Môžem dostať Covid-19 hneď po prekonaní?

ddomcca
11. mar 2022

Zdravím, minulý týždeň v utorok som bola testovaná na covid-19 pozitivne, v sobotu som bola uź negatívna. ( som zaočkovaná ) chcem sa teda opýtať, či je možnosť, že sa reálne nakazím hneď o týždeň na to, keď som bola v úzskom kontakte s pozitívnou osobou, spali sme dokonca v jednem posteli a aj teraz pri mne je, alebo je vo mne dostatok protilátok a nie je možné hneď sa znovu nakaziť. Ďakujem

bambulienka25
11. mar 2022

@ddomcca ano

vroni
11. mar 2022

Nie, nemôžeš sa znovu nakaziť, ale môžeš mať znovu pozitívny test.

xiaomi_
11. mar 2022

Mne takto
2.3. mom AG pozit
3.3. pcr pozit
7.3. mom AG negat
10.3. domáci AG pozit

titla
11. mar 2022

@ddomcca ano, mozes sa znova nakazit. Pri omikrone sa objavilo vela pripadov reinfekcii.

vroni
11. mar 2022

60 dní po pozitívnom teste sa nemá znovu testovať. Hodnoty v tele sú ešte príliš kolisave a nejedná sa o reinfekciu ale o jednu a tú istú infekciu. Ale chápem, paniku treba vytvárať akýmkoľvek spôsobom (mam na mysli od zodpovedných a nie od ludi samotných tentokrát)

soldi
11. mar 2022

kamoska sa tak nakazila. mala pozitivny test 22.12. 14 dni bola v karantene s miernym priebehom. a 22.1. bola znova nakazena uz s tazsim priebehom. bolo to rok dozadu a vtedy ju riesilo aj ministerstvo zdravotnictva ako raritny pripad. jej telo si asi vytvorilo malo protilatok.
ja som sa vtedy nakazila od nej, ale mala som takmer bezpriznakovy priebeh a protilatky mam este po viac ako roku.
je to individualne.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lidia73
11. mar 2022

mozne to je, vela mojich znamych ktori sa napriklad aj dali ockovat, dostali kovid v podstate hned.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
renka30
11. mar 2022

@lubka261 tiez sme to mali styria retazovo, ja som bola posledna, nikto sa odo mna znova nenakazil

rudik0987654321111
11. mar 2022

Dobrý den Prajem Ano je to možné môžte dostať ale,ak ste dostali Omikron prvý krát tak druhý krát bi ste sa už nemali nakaziť ak mate silnú imunitu čo vam odporúčam je sa čim najďalej od ľudí vihybať veľa vetrať v miestnosti chodiť často na čerství vzduch a mať na sebe rúško abo respektíve respirátor neje to nič važne len to treba poriadne viležať ak je to vážny priebeh netreba panikáriť

rudik0987654321111
11. mar 2022

Skúste nebiť s nikim v styku hlavne dbať na hygienu pozor na kľučky umývať často ruky a hlavne pozor na jedlo pri obede

majamat
11. mar 2022

moznosti je vela a ano, reinfekcia je mozna, lebo mame rozne mutacie a nie kazdy moze mat naplno rozvinutu imunitnu reakciu, ale mnozstvo tu popisovanych reinfekcii ani reinfekcie nie su. cast pripadov su povodne kovidove infekcie, cast nie su ani kovidove infekcie.

takze ako som pisala, reinfekcia je mozna, koli mutaciam. druhy dovod, nedostatocne vytvorena imunita. moze byt virus zaneseny na sliznice, nemusi preniknut hlbsie, pri testovani je najdeny, pricom ani nevyvola poriadnu reakciu v organizme, lebo je ho malo, lebo je len v hornych dychacich cestach, len nahodne zaneseny. moze zafungovat sliznicna imunita tak dobre, ze sa virus neposunie dalej a teda imunita zostava na urovni sliznic. nieco take sa stava hlavne v pripade, ze ide o malu virovu naloz.

a ta cast pripadov, co ani reinfekcia nie je.
ide o to, ze napr do 2t ak vychadzaju pozitivne Ag testy, to moze byt povodna infekcia, ved bezne infekciu nemame 3 dni, ale normalne aj 2t ( to sa tyka vsetkych nakaz ). cize Ag test robit par dni, alebo priblizne do 2t po pozitivnom teste je nezmysel.
PCR test moze pozitovita pretrvavat 3m, cize 3m po prekonani by sa vobec nemalo testovat PCR, lebo ukazuje stale povodnu infekciu.
dalsia moznost je, ze jedna z infekcii ani nemusi byt kovidova. ani jeden z tychto testov nie je na 100% spolahlivy. Ag test patri medzi menej presne a je zalozeny na nukleokapsidoch, ktore mozu mat aj ine virusy ( teda podobne nukeokapsidy ) a test ich najde.
PCR test sice vysetruje geneticky material, ale zistuje vo vzorke len urcite casti toho genetickeho materialu. casto su to len ulomky a tieto casti mozu mat aj ine virusy. keby sa cely geneticky kod vysetroval, je mozne, ze by bolo menej pozitivnych vysledkov. co samozrejme tiez kovidovu infekciu nevylucuje.

jednoducho diagnostika je nepresne, preto sice reinfekcie mozu byt, ale nie je to tak caste, ako to tu na MK vyzera.

u nas v praci sme mali kovid na jesen 2020, prekonalo ho asi 60 ludi., na jar 2021 po 5m z tychto 60 ludi malo opakovane kovid uz len 5 ludi a 55 ludi odolalo. a teda bol rozsireny este viac ako na jesen, lebo novych infekcii sme mali na jar asi 110 + 5 reinfekcii s tym, ze boli bezpriznakove okrem jedneho pripadu a to aj 1x aj 2x.

ja patrim medzi tych, co som na jar odolala. teraz som mala kovid na jesen 2020, skoro presne po roku a moje telo ho rozoznalo natolko dobre, ze som mala o dost lahsi priebeh. doniesol ho domov asi mm.
teraz momentalne mame v praci opat kovid a ja opat odolavam ( po 3m od prekonania ). dala som si skontrolovat aj protilatky a IgG pozitivne a IgM negativne.
mm si dal skontrolovat protilatky a oboje pozitivne. IgM mozu pretrvavat pozitivne do 4m od prekonania., mal taky stredne tazky priebeh a teda protilatky zrejme preto pretrvavaju dlhsie a aj IgG mal o trosku vyssie ako ja,a le bola to podobna hodnota.

kamoska, ockovana, viac ako rok po prekonani, ockovana a protilatky nizsie, ako ja a mm, aj ked pozitivne boli. 3.davka v rovnakom obdobi, ako ja som mala kovid. ona teraz kovid znovu s priznakmi.

mila19
11. mar 2022

Ahojte, ja som si na 11. deň od začatia príznakov len tak zo zvedavosti spravila antigén test z nosa a bol negatívny, v ten istý deň som z vykašľaného hlienu spravila antigén a bol pozitívny.

matkahelka
11. mar 2022

@ddomcca pri inych variantoch ano, pri omicrone som nezachytila, aby sa dalo nakazit opatovne

majamat
11. mar 2022

@mila19 velakrat sa stava, ze test nemusi zachytit tie casti virusu.

skoda, ze medzi diagnosticke metody nie je zaradena aj pozitivita protilatok. po 10dnoch ej mozne ich vysetrit pri negativnych Ag, ci PCR testoch a zistit, ci naozaj neslo o kovidovu infekciu.

rudik0987654321111
11. mar 2022

Ano aj to je pravda ak ide o menši priebeh tak to ti nemusí zachytiť tie časti virusu ide hlavne kto akú ma v sebe imunitu každý sme iný niektorý ľudia sú náchylný na všetko druhy zas nesú