Ahojte mam taku otazku , ci sa moze jednat o cukrovku a ake boli vase priznaky pred diagnostikou cukrovky
Trpim nadvahou (BMI cez 40) aj ked vela nezjem tak som od urciteho veku zacala velmi priberat (štitnu mam vraj OK) casto ma svrbi koža , pijem vela vody a aj vela chodim na WC, zvyknem mavat neskutocne chute na sladke , medzi stehnami sa mi tvoria vredy naplnene krvou alebo sa mi proste tvoria rany same od seba. Prastarky mal cukrovku. Aktualne ležim KO pretoze ma pdvcera trapi hrozna bolest bedier bojim sa ze ide o oblicky. Co si o tom myslite?
kedy ti naposledy robili krvne testy ? inak chod kludne do lekarne kup si testovacie pruzky na moc a uvidis
pripadne si mozes kupit aj glukomer s pruzkami a odmerat si glycky z krvi
ale teda dieta by urcite nebola na skodu
Jedine testy z venóznej krvi budú plnohodnotné. Do tej doby, kým vás príjme nejaký diabetológ, kúpte si glukomer a testuje sa. Ráno nalačno, hodinu po jedle, 2 hodiny po jedle. Ak sa nemýlim, pri hodnotách nad 10,0 mmol/l sa začne cukor vylučovať cez moč a tam by postačili aj diagnostické prúžky na moč (kde sa zisťuje aj glykémia).
Koľko vody asi vypijes za deň?
@plamienka555 robili mi nedavno preventivku. Zistili by to aj z toho ci to musia specialne na cukrovku robit testy?
@sss777 okolo 2-3l namna je to vela kedze dakedy som tak nepila
Máte výsledky pri sebe? Skúste pohľadať glykovaný hemoglobín
Áno, na preventívke sa vyšetruje aj glykemia, tam by zistili, že máš vysoký cukor
@plamienka555 glykovany hemoglobín sa pri preventívke nevyšetruje, toto vyšetrenie robia len diabetologovia a to u ľudí, čo už cukrovku majú, slúži na kontrolu toho, či pacient dodrziava režim, keďže nestačí držať diétu pár dní, aby klesol
no možu to byť aj tie obličky, možno by nebolo od veci zajtra skočiť k lekárovi.
Svrbenie koze moze byt problem s pečeňou, 2-3 l vody je este malo co vypijes .. pretoze denný príjem tekutín je 0,5litra na každých 15kg hmotnosti.. cize aj to moze byt tvoj problem s nadvahou malo piješ a vela ješ .. to ze mas chut na sladke nie je ničím výnimočné... bedrá su dole a obličky su hore .. nemyslim si ze ide o obličky, ale ak mas nejake podozrenie skus zájsť k lekarovi na vyšetrenie moc krv a mozu ta odporucit na urologiu
@magimi súhlasím, ale nerobí sa preventívka nalačno? Netuším, tak sa pýtam. Pretože niektorým stačí 8 hodinová pauza od jedla aby sa glykémia v krvi urovnala. Viac poradiť autorovi neviem, rozhodne treba ísť za doktorom.
ano zistilinby to zo standardnych testov co sa rodia i preventivke ak by si mala diabetes mala by si zvysene hodnoty
primarne sa sleduje glykemia na lacno, glykovany hemoglobin sleduju len diabetikom to ti urcite neurobili
ak by si mala diabetes ukazala by to ranna glykemia
@plamienka555 ked ma človek cukrovku, tak práveže je vysoká glykemia aj nalačno. Po jedle môže mať hocikto vyšší cukor, to je fyziologické a ťažko sa to hodnotí, že akú dobu po jedle je koľko ešte norma a koľko už vysoké. Nalačno je to jasné.
Bez ohladu ci ti nieco zistia ci nie by si nutne potrebovala so srbou nieco robit. Aj keby si zrovna nechudla, potrebujes kompletne zmenit sposob zivota a najma to sladke. Telo ti dava najavo, ze nieco je velmi zle a len ty to mozes zmenit. Chut na sladke mozu byt aj kvasinky, mozno by pre teba bola teraz nejaku dobu vhodna najviac protizapalova strava
Co sa tyka cukrovky tak chod do hocijakej lekarne a daj si odmerat cukor. Kludne po ranajkach, obede aby si videla ako zvlada tvoje telo cukor/sacharidy v jedle.