Môže starší človek dostať pásový opar od dieťaťa s kiahňami?

4. máj 2024

Dobrý deň, chcela by som nechat dieťa ktoré ma kiahne pri starom rodičovi, no bojim sa aby nedostal pásový opar, je mozna takáto nákaza ?

jana005
4. máj 2024

Podľa mňa to možné je, ale nie som odborník.
Dcéra dostala minulý rok pásový opar niekedy v máji.
Od apríla sa v ich škole točili kiahne, v máji mala kiahne jej spolužiačka.
Druhá dcéra však opar nedostala.

thirstymonk
4. máj 2024

Nie je to mozne. Pasovy opar su vlastne kiahne, ktore vyjdu na povrch pri oslabenej imunite. Moze vyjst bezohladu na blizkost nakazy. Nemalo by sa stat nic. Virus kiahni mame v nervovych vlaknach az do smrti, len je inaktivovany a tlmeny nasou imunitou

alissa1222
4. máj 2024

Na 99% nie, pásový opar sa spúšťa reaktiváciou vírusu ktorý je uložený v nervových gangliach…jedine môže od nej chytit niekto kiahne ak by s ním prišla do kontaktu, pásový opar je infekcny pre tých čo nemali kiahne 🙂

81zuzka81
4. máj 2024

Nie, pásový opar dostane len človek, ktorý prekonal ovčie kiahne...ten vírus sa akokeby nanovo "aktivuje" pri nejakom oslabení imunity, strese, a podobne...ale nefunguje to tak ,ze ho od niekoho "chytí".

liz_lemon
4. máj 2024

mojej mame sa to stalo

butterflyeffect
4. máj 2024

Ano je to mozne, sposobuje to ten isty virus, mala som ho dvakrat-povedal mi doktor ze som musela byt v kontakte s kiahnami a kedze mam prekonane tak sa mi vyhodil opar

letfenixa
4. máj 2024

Nie, pásový opar nevzniká po nákaze od 2.človeka.

profantova
4. máj 2024

Práveže sa človek pri deťoch s kiahňami znovu imunizuje, ak prekonal kedysi kiahne, tak má doživotnú imunitu pokiaľ viem a telo si to pri deťoch pripomenie a znovu spustí tvorbu protilátok, ale pasový opar je pri veľmi oslabenej imunite, pôvodcom je síce vírus kiahní, ktorý už od prekonania kiahní v tele ostáva, ale ak je dobrá imunita, tak nevypukne...môže vypuknúť aj bez ohľadu na to, či je niekto v kontakte s kiahňami...moja mama mala pasový opar, nebola v kontakte s kiahňami ....brat zase ako 45 ročný dostal kiahne od dcér, lebo ako malý neprekonal

lubmar
4. máj 2024

Samozrejme ze je to mozne, koleginina mama to dostala od pravnuka, co mal kiahne, a u nej to vyvolalo pasovy opar. Prve co sa ich doktor pytal, ci nebola v kontakte s kiahnami a potom im dobre vynadal, ci su normalni, stareho cloveka vystavovat vysoko infekcnej chorobe.

taktotedanie
4. máj 2024

Nie
Pasovy opar moze dostat ktokolvek a kedykolvek pokial v detsve prekonal kiahne a je jedno ci bude alebo nebude s niekym v kontakte co ma aktualne kiahne

vlastnynazor
4. máj 2024

To su tvoji rodicia ci svokrovci?
Lebo vsak otvor si akykolvek clanok o pasovom opare a zistis, ze jedna z moznosti - ako mozes dostat pasovy opar - je, ak si uz mal (najcastejsie v detstve) kiahne a mas aktualne znizenu imunitu a si v kontakte s chorym s kiahnami. Ale to neznamena, ze ich aj skutocne dostane, ale i tak by som si vlastnych rodicov chranila 😀.

sju222
18. okt 2024

Ahojte,nikde sa nemozem docitat ci dokazu aktivovat pasovy opar ovcie kiahne. Mamka mala pasovy opar niekolko krat,momentalne ma moja dcera ovcie kiahne, moze jej ho stretnutie s dcerou aktivovat znovu? Je v onkol.liecbe,mala rok chemo,oslabenu imunitu z liecby a pasovy opar sa jej uz niekolko rokov nevyhodil.

letfenixa
18. okt 2024

@sju222 nie.

jana005
18. okt 2024

@sju222 ja by som k nej dcéru teraz určite nepúšťala

sju222
19. okt 2024

@jana005 hej,asi vydrzime,pre istotu🤗