Ahojte potrebujem poradiť 🙂 samozrejme na kožné som objednaná ale až 4. júla a do vtedy sa asi zbláznim. Urobili sa mi na tele takéto suché červené fľaky ktoré hrozne svrbia, sú suché a tvoria sa na nich také biele šupinky. Mám jeden fľak na stehne, dva na lýtkach a jeden pod pazuchou ( tieto sú veľkosti 2 eurovej mince) a na zadku medzi polkami, tam to mám dosť veľké na oboch stranách cca 5x5 cm. Prvé som mala tie na zadku, tie sa vytvorili po šestonedelí. Najprv som si myslela že je to pleseň tak som si na to 2 mesiace dávala mastičky na pleseň, ale tie mi to iba zhoršili. Pred 3 týždňami sme prekonali covid a je to ešte horšie. Tie na zadku ma neskutočne svrbia a mám to úplne suché a horšie je že v noci si to zo spánku doškriabem a potom ma to aj štípe. Ak ste sa s niečím takým stretli tak prosím poraďte čo vám na to pomohlo. Pridávam foto tej z pod pazuchy. Ďakujem všetkým za rady 😊
@julka188 ďakujem za radu 🙂 hneď idem vyskúšať tú zinkovu masť, mám ju doma. Mne sa toto stalo aj po prvom pôrode, tiež sa mi presne v rovnakom čase ako aj teraz urobili takéto fľaky. Ale je to už cez 10 rokov dozadu takže neviem čo mi vtedy na to zabralo, viem že to bolo na predpis od kožného.
@julka188 a Excipial na to bol super ale ten sa nikde nedá zohnať
Na kožnom ti poriešia často len následky na koži, ale príčina je väčšinou v trávení. Ja som mala napríklad suché fľaky kvôli extrémne premnoženému parazitovi (Helicobacter pylori).
Zmena v trávení môže byť spôsobená aj hormonálnymi zmenami (záver tehotenstva a šestonedelia), ale aj úpravou stravovacích návykov (druh, pestrosť, pomerové zloženie a množstvo potravín a tekutín)...
Na upokojenie by mohol pomôcť aj Fenistil gél. Ak však chceš vedieť čo to je, tak na to aspoň pár dní nič nedávaj a potom požiadaj o ster (odobratie vzorky na analýzu). Dôležité je, aby vzorka nebola kontaminovaná a ovplyvnená liečivami. Takýto odber vie zvyčajne urobiť aj obvodný lekár (mne takto potvrdzoval impetigo / sladkú chrastu, aby vedel ktoré atb mi zaberie).
@tanyan tak a presne keď som mala tento ekzém pred rokmi tak som mala aj Helicobactera 🙁 a tiež som už nad tým rozmýšľala že či ho znovu nemám, lebo mám podobné príznaky ako vtedy keď som ho dostala, tiež sa mi urobil ekzém a začala som mať silný hlien v stolici
Pri podozrení na návrat Helicobactera som požiadala obvodnú o krvý test na úroveň premnoženia a potom som si od nej vyžiadala Oprazole / Omeprazole na preliečenie (môže sa užívať aj počas tehotenstva a v terapeutických dávkach aj počas dojčenia).
https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/ome...
https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/opr...
... Liek vylučuje do materského mlieka, avšak nie je pravdepodobné, že má vplyv na dieťa, ak sa podáva v terapeutických dávkach...
Určite je na trhu viac prípravkov, možno aj lepšie, ale toto mi pomohlo. Plus úprava stravy smerom protikvasinková diéta alebo odkyslenie organizmu...
@tanyan ďakujem 😊 zavolám v pondelok a vyžiadam si odber a pôjdem dnes do lekarni a zakúpim si aj test na Helicobactera
Praveze to moze byt plesen, liecba moze kratkodobo zhorsit stav. Skuste canespor vodicku. Mala som taky na ruke a nohe, kazdy vecer som potrela a do 2t boli uplne prec. A tiez odporucam protiplesnovu dietu (pozrite na nete hlavne cukry vela obmedzit). Na taketo kozne veci mi pomohol etericky olej z cajovnika - vecer natriet pred spanim, kupte si vsak kvalitny, nie lacny z drogerky. Ak nepomoze nic z toho, vyskusajte biorezonanciu
Moze to byt ekzem, moj syn sa s tym trapi od mala, proti svrbeniu ti okamzite nezaberie asi nic, lepsie povedane, kazdemu zabera ine. No ako prvu pomoc odporucam sudocream (predpokladam, ze mas doma), teda zinkovu mast m, ak to je cervene. Na to hned na lremastenie nieco - nasmu robila dobre Exomega od A-dermy. Teraz skor od Biodermy krem na premastenie. Zaklad ektemu je vsak v tom, ze mas problem v crevach, v traveni - ekzem je v podstate alergia. Kym neodstranis problem v crevach, maste budu prejavy na kozi iba potlacat a neodstrania ich.