Môžem dostať encefalitídu, keď som pila kozie mlieko?

18. jún 2022

Ahojte,chcem sa opýtať ak sme pili kozie mlieko aj syr môžeme dostať encefalitídu aj keď bolo zohriate na 60-70 stupňov?

nelca0510
18. jún 2022

Nebolo pasterizovane,šanca je.

autor
18. jún 2022

@nelca0510 jak nie veď pasterizavia je pri 60 stupňoch

nelca0510
18. jún 2022

Pasterizacia je zahriatie mlieka pri vysokej teplote po krátky čas, najmenej 71,7°C počas 15 sekúnd.

autor
18. jún 2022

@nelca0510 ja viem že 60_70 stupňov ale dlhšie minimálne 30 minút

77daniela77
18. jún 2022

Asi by som mlieko pre istotu radsej prevarila🤔

nelca0510
18. jún 2022

Tak ale to potom už nie je pasterizacia,ale niečo iné. Takže odpoveď na tvoju otázku je stále,že môžete.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
18. jún 2022

@nelca0510 a čo to je?

detskytovar
18. jún 2022

Ja si myslím, že encefalitída z mlieka je rarita.. dosť ľudí pije aj surové kozie mlieko, v minulosti to bolo bežné.
Ešte možno otázka, o aký región ide?

autor
19. jún 2022

@detskytovar východ

detskytovar
19. jún 2022

Chcela som pozrieť mapu výskytu na tejto stránke: https://www.epis.sk/AktualnyVyskyt/PrenosneOcho...
ale už to tam nie ☹ Boli tam každoročné mapy výskytu rôznych prenosných chorôb, aj encefalitídy, presne podľa regiónov nové prípady.. škoda, že to tam už nie.

on00
19. jún 2022

Ak to nebude vadiť chcem sa tiež spýtať. Uvažujem o výrobe domáceho kefiru z nepasterizovaného kozieho mlieka. Nemá niekto vedomosť či kvasinkové proces nemá vplyv na zneškodnenie encefalitídy? Ďakujem

nelca0510
19. jún 2022
autor
19. jún 2022

@nelca0510 ďakujem