Ahojte, potrebovala som vysetrit glukozu v krvi a kedze moj obvodak nema glukomer, bola som v lekarni, kde odber robia.
Az teraz doma sa zamyslam, ze ak ma pichli do prsta tym perom, ci som sa nemohla niecim nakazit 🤔 viem, ze tie lancety sa vymienaju urcite, ale mam taku pochybnost...ak takto meraju viacerym ludom, ci tam nezostane na tom pere zaschnuta krv z predoslych odberov a nemoze infikovat niekoho dalsieho. Ci mam iba zbytocne obavy?
Lancetové perá v glukometroch sa v lekárni vymieňajú po každom použití.
@struhanka si si ista? Pracujes v lekarni? Si ma upokojila 🤗
Ak myslíš, či nejaká krv neostala na tom hrote pera, tak pochybujem, že by to bolo možné. Ta krv pri odbere nestrieka, aby ofrkala aj okolie. Je to mali linka ihla, čiže aj to pichnútie je jemne, krv nemôže "striekat" ako z hadice, že by zaspinila aj pero.
@jaskolka dakujem za odpoved 😊 ja viem, ze krv nestrieka...len si predstavim, ze vlastne ta ihla vojde pri zatlaceni pera do prsta - je od krvi a znova sa schova do toho pera...ze ci tam to okolie vo vnutri pera, nie je od krvi cudzich ludi...ale tak snad je to spravene tak, aby to bolo sterilne 🙏
v okoli jemnuckej a kratkej ihly je vlea plastu, ktory je sucastou ihly, preto sa ten hrot ihly nedotyka obalu ako bolo pisane, ani krv nestrieka, cize nema sa to ako zaspinit.
@majamat dakujem pekne za vysvetlenie 🤗
lancetové perá sú jednorázové pokiaľ viem, aspoň tie ktoré som používala ja nebolo možné znova použiť lebo ten mechanizmus bodnutia sa nedá "natiahnuť" znova, takže podľa mňa si úplne OK