Môžem mať negatívny Rh faktor, keď rodičia sú obidvaja pozitívni?

30. aug 2021

Ahojte dnes som si bola dať zistiť krvnú skupinu a teda vyšlo mi 0-. Trosku ma to zarazilo keďže matka je AB+ a otec 0+ Môžem mat naozaj ja negatívny rh faktor keď rodičia sú obidvaja pozitívny???

bejba18
30. aug 2021

Neviem ako Rh ale už len ta 0 nesedí . Podľa rodičov by si mala byt buď A alebo B….

nina255
30. aug 2021

Ano mozes… dvaja Rh pozit mozu mat aj Rh negat dieta, ale dvaja Rh negat nikdy nemozu mat Rh pozit

sisa_s
30. aug 2021

Ano, mozes mat - aj ked rodicia maju +

bejba18
30. aug 2021

Ale nemôže mat 0!

sisa_s
30. aug 2021

Ale je pravda v prvom komentari, nemozes mat 0 skupinu, ak jeden rodic ma AB

danulicek
30. aug 2021

0 mat nemôžeš, ako píšu vyššie. Otázne je - urcite majú rodičia taku krvnú skupinu? Poznám jeden prípad, keď mal v karte napísané od narodenia A a keď isiel darovat krv v dospelosti, zistil, že ma 0.

andrejka1974
30. aug 2021

Rh fajtor ano, ale krvnu skupinu ak mas nulu tak rodic nemoze mat AB ak by to bolo takto tvoja mama to nie je alebo jej zle urcili skupinu

miskamicha
30. aug 2021

@bejba18 nie..podla krízenia aj 0. Ved otec je 0.

bejba18
30. aug 2021

@miskamicha aké kríženie pre boha ? Nepíšem niečo čo neviem . Po rodičovi ktorý má AB môže zdediť alelu A alebo B a po 0ke zdedí len 0 . Tým pádom dieta má genotyp A0( prejaví sa ako A keďže je dominantne ) alebo B0 a takisto B kvôli dominancii alely 🙂

zenazaba
30. aug 2021

@danulicek teoreticky to mozne je. Existuje aj tzv. Bombay fenomen. Vtedy moze mat matka (alebo otec) AB a dieta nulu.

bejba18
30. aug 2021

No bombay je ojedíeny prípad ale aj to sa da overiť produkciou h protilátok pre 100%

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zenazaba
30. aug 2021

@hazelgracegus moze, citaj komentare vyssie.

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zenazaba
30. aug 2021

@hazelgracegus nerozumiem, ale mozes mi to skusit vysvetlit 🤔

pehavcek
30. aug 2021

Ku Rh faktoru sa vyjadrit neviem ale na to aby si mala 0 je potrebne, aby si zdedila alelu 0 od oboch rodicov. Cize mat akoby dve nuly. Ak ma mama AB a otec nulu tak ty mozes mat A1 (cize A0) alebo B1 (cizeB0). Mamina ti 0 nemala ako odovzdat kedze ju nema. A nula od ocina nestaci. Takze niekde nastala chyba. Si si ista, ze mamina ma AB?

pehavcek
30. aug 2021

Samozrejme ten Bombay fenom by to mohol byt, ale jeho pravdepodobnost malilinka

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zenazaba
30. aug 2021

@hazelgracegus vtipna si, veruze.

danulicek
30. aug 2021

@zenazaba wau, dakujem za nové info. Toto som vobec nevedela 👍🏻

sonycobain
30. aug 2021
hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
31. aug 2021

@danulicek stalo sa to aj môjmu bývalému, presne rovnaký prípad, v karte krvná skupina A a keď išiel darovať krv, v preukaze zapísaná 0

dzejsik
31. aug 2021

@elizabet173 aj kamaratke sa stalo, ked isla darovat prvy raz krv, ze zistili, ze ma inu krvnu skupinu ako si 24 rokov myslela … takze pre autorku - mozno by si aj mamka mala dat preverit

margetakuska
31. aug 2021

My s manželom máme 5 deti, ja mám A+, manzel 0+, naše tri dcéry a jeden syn majú A- a len jedna jediná dcéra má 0+ po manželovi, tiež som sa divila ako je to možné že majú Rh faktor - keď my s mužom máme + ale už viem, že je to možné 😉

autor
31. aug 2021

Tak nakoniec sme zistili že mamina je B+ a otec 0+ a ja som 0- je to ojedinele ale tak snáď mi tu určili dobre a nepoplietoli to

autor
31. aug 2021

Ďakujem za všetky správy a rady 😉

pehavcek
1. sep 2021

Ano.To uz sedi.Mamina ma od jedneho rodica B a od druheho 0.Takze ti mamina aj otec odovzdali nulu a teda mas nulu.Vysvetlenie vzdy existuje 🙂