Chcem sa opýtať tu žien ,či zvýšený prolaktín môže nejak ovplyvňovať psychiku? Vtomto dosť nemám jasno kedže 10 rokov trpím panickými stavmi.
@catherinah No to viem.Len či to môže pôsobiť aj opačne.Neberiem žiadne adečka teraz a aj tak mávam tie stavy.Tak som rozmýšlala či psychiku neovplyvňuje ten prolaktín.
No tak ja mám 8 x vyšší prolaktin ako je norma a je to teda rozdiel,že keď som ho mala v norme!bliakam ako sialena pred menzesom...a jeto stresovy hormón! Takže áno,za tvoje stavy môže prolaktin
@carrot_apple Ja som pred krámami v pohode i ked sú stavy ako plač,hnev niekedy aj nervozita a prsia ma vedia strašne bolieť,sú akoby vtedy naliate.
@romana160 kúp si vitex jahnaci-tabletky,uvidíš rozdiel
@eliska13 Tak jedny adečka som brala vyše 12 rokov.po 12 rokoch prestali úplne účinkovať a skúšali dalšie na mne asi cca 4-5 adečiek ale pre šialené stavy ktoré mi vyvolávali som ich prestala brať.Tzv.povedané moje telo odmietalo tie adečka.Takže tam sa to dalo tlmiť len už anxiolytikami a magnéziom.Oni nie sú také časté .bych povedala že tie ataky sú v jednom určitom období a za posledné roky čo sledujem tak to je na jar.kedysi som to mávala aj na jeseň.teraz už je to inak.robili laborat.vyš na minerály a krvný obraz a všetko v pohode.čo sa týka traumy ,no áno prežila som si ttraumy.naposledy pred 11 rokmi v práci.
co sposobuje u teba zvyseny prolaktin? urcite mozu rozne choroby tela vplyvat aj na psychiku a spustit depresie. ak aj nie konkretne ten prolaktin, ale pricina jeho zvysenia (kedze prolaktin je len priznak, nie spustac)
Ahojte mavate aj ine priznaky? Ja som teraz 5 den pred menzesom - akurat odisla odo mna zachranka 😞 - uz dva dni mam strasne vypatie, cele telo v krci, stupnuta krcna chrbtica, pulzovanie v hlave, trasie ma, nervozna som, dnes sa pridala uz aj migrena so zvracanim, tym padom vysoky tlak - namerali mi 150/115 ( minule az 180/120 to ma brali uz na hospitalizaciu ) a tep 100 - no strasny stav ... pravdaze lekari stale nevedia z coho presne mi takto byva, pretoze migrena sa dostavi niekedy aj mimo cyklu :/ ... teraz som bola na MR mozgu, zajtra neurolog - ake vysledky vyzeraju OK, na migrenu mi predpisali zatial panadol migrena a moj gynekolog mi skurat nasadil hormonalnu liecbu na 3 mesiace ... este vravia, ze to moze byt z krcnej chrbtice :/ alebo stitna zlaza som aj pocula
mam otazku, kedze mam zvyseny prolaktin a nechcem zatial brat lieky (agnucaston nepocitam za liek) tak som si vygooglila, okrem zinku, vitaminu e a vitaminu b6 aj tento rastlinny prípravok: Mucuna Pruriens
Mate niekto s tym skusenosti?
@kafulienka ja som vyskusala pupalkovy olej a mozem len odporucit
Naopak - Antidepresiva mozu zvysovat prolaktin.