Dobrý deň, chcela by som nechat dieťa ktoré ma kiahne pri starom rodičovi, no bojim sa aby nedostal pásový opar, je mozna takáto nákaza ?
Nie je to mozne. Pasovy opar su vlastne kiahne, ktore vyjdu na povrch pri oslabenej imunite. Moze vyjst bezohladu na blizkost nakazy. Nemalo by sa stat nic. Virus kiahni mame v nervovych vlaknach az do smrti, len je inaktivovany a tlmeny nasou imunitou
Na 99% nie, pásový opar sa spúšťa reaktiváciou vírusu ktorý je uložený v nervových gangliach…jedine môže od nej chytit niekto kiahne ak by s ním prišla do kontaktu, pásový opar je infekcny pre tých čo nemali kiahne 🙂
Nie, pásový opar dostane len človek, ktorý prekonal ovčie kiahne...ten vírus sa akokeby nanovo "aktivuje" pri nejakom oslabení imunity, strese, a podobne...ale nefunguje to tak ,ze ho od niekoho "chytí".
mojej mame sa to stalo
Ano je to mozne, sposobuje to ten isty virus, mala som ho dvakrat-povedal mi doktor ze som musela byt v kontakte s kiahnami a kedze mam prekonane tak sa mi vyhodil opar
Nie, pásový opar nevzniká po nákaze od 2.človeka.
Práveže sa človek pri deťoch s kiahňami znovu imunizuje, ak prekonal kedysi kiahne, tak má doživotnú imunitu pokiaľ viem a telo si to pri deťoch pripomenie a znovu spustí tvorbu protilátok, ale pasový opar je pri veľmi oslabenej imunite, pôvodcom je síce vírus kiahní, ktorý už od prekonania kiahní v tele ostáva, ale ak je dobrá imunita, tak nevypukne...môže vypuknúť aj bez ohľadu na to, či je niekto v kontakte s kiahňami...moja mama mala pasový opar, nebola v kontakte s kiahňami ....brat zase ako 45 ročný dostal kiahne od dcér, lebo ako malý neprekonal
Samozrejme ze je to mozne, koleginina mama to dostala od pravnuka, co mal kiahne, a u nej to vyvolalo pasovy opar. Prve co sa ich doktor pytal, ci nebola v kontakte s kiahnami a potom im dobre vynadal, ci su normalni, stareho cloveka vystavovat vysoko infekcnej chorobe.
Nie
Pasovy opar moze dostat ktokolvek a kedykolvek pokial v detsve prekonal kiahne a je jedno ci bude alebo nebude s niekym v kontakte co ma aktualne kiahne
To su tvoji rodicia ci svokrovci?
Lebo vsak otvor si akykolvek clanok o pasovom opare a zistis, ze jedna z moznosti - ako mozes dostat pasovy opar - je, ak si uz mal (najcastejsie v detstve) kiahne a mas aktualne znizenu imunitu a si v kontakte s chorym s kiahnami. Ale to neznamena, ze ich aj skutocne dostane, ale i tak by som si vlastnych rodicov chranila 😀.
Ahojte,nikde sa nemozem docitat ci dokazu aktivovat pasovy opar ovcie kiahne. Mamka mala pasovy opar niekolko krat,momentalne ma moja dcera ovcie kiahne, moze jej ho stretnutie s dcerou aktivovat znovu? Je v onkol.liecbe,mala rok chemo,oslabenu imunitu z liecby a pasovy opar sa jej uz niekolko rokov nevyhodil.
Podľa mňa to možné je, ale nie som odborník.
Dcéra dostala minulý rok pásový opar niekedy v máji.
Od apríla sa v ich škole točili kiahne, v máji mala kiahne jej spolužiačka.
Druhá dcéra však opar nedostala.