Ahojte,
Dostala som antibiotika a prejavuje sa u mna zapcha. Ked mam zapchu bezne pouzivam glycerinove cipky. No posledny rok/dva mam pocit ze nefunfuju. Dam si 2 cipky naraz a ani za hodinu neucinkuju. Je mozne za sa telo nejako obranilo alebo vytvorilo odolnost na cipky?
@sissy27 nie nemam probiotika. Co je podla teba casto?
Podľa mňa môže. Ja to mám odsledované na svojej migréne. Voľakedy mi na ňu zaberali výhradne iba Flector prášok. A odrazu mi prestal účinkovať, musela som zmeniť.
Ja som mohla Ibalgin jak lentilky,absolútne nezaberal a teraz po rokoch keď si dám na bolest hlavy tak mam tocaky
No nvm, glycerinove cipky nepouzivam, ale pokial si pamatam, tak ten ucinok by mal spocivat v roztopeni cipku, co vyvola reflex vyprazdnenia, teda ze to funguje na fyzikalnom a nie na chemickom principe..a probiotika treba uzivat pocas aj po liecbe antibiotik
@dadis uprimne neviem no mam 2 cipky v sebe a uz hodinu a pol cakam aspon na naznak nutkania.
Ma vyznam si daval dalsiu cipku?
Ja so zapchou problemy nemavam, pouzila som max 2-3x v zivote, aj to sme mali v chladnicke len tie detske velkosti a jeden mini detsky cipok posluzil rovnako..skus si dat nieco teple, kavu alebo caj a termofor na brucho..
@dadis ja mam klasicke 2g dospelacke.
Ale čipky by di mala používať len príležitostne. Ak máš dlhodobú zapchu a problém s vyprazdnovanim tak by di spolu s lekárni mala hľadať príčinu
Proste strkanim neustále niečoho do riti svoj problém neodstránis
Jasne že organizmus sa časom stáva rezistentný na dlhodobou používaný liek - latku
Ako tu už písali, mala by si užívať probiotiká. To je spolu so zvýšením pietneho režimu úplný základ.
Pridať do stravy vlákninu a absolvovať gastro vyšetrenie
@pribinak pouzivam max 4-5 krat do roka. Je to podla zeba moc casto?
To si v prvom príspevku neuviedla
Neviem, ja som ich napríklad ešte nepoužila nikdy. Tak kúp probiotiká, ja osobne by som išla takou základnou cestou - úprava stravy, pitného režimu, probiotiká.
Skus si kupit laktulozu, sirup, pomoze s vyprazdenim. Ak je to ako NÚ antibiotik, tak takto jednorazovo mozes aj cipok, nie vzdy zaberie… s atb liecbou je vhodne uzivat probiotika prave pre taketo crevne problemy a pri problemoch s vyprazdnovanim hlavne pit vela tekutik, vlakninu, mozes skusit susene slivky, kompot, stavu… v najhorsom pripade domacu mikroklyzmu, zalezi od toho ako dlho to trva a aky velk problem ti to robi 🍀 no ak je to len z liekov, tak by po dobrati mal problem odozniet.
A teda k zakladnej otazke tak ano na lieky si vies vytvorit “rezistenciu”, ale nie na glycerinove cipky a nie ked ich pouzijes 5x za rok.
@anavixy len ma teda zaujma preco vobec neucinkuju. Ked som ich mala zo taciatku, v priebehnu 10 minut som musela utekat na wc. Hned som dostala nutkanie. Ked si ich dam teraz nic. Spolu som si dnes dala 3 cipky v priebehu 2 hodin, nakoniec som isla na pohotovost a spravili mi klystir. Ten uz pomohol.
@pribinak neuviedla, mas pravdu... ale uzivam ich naozaj iba pre pripad potreby uz niekolko rokov a ked to tak spriemerujem cca 5ks na rok to bude.
Nemusia vzdy ucinkovat, asi to potrebovalo silnejsiu “zbran”. Skus nabuduce ten domaci klystir, mikroklyzmu.
Áno, telo si môže vytvoriť rezistenciu na lieky, ktoré užívaš často. Máš aj probiotiká k tým atb?