Môžem kojiť keď mám angínu a beriem lieky?

kajusska
6. nov 2011

AHojte baby. Mam doma 2mes babatko, ktore kojim. Bohuzial, uz 3-4den sa citim velmi zle. Mam hnisavu anginu. Beriem iba paralen a kloktam slanovou vodou, ale zatial nic ☹ Mozem kojit takto babo? Niekde som pocula, ze sa jej do mliecka moze dostat hnis. Mne takto vzdy pomahal penicilin, ale manzel je na neho algergicky a vraj moze byt aj mala a navyse, neviem ci sa moze brat, ked kojim. Neviem najst ziadne rady na nete, preto pisem sem. Dufam, ze mi poradite. Budem Vam vdacna! ☹

kukujka
6. nov 2011

@kajusska ahoj my ti tu v tom moc neporadime najlepsie bude ak pojdes na pohotovost a poradis sa s lekarom.ved ide aj o teba nielen o babo.musis byt fit aby si sa o neho vladala starat a nie zbytocne natahovat chorobu tym,ze sa nebudes liecit

bocmanka
6. nov 2011

asi najlepšie ti poradia v lekárni alebo na pohotovosti, ja som pri kojení bola chorá niekoľkokrát a brala som aj atb, myslím augmentin a aj zinnat, a zrovna bola aj malá prechorená a mojím mliečkom sa preliečila vlastne aj ona, ja som to riskla bez informácie či sa to môže alebo nie,
asi každý lekár ti poradí inak 🙂
držím prsty, chorá mamina je vžy tak trošku problém

anieli_1
6. nov 2011

@kajusska penicilinove lieky su jedine ktore sa mozu prad pri kojeni...a su aj take atb chod k dr a povec ze kojis.............ja som mala penbene

janka_pn
6. nov 2011

ja som bola chora ako tehotna a dali mi atb, co sa moze v tehotenstve, takze su aj take, co sa mozu pri kojeni, neboj, je mensie zlo atb, ako by mala od teba chytit daku plaigu.... chod na pohotovost.

michaela80
6. nov 2011

@kajusska ja by som asi zbehla na pohotovost na tvojom mieste..Ja som mala zapal dutin ked mala malinka necele 2 mesiace a brala som ATB ktore sa mozu aj pocas kojenia...
Momentalne mam zase dutiny chytene beriem Suprax a mala je stale kojena 🙂

traktor
6. nov 2011

urcite pohotovost..su lieky , ktore môzes aj ked kojis a urcite spomen tu alergiu..ja ju mam tiez velmi silnu na penicilin..

stipec
6. nov 2011

Mozno by som samozrejme po porade s lekarom skusila na anginu iba lokalne ATB - Bioparox, bezne sa predpisuje aj tehotnym aj dojciacim zenam. Vyhodu je, ze lokalne antibiotikum posobi iba na mieste kde ho aplikujes a len mizive promiled prechadza do mlieka na rozdiel od systemoveho - Tebou spominany penicilinove antibiotikum. Ja som pocas tehotenstiev a dojcenia vzdy brala iba lokalne Bioparox - do 4 vstreky do hrdla kazde 4 hodiny a na zaciatku liecby prve 2 dni som davku zvysila na 6 vstrekov kazde 4 hodiny. Stav by sa Ti mal zlepsit do 4 dni, len je potrebne v liecbe ako pri kazdom ATB pokracovat 7 dni.

divoska
6. nov 2011

kojit mozes /a nenechaj si nahovorit ze nie/, a ziadny hnis sa ti do mlieka nedostane, aj ked dostanes lieky tak mozes kojit, pokial neberies nejake lieky od psychiatra alebo nejake na nervovu sustavu, antiepileptika a podobne, bezne lieky neprekazaju.

janinah
6. nov 2011

@divoska ,to kto ti povedal,že bežné lieky neprekážajú? lieky pri kojení sa berú len ak je to nevyhnutné a len tie,ktoré dovolí lekár,každý liek hoc len v stopovom množstve prechádza do mm a nikdy nevieš ako môže zareagovať drobný detský organizmus
@kajusska,chod na pohotovosť,môžeš aj na orl pohotovosť,tam ti poradia...

albireo
6. nov 2011

@kajusska ak mas priznaky hnisavej anginy , samozrejme,ze potrebujes antibiotika. Nie lokalne, ale celkove. Do mlieka sa ti ziadny hnis z infekcie v krku ,prieduskach alebo plucach nemoze dostat.Bez na pohotovost, nech sa ti niekto kompetentny pozrie do krku a zoberie krv na infekcne markery

tinki
6. nov 2011

@kajusska Ale kdeže, aký hnis. Práveže tvoje mlieko je teraz pre bábätko najlepší liek, aby sa od teba nenakazila. Ty choď normálne zo sebou k lekárovi, povedz, že kojíš, sú ant., ktoré berú aj dojčiace mamičky . Sú aj iné, nielen penicilin. Spomeň všetko lekárovi a hlavne sa normálne prelieč. A v žiadnom prípade neprestávaj kojiť!!!! Len tak zabrániš tomu, aby sa malá nakazila.

vejinka
6. nov 2011

kludne mozes penicilin je to jedine co mozes

kajusska
autor
6. nov 2011

VELMI KRASNE VAM DAKUJEM. Je to moje prve vysnivane babo, tak sa nemam s kym poradit. Som rada, ze existuje takato stranka a moze mi tu niekto poradit 🙂 Utekam teda ku lekarke! Este raz vdaka zienky

poleva
6. nov 2011

@kajusska nabudúce nečakaj 3-4 dni,ale chod čo najskôr

lauricka
6. nov 2011

kojit mozes aj ked si chora, je to pre babo lepsie, ako keby si ho kvoli tomu prestala kojit

pudlik
6. nov 2011

@kajusska určite choď k dr, lebo sa Ti môže zdravotný stav zhoršiť, kojiť neprestávaj. Ja som brala penicilin tiež a kojila som, neboj sa. Skoré uzdravenie želám.

lucik85
6. nov 2011

aj ja som brala aj PNC aj augmentin pocas kojenia

divoska
6. nov 2011

@janinah odborna literatura 😉 a viacere zdroje /aj ked mam len jedno dieta, kojenie je moja srdcova tema/ bezne lieky ktore dostane na normalnu chorobu nie su dovodom na odstavenie. ad to ze sa pise na letakoch ze je nieco nevhodne pre tehotne a kojace zeny tak je to preto lebo by vyrobcu vyslo draho testovat lieky na tejto vzorke zien preto sa radsej napise ze neodporuca sa. samozrejme ze stopove mnozstva prejdu do mlieka dietatu, ale deti bezne dostavaju atb, rodicia /a lekari/ im davaju lieky na znizovanie horucky,alergie a co ja viem co este, takze to skoro nic co sa dostane cez mlieko by som az tak tragicky nebrala /skor narozdiel od tych inych ktore narusaju prirodzenu imunitu. tolko k tomu

hajanka
6. nov 2011

@kajusska ja by som nevymyslala, ale isla normalne cim skor na pohotovost, tam ti poradia a naordinuju najfundovanejsie.

teodorka
6. nov 2011

@kajusska chod do temy o homeopatii ...poradia Ti homeopatika a pri nich mozes aj kojir

nibiru
6. nov 2011

@kajusska ahoj ja som mala crevnu vyrozu ked som kojila grcala som cele 2dni vkuse teloty 40ky malej som davala odsate mliecko(zbitocne) vtedy mi aj klesla produkcia kedze som nic nenpila ked som volala pediatricke povedala ze pokial som chora kludne mam kojit v mlieku su automaticky protilatky ale mam si dat cez usta plienku,rušku aby som ju nenakazila a nemam ju bozkavat.su antibiotika ktore mozes aj ked kojis chod obvodnej lekarka ja som na zapalene hrdlo a dutiny pouzivala bioparox je aj volne dostupny a kludne dalej koj.

latvia
6. nov 2011

@kajusska je ti zle a hladas radu na nete? vidi niekto do tvojho hrdla? ak uz subjektivne citis ze to je hnisava angina tak si mala davno letiet na pohotovost.antibiotika strielat naslepo je velka hlupost, pokial nemas potvrdene ze je to bakterialny zapal. otrasne hnisave anginy robia aj virusy a plesne, tak chod za dr nech ti pozrie do hrdla a urobi aspon CRP, pripadne vyter. nielenze je tebe zle, ale mozes nakazit aj babatko (aj ked protilatky v mlieku tvoris) a aj manzela alebo okolie.paralenom a slanou vodou vela neporiesis,treba ti doktora

estterka
6. nov 2011

takze uplne najdolezitejsie co mozes urobit,aby tvoje dieta neochorelo je dojcit!
ja ked som mala silnu anginu,dcera bola intuitivne stale na prsniku so mnou v posteli,zvysila si prijem mlieka,pretoze do toho mlieka idu protilatky!! ktore ty tvoris voci chorobe. najlepsia ochrana preed ochorenim je dojcit!

a materske mlieko ma taku uzasnu funkciu,teda zlozku,ze mnozstvo lieku,co prejde do nho vie uplne minimalizovat.

dalsia vec je,ze ja som velmi za alternativnu liecbu,ale naposledy sa mi nad anginou nepodarilo zvitazit a doslo to az do stadia,kedy pomohli len atb .paralen ti naburava liecebny proces v tele a sol moc nepomoze. takto sa nevyliecis asi 😒
. a tri dni som vobec nevedla jest,take som mala opuchnute hrdlo a s dojcenim to nic nespravilo. rovnako som si nezrazala horucky 39 niekolko dni kvoly liecbe a tiez sa mlieku nic nestalo.

vacsina liekov je kompatibilna s dojcenim,poradia ti aj v poradni na stranke mamila.sk.

nelicefo
6. nov 2011

@kajusska chod na pohotovost a nie na internet... 😉 maloktora z nas ma v sufliku titul z mediciny 😉

irriss
6. nov 2011

@nelicefo
v 10:35h uz psala, ze utika k lekari... 😉
p.s. take se divim, ze nezvednou telefon a nezavolaji nekam k odbornikovi...nez to tu vytlaci do klavesnice uz by meli kompetentni odpoved...tady se sice odpovedi dockaji, ale jedina kompetentni od nas je ta, ze: utikej k lekari... 😉
Takze kdyz to shrnu, zbytecne ztraceny (preziosni)casSub bbnautFlash_FSCommand(ByVal command, ByVal args)
call bbnautFlash_DoFSCommand(command, args)
end sub

nelicefo
6. nov 2011

@irriss ano??? ja som iba citala jej otazku 😝 no veru tak je.ale neriesim radsej moja 😉 by som o nervy dosla kebyze mam vsetko riesit 😝 😀 😀

jaduska
6. nov 2011

Práve antiobiotiká penicilínového radu sú pri dojčení jediné vhodné. Pomáha aj Bioparox, ktorý tu už ktosi spomínal a z prírodných liekov - Anginal spray. To, že je manžel na penicilín alergický, neznamená, že bude aj malá. Ja som ako dieťa bola naňho tiež alergická a teraz, keď mi robili resekciu osmičky, tak mi ho predpísali a žiadna reakcia - ani ja, ani moje dojčené dieťa....
Inak na bolesť hrdla pomáha aj Calcium sirup alebo domáci sirup z cibule. Ale na tú hnisavú angínu asi fakt iba ATB, len upozorni lekára, že dojčíš.....

magimi
6. nov 2011

@jaduska s tym, ze penicilinove ATb su jedine vhodne pri dojceni by som az tak nesuhlasila, velmi vhodne su cefalosporiny, ako napr. Zinnat a ampiciliny, ako napriklad augmentin, amoxsiklav. Na vysvetlenie pripajam odkaz na jednu prednasku prave na tuto temu.

www.nspnz.sk/neonatal/laktacia.ppt

jaduska
6. nov 2011

@magimi no mne to povedali v lekárni, tak reprodukujem.... 🙂 Možno som mala vynechať to slovo "jediné"....