ludia v uplne hroznom stave, lebo sa na to vykaslali a zanedbali vysetrenia.. mnohokrat skoncili aj na JIS, nechcem strasit - nemusi to to byt, ale radsej vcas riesit u lekara ako skoncit zle

kamila992
6. jan 2024

@lneviemmeno AHoj prosim ta mam podobne priznaky ako autorka diskusie. Da sa ist na urologiu aj rovno bez vymenneho listka od obvodaka?

lneviemmeno
6. jan 2024

@kamila992 nepracujem na ambulancii, ale tusim, ze treba. mozno nejaky sukromny za peniaze ho vyzadovat nebude. popripade mozes ist na pohotovost kde ta vysetri urolog

mk22
6. jan 2024

@kamila992 skúsenosť z min týždňa
Bolo treba výmenný lístok

kamila992
6. jan 2024

oki dakujem baby, radssej pojdem hned v pondelok k obvoodnej

majamat
6. jan 2024

@kamila992 ak mas klasicku infekciu s tou sa hned na urologiu nemusi, dr vie dat ATB a skontrolovat moc.

infekcie vseobecne su u ludi bezne, chodi sa k obvodakovi, k odbornemu lekarovi patria pripady vlemi komplikovane, chronicke a pod.