Môžem mať depresiu?

12. sep 2024

Ahojte,neviem,čo sa somnou poslednú dobu deje ale premýšľam nad tým,či naozaj nemám nejakú skrytú depresiu. Posledné dni mám často chuť plakať, iba ležať v posteli, nemám na nič chuť, niekedy naozaj akoby ma prešla chuť do života. Rozmýšľala som aj nad tým,že či to nie je počasím…ale ja som sa vlastne na jeseň aj celkom tešila,pretože aj v lete som mala ťažké dni,že som sa trápila. A vlastne takéto stavy som mávala aj predtým. O pár dní mi začína škola…akoby som ani tam nejak extra nemala chuť ísť. Mám rôzne vtieravé myšlienky,ktoré spôsobujú strach a úzkost, nebudem konkretizovať aké…ale opakujúce sa myšlienky už niekoľko rokov,ktoré ma trápia. Niekedy mám pocit,že sa mi opakujú dookola v hlave dovtedy,dokým sa z nich úplne nerozplačem. Dosť to bolí. Nemám diagnostikované OCD ale viem,že ho mám, takže to ma trápi tiež veľmi. Preto rozmýšľam,či sa mi k tomu nepridružila nejaká depresia…alebo čo to je. Všímam si,že niekedy o sebe hovorím veľmi negatívne veci (napr. Načo žijem? Aj tak zo mňa nič nebude. Aj tak budem mať na hovno život.) akoby som sa chcela ešte viacej týmto zničiť. A pritom niektoré dni viem byť naozaj v pohode,akoby mi nič nebolo…viem byť veselá, viem sa smiať, viem sa tešiť z maličkostí. Ale akoby som už veľmi dlhú dobu žila na takej melancholickej vlne. Akoby to nebol taký život na 100%.
Viem,že mi poviete,že načo to sem píšem,že vy nie ste psychológovia. Ale chcela som sa vyrozprávať❤️

stanulienkat
12. sep 2024

Myslím si, že je to ľahká depresia a jesenné počasie- hlavne takéto daždivé, tomu dosť napomáha. Treba si prečítať nejakú dobrú knihu, pozrieť v telke nejakú komédiu, uvarit teplý čaj... Alebo sa vybrať do nákupáku a urobiť si nejakú malú radosť. Treba sa obklopovať pozitívnymi ľuďmi, občas si vyjst na kávičku. Treba myslieť na to, že po každom daždivom dni vyjde slnko.

autor
12. sep 2024

@stanulienkat ale mne naozaj nevadia tieto dažďové dni😄 ja som sa na ne aj tešila už po tom strašnom teple. Len takéto veci ma trápia už dosť dlho. A moožno to počasie tomu trošku pridáva, ale v lete to bolo horšie oveľa. Len tie myšlienky sú strašné😕

nankab
12. sep 2024

Myslienky nie su nase. my sme ako prijimace. teda myslienka sa o nieco musi zachytit. ak zachytis nejaku a prijmes za svoju, zacnes ju rozvijat a automaticky sa spustaju emocie /teda emocne bloky, podvedome programy/.
Aj tak nic zo mna nebude, je koho? nehovoril ti to niekto uz v detstve? Nie je to tvoje, len sa ti to spusta.
Odporucala by som nasadit bachove esencie a riesit to, co ta trapi a dava dole. skus si spravit odstup od celej situacie a nebrat ju osobne. urcite by bolo vhodne aj energeticke cistenie od negativnej energie...
ak uz je citit, ze stav trva dlho, treba chodit vela do lesa a tam si vycistit hlavu. Na zvysenie frekvencii vyskusajte napr.pocuvat ladicky, zvysuju sa frekvencie a odblokovava strachy...

stanulienkat
12. sep 2024

Nepíšeš, či máš deti, či si prepracovaná, či si sama... Je dôležité to, čo ti napĺňa deň. Ak si sama, treba zavolať kamarátku a vybehnúť niekde von, či už do prírody, v lete na kúpalisko, športovať.. Už len obyčajný beh ti vyplaví endorfiny a pocit šťastia. Niečím sa proste treba zabaviť a nemyslieť stále na čierne veci.

autor
12. sep 2024

@stanulienkat ja som inak premýšľala nad tým,že by som začala behávať. Len skoro vždycky po behu som práveže mala ešte viac také stresové pocity, ako áno,cítila som aj také nabudenie a endorfíny jak sa vraví. Ale tiež som cítila akoby viacej stresu a aj takú nepohodu.

lenkapompova
12. sep 2024

Ja to mam to iste to sami deje tak isto ano možete mať depresiu

ivangeline
12. sep 2024

Z behanie si teda stres určite nemohla mať. Neviem sinpredstavit, prečo..

cukroska
12. sep 2024

Treba vyhľadať psychológa. Nie je to nič zlé a netreba sa trápiť ked ro pretrváva dlho.

elzu
12. sep 2024

Vypln si beckuv sebeposuzovaci dotaznik, Beck byl psychiatr, navrhl ho tak, aby clovek mohl otestovat sam sebe:

https://is.muni.cz/el/ped/podzim2014/SC4BK_PaPs...

Pokud mas pochybnosti, sver se nekomu, komu duverujes, rekni si o pomoc.