Ahojte,chcem sa opýtať ak sme pili kozie mlieko aj syr môžeme dostať encefalitídu aj keď bolo zohriate na 60-70 stupňov?
@nelca0510 jak nie veď pasterizavia je pri 60 stupňoch
Pasterizacia je zahriatie mlieka pri vysokej teplote po krátky čas, najmenej 71,7°C počas 15 sekúnd.
@nelca0510 ja viem že 60_70 stupňov ale dlhšie minimálne 30 minút
Asi by som mlieko pre istotu radsej prevarila🤔
Tak ale to potom už nie je pasterizacia,ale niečo iné. Takže odpoveď na tvoju otázku je stále,že môžete.
@nelca0510 a čo to je?
Ja si myslím, že encefalitída z mlieka je rarita.. dosť ľudí pije aj surové kozie mlieko, v minulosti to bolo bežné.
Ešte možno otázka, o aký región ide?
@detskytovar východ
Chcela som pozrieť mapu výskytu na tejto stránke: https://www.epis.sk/AktualnyVyskyt/PrenosneOcho...
ale už to tam nie ☹ Boli tam každoročné mapy výskytu rôznych prenosných chorôb, aj encefalitídy, presne podľa regiónov nové prípady.. škoda, že to tam už nie.
Ak to nebude vadiť chcem sa tiež spýtať. Uvažujem o výrobe domáceho kefiru z nepasterizovaného kozieho mlieka. Nemá niekto vedomosť či kvasinkové proces nemá vplyv na zneškodnenie encefalitídy? Ďakujem
Tu si všetko prečítaj : https://mlieko.sk/druhy-mlieka/konzumne-mlieko/...
@nelca0510 ďakujem
Nebolo pasterizovane,šanca je.