Môžem dostať besnotu?

dominika1277
29. dec 2023

Ahojte viem že nie ste lekári ale stala sa mi taká vec mame vonkajšie macky táto konkrétna nebola Naša bola len u nás pokial kamoske trochu podrastie dieťa ,minuly rok mačka k nám prišla ,predvčerom som ju našla ako ma ochrnute zadné nohy a do rana bola mŕtva celu noc slinila stihla ma uhryznúť povrchovo aj poskriabat,samozrejme ráno sme ju niesli veterinarovi musí ísť do Zvolena na hostologiu mozgu a čakať na výsledky medzitým som dostala jednu vakcínu proti besnote..teraz sa bojím či nemôžem niečo dostať keby prišiel nebodaj aj pozitívny výsledok lebo chodí k nám aj nejaká cudzia mačka sa najesť samozrejme ja im dam jesť a idem preč,proste taký dedinský dvor kde príde sa najesť aj iná mačka(prosím komentáre o zodpovednosti ma nezaujímajú že ich mám dať preočkovať keďže sa príde najesť aj iná mačka ). Mám teraz strach keďže jedna mačička čo k nám chodí dlhšie je dosť hrava,keď sedím skoci mi na kolena a keď niečo robím s rukou tak začne driapat takze poskriabala ma už v minulosti párkrát,macky chytajú vínku myši potkany aj vtáky ,len mám teraz stres že či besnotu už nemôžem mat keď ma poskriabala iná mačka ,ktorá vyzerá že je ok,ide sa normálne najesť,žiadna hydrofóbia,je aktívna ,priateľská asi až moc ,minule som ju videla priniesť potkana jedného ale to od susedov ,samozrejme snazim sa nechytaj tie cudzie macky ale stane sa,viem že inkubačna doba u človeka môže byt rôzna ale keď ma poskriabala pred mesiacom a nič mi doteraz nebolo asi by to malo byt ok nie? Píšem ci nemáte skúsenosti lebo moja obvodná ma otočila a totálne blbosti mi trepala ,že pokial nemám príznaky som ok.
Ďakujem

tundra
29. dec 2023

@dominika1277 Ahoj,ta s tymi ochrnutymi nohami,bola asi zrazena autom a prisla s poslednych sil domov(moj nazor),aj ked 100% si budes ista,az po vysetreni veterinarov.Teraz uz neurobis nic...jedine co mozes,je mysliet pozitivne.
Drzim palce,ak budes mat vysledky,daj vediet.🤗

dadis
29. dec 2023

@dominika1277 Teraz je besnota dost raritne ochorenie, myslim si, ze posledny zachyt bol niekde okolo Humenneho pred 2rokmi. Tiez si myslim, ze ju skor zrazilo auto..liecbu si dostala, to je zaklad, zviera vysetria, budes potom uplne na istom..

koniarova
29. dec 2023

Tiež myslím, že auto.

heln
29. dec 2023

@dominika1277 ked si dostala vakcinu, tak by si mala byt v poriadku.

annm81
29. dec 2023

Besnota sa u nás vyskytuje zriedkavo - nanajvýš jeden-dva prípady ročne a aj to sú lesné zvieratá (zvyčajne myslím diviaky a líšky), čo migrovali medzi Slovenskom a Ukrajinou. Je nanajvýš nepravdepodobné, že tá mačka mala besnotu. Navyše, vakcína ťa bezpečne chráni, aj keď bola podaná krátko po uhryznutí. Nemusíš mať absolútne žiadne obavy.

colsami
29. dec 2023

Sanca ze mas besnotu je extremne mala.

Ochrnute nohy boli pravdepodobne autouraz alebo ju chytil pes. U maciek bezne oboje.

abbey1
29. dec 2023

Sú sviatky, nebudem komentovať teda radšej. Viac ako besnota má zarazili iné veci v tvojom príspevku.

isis234
29. dec 2023

Dostala si vakcínu. Besnotu nemôžeš mať. To poškriabanie od mačky.. V lekárni kúp lieh a potri si škrabance gázou- alebo odličovacími tamponmi. Nič sa ti nestane,
Tiež som mávala škrabáky od mačky. V pohode. Kľud. Nestresuj sa. Zo stresu so choroby.

dominika1277
autor
29. dec 2023

@abbey1 mna by zaujímalo čo konkrétne ta zarazilo? To že neočkujem každú jednu cudziu mačku ktorá príde k nám na dvor? Že mám svoje 3 macky ktoré sú zaočkované a nemôžem striehnuť na každú inú cudziu mačku? Lebo nerozumiem tomu co ta zarazilo. Pokial je to k veci nech sa paci komentuj a ja sa ti vyjadrím.

isis234
29. dec 2023

@dominika1277 bývali sme na dedine. Mačky sme nemali očkované. Nikdy nám nič nebolo z pazúrov od nich. Síce neškriabali nás cudzie- tie sme si nepripustili k sebe ani sme ich nechytali.

dadis
29. dec 2023

@abbey1 Vsimla si si, ze si to komentovala? Aj to, ze to je z tvojej strany pasivne agresivne? Inak pekne sviatky aj tebe zelam..

zuzanaam
29. dec 2023

@dadis posledný výskyt bol tento rok v Trenčíne v karanténnej stanici, suka so šteňatami. Utratili všetkých psov v KS.

abbey1
29. dec 2023

@dadis Všimla som si. Krásne sviatky i tebe.

gabus88
29. dec 2023

@zuzanaam urcite neutratili vsetkych psov:

Pre nedostatok miesta v okolitých karanténnych staniciach ju spolu so šteňatami previezli a umiestnili v Karanténnej stanici v Trenčíne, kde začala prejavovať neurologické príznaky, agresivitu a následne uhynula. Jej mláďatá a ďalší dospelý pes museli byť utratení, pitva však u nich vylúčila ochorenie na besnotu. V trenčianskej karanténnej stanici sú psy očkovaní proti besnote a sú v poriadku.

aandrea9
29. dec 2023

@dominika1277 zo škrabanca od pazúrika besnote určite nedostaneš, neboj. To by som tu už nebola 🙈 to len dezinfikujem s betadine. Manžel chcel odchytit pouličnú mačičku a tej sa podarilo ho pekne kusnut do ruky. Dostal vakcínu, chirurg ranu iba dezinfikoval a vybavené. Žije. Aj cica 😄

annm81
29. dec 2023

@aandrea9 Ja som autorke už vyššie písala, že je nepravdepodobné, aby daná mačka bola nakazená a že vďaka očkovaniu sa nemusí báť. Ale zasa netreba zľahčovať, že z jedného škrabnutia určite nič nedostane, aby si ľudia nepovedali, že po jednom škrabnutí od cudzieho zvieraťa nemusia ísť k lekárovi - treba ísť vždy, lebo besnotu človek dostane len raz a keď sa objavia príznaky, človek to má spočítané.

lenkakravcova
29. dec 2023

@dadis
Čo čítam na stránke veterinu:
Jazvec, obec Jabloň, okr. Humenné, september 2022
Pes, prevezený z hranice UA/SK do karanténnej stanice /útulku v Trenčíne – december 2022
Líška, obec Rovné nad Udavou , okr. Humenné , nález v rámci 10 km pásma okolo obce Jabloň, okr. Humenné , január 2023

aandrea9
29. dec 2023

@annm81 besnota sa neprenáša škrabancami

annm81
29. dec 2023

@aandrea9 Stačí, že si predtým mačka olízala labu, čo je po spánku jej druhá najobľúbenejšia činnosť.

aandrea9
29. dec 2023

@annm81 trocha to už tahas za vlasy🤔 doobeda lesné zvieratá a teraz už mačka. Nestresuj zbytočne autorku🙏

annm81
29. dec 2023

@aandrea9 Nikoho nestresujem. Jasne som napísala, že šanca, že mačka bola infikovaná je absolútne minimálna a že vďaka očkovaniu sa nemusí vôbec ničoho obávať. Ale upozorňujem na to, že netreba v ľuďoch pestovať pocit, že malé poranenie neznámym zvieraťom nestojí za návštevu lekárom. Autorka lekára vyhľadala (už len preto, že mačka ju priamo uhryzla).

aandrea9
29. dec 2023

@annm81 no mne si tiež jasne napísala, že stačí, že si besna mačka olizala labu. Tak k tomu už len toľko, že chorá mačka kašle na čistenie kožucha pred ci po spánku. Jeden z priznakov zdravotneho problemu. To je z praktickeho zivota.

zuzanaam
30. dec 2023

@gabus88 bodaj by to bolo tak ako píšeš.

bluka2
30. dec 2023

Robila by som si starosti s besnotou jedine, že by si žila na inom komtinente

dominika1277
autor
30. dec 2023

@annm81 áno presne o tom hovorím,hlavne kvôli tmu co nasledovalo že zviera bohužiaľ uhynulo,takze nevedela som čo mám skôr riešiť že som stratila skvelého spoločníka vo forme kocúra alebo riziko nakazenia vírusom besnoty. Keby ďalej žil tak to samozrejme neriešim,nebyvam pri lese,bývam vo veľkej dedine mimo lesa a samozrejme mohlo sa mu stať čokoľvek preto treba samozrejme vnímať okolonosti ktoré to sorevadzaju. Ja som veľmi vďačná každej jednej žene ktorá ss tu normálne vyjadrila keďže aj to sa málokedy vidí 😊