Môžem ísť na PCR test, keď mám pozitívny antigénový test?

smiesko20143
6. dec 2020

Pozitivny antigenovy test, mozem ist aj na pcr test?

ninusa221
6. dec 2020

Musiš ist nieže či možeš🤣

klarissa25
6. dec 2020

@ninusa221 nemusi...

lubhomira
6. dec 2020

Na PCR netreba ísť...

ninusa221
6. dec 2020

Ved musi ist na tie riadne testy 😬 od vtedy sa mu potom ráta karantena ked pride vysledok

veronikaszabova
6. dec 2020

@ninusa221 nemusi

veronikaszabova
6. dec 2020

@ninusa221 a karantenu ma od poz.ant.testu.

panelacikova
6. dec 2020

@smiesko20143 ak máš pochybnosti, môžeš ísť na PCR test (dovtedy máš karanténu, kým ti neprídu výsledky z PCR testu), ak pochybnosti nemáš (máš príznaky, bola si v kontakte s nakazeným alebo niekto v rodine má príznaky), tak nemusíš ísť, preukážeš sa AG testom lekárovi a ten ti vystaví PN.

76california
6. dec 2020

som objednana na pcr test v utorok,
od piatku mam priznaky, od kedy sa pocita karantena, v pripade, ze mi vyjde pozitivny pcr test (a nemam len obycajnu chripku?)

sorciera24
6. dec 2020

pravze by si nemala, po pozit. teste (aj anigen.) predsa ostavas v karantene.....takze by to bolo porusenie karanteny, aspon u nas ludia takto museli sotat, ziaden ansledny PCR nemohli absolvovat....na PN to stacilo

klarissa25
6. dec 2020

@sorciera24 porusenie karanteny by to nebolo.. Cesta na testovanie je vynimka..

makova333
6. dec 2020

Po pozitivnom teste (je jedno ci antigenovy alebo PCR) okamzite zostavas v karantene a kontaktujes svojho vseobecneho lekara.
@klarissa25 cesta na testovanie ak este ziadny test nemas, nie ak mas pozitivny antigenovy test. Vtedy mas sediet doma na zadku a citat noviny.

klarissa25
6. dec 2020

@makova333 ale prosim ta aj ked bolo celoplosne kto bol pozitívny mohol ist na pcr pretestovanie... Kedze tie antigenove su dost nepresne

panelacikova
6. dec 2020

@76california karanténa sa ti oficiálne začína dňom potvrdenia pozitivity, čiže dajme tomu až od utorka. Avšak ak lekárovi zavoláš, že máš príznaky a ideš aj na test, PN ti môže vystaviť aj od piatku. No a tiež vo vlastnom záujme (oslabovanie organizmu) ako aj v záujme iných (riziko nakazenia iných) by si mala ostať už doma. Pre istotu... ale do utorka (ak nie si PN) ti nemôže nik udeliť pokutu... jedine, ak si nahlásená ako priamy kontakt s pozitívnym, kvôli čomu aj ideš na test, v tom prípade áno, už máš karanténu od nahlásenia kontaktu.

sorciera24
6. dec 2020

@klarissa25 podla RUVZ nie (co viem, tak aj potom mala byt karantena 10dni)

makova333
6. dec 2020

@klarissa25 pozri si nariadenia RUVZ

panelacikova
6. dec 2020

@sorciera24
@makova333 len baby pozor... pri celoplošnom testovaní boli podmienky stanovené jednoznačne. po pozitivite si mal ísť domov a sedieť doma a čítať noviny. hej. ale teraz, ak ide človek dobrovoľne a má pochybnosti, môže si pokojne zaplatiť PCR test a dať sa pretestovať. napokon, dobre vieme, že sa ich pár (a nebolo to málo) našlo aj po celoplošnom, ktorí si dali urobiť PCR a boli negatívni... mne to vysvetľoval aj lekár. že ak má človek po prekonaní obrovskú nálož protilátok, tak ho AG test môže identifikovať stále ako pozitívneho, pričom on sám už dávno nie je infekčný, ba ani pozitívny. on osobne sa stretol s takými prípadmi, ktoré potom naozaj reálne aj šli na PCR a fakt boli negatívni!!
@smiesko20143 ide o to, či máš príznaky ochorenia. akékoľvek. ak máš, tak na 100% ten covid máš. ak ti nie je absolútne nič, ani si nebola v kontakte s pozitívnym, ani sa nejak nezdržiavaš medzi ľuďmi, vybav si aj PCR, ak si myslíš, že si bola falošne pozitívna.

panelacikova
6. dec 2020

@makova333 RUVZ by neuspelo voči tebe so žiadnou pokutou ani ničím podobným, ak by ti PCR následne vyšiel negatívny. samozrejme, ak by sa potvrdila PCR testom pozitivita, tak máš veľký problém... celé tie AG testy sú na dve veci. na nič a na vieš čo

sorciera24
6. dec 2020

@panelacikova brat mal priznaky, dr. ho nechcela poslat na PCR, ze to chripka, tak si sam siel na antigenovy, vysiel mu pozitivny, musel podla nariadenia RUVz ostat hned v karantene (dr. mu vypisala PN na zaklade pozit. antig. testu), na PCR uz nemal chodit, elbo by porusil karantenu - tot realne vysvetlenie spred cca. 2 tyzdnov

makova333
6. dec 2020

@panelacikova nezavadzaj

majamat
6. dec 2020

@klarissa25 nie, praveze sa na PCR nemohloi, ked m
li pozitivny antigenovy. ani PCR nie je bez chyby. koncentracia virusov v mieste odberu moze byt mensia a ta testovacia stetocka ich nemusi zachytit, preto moze aj pozitivnemu vyjst aj PCR test negativny. ziadne vysetrenie nei ej na 100%.

majamat
6. dec 2020

@panelacikova problem je v tom, ze AG test nevysetruje protilatky, cize to s tym nesuvisi. AG test reaguje na casti virusu, tusim konkretne na RNA. no ziadny z tychto testov nedokaze zistit, ci je virus zivy,a lebo su to len zbytky mrtveo birusu. a ziadny tes nie ej bez chyby. ludia, ktori nemaju priznaky, mozu mat v ychacich cestach velmi malo virusu a ten sa pri testovani moze a nemusi nabrat, aj ked pri PCR je to asi dokladnejsie ( kedze sa vytiera pomaly aj .... neviem co 😀 ). no aj tam sa moze stat, ze sa virus nezachyti.

namiesto vymyslania testov na pozitivitu, by mali vymyslat testy, ktore by vedelu urcit infekcnost.

inak zaujimave info od Bukovskeho, resp., co vycital z existujucich vyskuov, akoze mnohi ho nemusia, ani ja moc nie, ale som rada, ze niekto tieto vyskumy sprostredkuje ( on si to envymysla, len cita ), lebo mne by sa to nechcelo studovat.

https://www.youtube.com/watch?v=vslnnHsSxsQ
panelacikova
6. dec 2020

@makova333 ja keby som bola nejakým spôsobom nútená ísť na AG test a vyšiel by mi pozitívny, jednoznačne by som žiadala PCR test. pretože som covid prekonala. viem o ľuďoch, ktorí prekonali covid, normálne fungovali, rodiny im nepochoreli a na celoplošnom (4 mesiace po covide) im vyšiel AG pozitívny. ich celým rodinám negatívny. čiže nálož protilátok bola tak silná, že sa to odzrkadlilo na AG teste. následne PCR test ukázal negativitu... a naozaj o takýchto ľuďoch viem, poznám osobne a viem, že to nie sú žiadne tárajlabky... takže nie, nezavádzam.

smiesko20143
autor
6. dec 2020

Vdaka za odpovede
Ma niekto skusenost za posledne dni, ze osoba mala pozitivny antigen.test a isla aj na pcr test?

makova333
6. dec 2020

@panelacikova ja hovorim o tom ci po antigenovom mozes ist na PCR test. Nie nemozes, mas byt v karantene.
@smiesko20143 Pokračujeme v dôslednom vyhľadávaní kontaktov osôb pozitívne testovaných z RT-PCR aj antigénového testovania. Pozitívne testovaným osobám a ich úzkym kontaktom je nariadená izolácia, resp. karanténa, pričom je potrebné dodržiavať pokyny všeobecného lekára a príslušného RÚVZ. Kontaktuj svojho vseobecneho lekara.

panelacikova
6. dec 2020

@makova333 ten dotyčný, ktorého poznám bol a nemal za to žiaden postih... pretože bol chorý v tom čase 4 mesiace pred testovaním a bol si istý, že potom sa nemal kde nakaziť opätovne. a PCR test mu to potvrdil, že je OK. celá jeho rodina bola OK.

panelacikova
6. dec 2020

@smiesko20143 nie, za posledné dni nie. to, čo tu píšem, sa odohralo počas slávneho celoslovenského testovania na začiatku novembra....

mimimoje
6. dec 2020

Skúsenosť z minulého týždňa - po AG pozitívnom teste do karantény a podľa lekára a hygieny už nemá ísť na PCR.

nevenka
6. dec 2020

@panelacikova ale antigenovy test nevysetruje protilatky, protilatky sa vysetruju z krvi, ktore niekto po prekonani ma a niekto ani nema. A neostavaju v tele dlhodobo. PCR test - priamo sa sekvenuju casti RNA, ktore su "typicke" pre tento konkretny virus, to sa robi specialnym postupom v stroji. Antigenovy test, pokial viem, tak zistuje urcitu specificku bielkovinu alebo polysacharid (hoci tiez sa vseobecne moze oznacit ako protilatka-imunogen, a teda vyvolat specificku odpoved imunitneho systemu a byt stimulom na tvorbu protilatok), ktory akoby vylucuje dany virus, ked je v tele pritomny. Takze ten je hlavne najpresnejsi vtedy, ked je nakaza akutna, v danom case prebiehajuca a predpoklada sa, ze vtedy je clovek najviac infekcny. PCR pozitivita moze este pretrvavat dlhsie, aj mesiac potom, ako clovek uz priznaky nema a ani nie je infekcny. Nejake fragmenty RNA sa este vo vzorke mozu najst. Kazdy test ma svoje specifika a bolo by idealne, keby sa to pretestovavalo u kazdeho viacerymi sposobmi, tak by sa najviac info dalo zistit. Ale v masivnom meradle je to nemozne takto robit. Takze nie ze jeden test je idealny a ostatne su na dve veci...to, ze by sa mali vyvijat metody na urcenie, ci je clovek naozaj infekcny alebo nie, myslim, ze to vedcov aj napadlo, nie su blbi. Ale asi to take jednoduche nebude. Rovnako tak, moze dojst aj k tomu, ze prekoname covid a nejake fragmenty RNA ostanu, priznaky zmiznu, ale imunita si nevie rady a znova sa moze virus namnozit a zase mozeme byt pozitivni. Alebo chytime iny kmen o mesiac. Toto sa da tiez presnym sekvenovanim zistit, ktory kmen, ale je to v praxi takmer nemozne zistovat, to by pri tolkych pozitivnych velmi neslo z kapacitnych dovodov. A aj financnych, samozrejme. Preto sa vyvinuli tie rychlejsie testy antigenove,...A casom budu dalsie, aj tie zo slin a tak. Testovanie bude coraz efektivnejsie, ako budeme virus viac spoznavat. Ale hlavnou prioritou je cim skor co najviac pozitivnych izolovat, spomalit sirenie. Zastavit, to pochybujem, to by sa musel stat zazrak v tom, ze ten virus zmutuje na neinfekcnu formu.

bublinka1426
6. dec 2020

@panelacikova antigen reaguje na protein co ma ten virus obale nie na protilaty. su testy - pcr, alebo na protilatky alebo na antigen ( antigen je castica, ktora je sucastou virusu, jedna sa o daky protein zvacsa)

pininka1
6. dec 2020

Ja som bola vcera na antigen, vysiel sice negativ, ale kedze muz je pozitivny jednoznacnr mi odporucali ist na pcr, lebo sami zdravotnici skonstatovali ze nemuselo este vobec ukazat realny vysledok. Muz mal pozitivny len antigen a budu ho volat kedy ma ist na pcr.