Môže to byť borelióza?

andreatytler
11. sep 2024

Ahojte. Mohli by ste mi prosim poradit?
Boli sme stanovat 3 dni posledny augustovy tyzden. Po navrate domov som syna prezrela a nenasla som ziadneho kliesta.
Vcera som mu nasla cervenu vyrazku na klucnej kosti.
Ma to asi 7 cm priemer a jasny kruhovy tvar v tvare terca.
Pochybujem ze by som si kliesta nevsimla na tej klucnej kosti, a citam ze vyrazka sa vytvori na mieste zahryznutia.
Trvali by ste na krvnom teste?

pink_lady
11. sep 2024

Chodte k lekarovi. Bude vidiet na zivo, posudi ci da antibiotika /takto na zaciatku sa to dobre lieci/.
Odbery az po 2mesiacoch.
Takyto podobny som mala flak po ustipnuti ovadom. Nasledne som mala zvysenu teplotu, boleli ma uzliny - axilarne na tej strane tela. Podcenila som to. Az mi borelie sa rozliezli do tela a teraz sa toho neviem zbavit, nezabrala ani mesacna liecba antibiotikami. Aj ked priznaky ciastocne ustupili. Nepodcenuj to prosim

andreatytler
autor
11. sep 2024

@pink_lady Aha, takze ho mohlo stipnut aj nieco ine a moze mat boreliozu? Nielen kliest? Idem si to postudovat.

nevenka
11. sep 2024

@andreatytler moja mamina to mala asi z ovada, daco ju ustiplo na turistike.

janababana
11. sep 2024

@andreatytler aj tzv muchnicky stipu a mozu preniest boreliozu. Ale tie ked ustipnu tak ostane v strede taka cervena bodka, vidis miesto vpichu a strasne ti svrbi

andreatytler
autor
12. sep 2024

@nevenka
@janababana Dakujem. Zajdem v piatok za lekarom. Len mu ten flak mizne. Myslim ze v piatok uz ho asi ani nebude mat a tak mam obavu ze ma lekar neposle na krv. Ale budem na tom trvat aj keby som to mala sama zaplatit.

avanka
12. sep 2024

@andreatytler mne to príde ako normálne postipanie.
Ja som boreliózu mala tiež, od komára a žiadne kruhy ani fľaky som nemala

andreatytler
autor
12. sep 2024

@avanka Praveze ho to vobec nesvrbi, neboli. Stipanec by citil. On o tomto ani nevie.
A ako si zistila ze mas boreliozu ak si nemala flaky? Ako ta napadlo ist na test?

avanka
12. sep 2024

@andreatytler opuchli mi ruky a nohy a strašne ma boleli kĺby. Tak ma poslali k reumatologovi a kompletne mi vzali krv. Prišli na to v akútnej fáze, takže mi dali na 3 týždne ATB a našťastie som bez následkov.
Pre istotu chod, alebo jej to pošle mailom

pink_lady
12. sep 2024

@andreatytler ak to zmizne dovtedy ukaz tuto fotku

andreatytler
autor
12. sep 2024

@avanka To si mala stastie. Citam ze v akutnej faze je to casto bez priznakov a problemy zacnu az ked je neskoro to liecit.
@pink_lady, Ano urcite ukazem fotku. Uz som rozhodnuta, na tom vysetreni trvat.

Dakujem vam.

andreatytler
autor
14. sep 2024

Tak som bola u doktora a ukazala mu fotky. Rovno mi dal antibiotika. Ze ak je takyto jasny priznak choroby tak netreba testovat.