Môže manžel dostať ovčie kiahne, keď ich už raz mal?

denda90
21. mar 2016

Ahojte mamulky 🙂 Chcela by som sa Vas opytat .. Synovec dostal ovcie kiahne a v sobotu ma oslavu narodenin. Ja s mojim malinkym 15 mesacnym synom NEJDEM (aby ich nedostal a ja som nemala este ) avsak manzel chce ist aj tak pretoze hovori , ze on uz ovcie kiahne mal ... Myslite si , ze ich moze po navsteve tie kiahne doniest az domov ? Zajtra zavolam aj doktorovi sa ho opytam ale velmi som zvedava. Dakujem Vám za odpovede

janinah
21. mar 2016

Hádam nebudú robiť oslavu s chorým oslávencom.....

jeennyv
21. mar 2016

@denda90 za mna je to na hlavu riesit oslavu, ked su ovcie kiahne, ano moze ich priniest aj ked ich uz mal, lebo taka choroba, to je tzv. uz v byte..ja by som mu povedala, ze je to nezodpovedne aj za neho vo ci vam, svojej rodine, aj za nich, ze take nieco riesia...tak mozu nakazit sprostredkovane x ludi...ja som lapila ovcie kiahni v masiarni...ano v masiarni som bola v obchode a chlapcovi tam bolo zle mal bodky, ale u nas kiahne nik nemal, kto vtedy vedel co mu je a dostala so ich starsia..za to som alergicka, ked ludia beru kiahne ako ked mas soplik...

janka3112
21. mar 2016

Odpoved na tvoju otazku je : NIE!
Manzel moze ist kludne na navstevu bez akychkolvek vycitiek. Virus sa neprenasa takymto sposobom, prenasa sa len priamim kontaktom, alebo ako bolo hore spomenute, ze virus moze byt na kratku vzdialenost preneseny aj vzduchom (priklad v masiarstve). Moznost by bola taka, ze ak sa bude hrat so synovcom, popripade ho brat na ruky alebo ja neviem co, moze si kontaminovat oblecenie, ale riziko je minimalne, pretoze ak sa virus nachadza mimo svojho hostitela, tak preziva len na velmi kratku dobu. Tak ziadne stresy!
PS: vzdy je lepsie mat kiahne ako male dieta, ako potom v dospelosti. Tak to nerobte pre svoje deti este horism. 🙂

multimatka
21. mar 2016

nie, nemoze ich na teba preniest. virus kiahni nie je blcha, musela by si prist do styku s chorym (alebo jeho blizkosti) sama. a ak malemu oslavencovi uz zaschli vsetky vyrazky, uz nie je infekcny.

barbora59
21. mar 2016

Kedy dostal kiahne? Nase kiahne trvali 2 tyzdne , ked su uz chrasty nieje infekcny. Manzel ti ich aj keby maly este bol infekcny domov nedonesie na 100 percent.

gretocka
21. mar 2016

Kiahne su infekcne pocas vodnatej fazy pluzgierikov. Akonahle su uz vsetky vyrazky chrastickami, infekcny uz clovek nie je. Taktiez si nemyslim, ze manzel by mohol kiahne "doniest" od synovca k vam, ved to by z rodiny kde su kiahne nemohol nikto vychadzat z domu.... a podcenovat kiahne netreba, ale zas nerobte z toho ani strasiaka... my sme teraz skoncili "maraton" - sestrocny syn ich chytil v skolke, ked skoncil on dostala trojrocna dcerka a ked skoncila ona, tak to lapil aj maly stvormesacny. Vsetci traja presli s maximalne jednodnovou teplotou a asi tromi davkami fenistilu proti svrbeniu.
Jedina vazna situacia nastala sest tyzdnov od synovho ochorenia, kedy na oslabenu imunitu schytal hnisavu anginu a to sme takmer skoncili v nemocnici kvoli zuzenemu noso-hltanu. Ale antibiotika nas postavili na nohy....

mafinka219
21. mar 2016

Tvoj manzel moze dostat ked uz mal kiahne, pasový opar-je to ten istý virus. Znama bola takto na navsteve,prekonala v detstve kiahne a dostala pasový opar a nasledne za niekolko dni jej deti kiahne. Ja ked som bola tehu tak moja mamina prave dostala pas.opar a doma som mala este malu 3.rocnu a nemala kiahne a dr. zakazala kontakt s maminou, mne ,malej aj muzovi. -vysoko infekcne.

janka3112
21. mar 2016

@mafinka219 Pasovy opar dostat nemoze. Kedze kiahne prekonal tak ma imunitu. No virus v tele nadalej ostava. Neskor sa moze stat, ze sa pri znizenej imunite/strese reaktivuje. Ide tam iba o reaktivaciu virusu Varicella -zoster.

gretocka
21. mar 2016

@janka3112 no ale prave to ze sa reaktivuje sa moze prejavit ako pasovy opar, ci?

janka3112
21. mar 2016

@gretocka ano, reaktivacia virusu Varicella-zoster, ktory sposobuje ovcie kiahne a po prekonani kiahni v tele ostava, sa moze v neskorsom veku reaktivovat vo forme pasoveho oparu.Lenze pasovy opar sa neda chytit od niekoho kto ma kiahne.Jedine sa da virus preniest na niekoho kto tie kiahne nemal, to znamena pasovy opar--->kiahne, a v tomto smere to nefunguje kiahne --x-->pasovy opar

gretocka
21. mar 2016

@janka3112 aha to som nevedela, cize pasovy opar spusta len stres alebo oslabena imunita, nie stretnutie s kiahnami, tak?
Ale ak ma niekto opar a pride k nemu niekto kto nemal kiahne tak ten ich moze chytit. Tak som uz mudrejsia v tomto smere... lebo toto som tiez nevedela ze ako s tym oparom.

janka3112
21. mar 2016

@gretocka ano, toto su zname spustace, tiez tomu nahrava vek a ine faktory ktore doposial nie su presne zname. A ano, clovek s oparom moze nakazit ludi ktory nemali kiahne. 🙂

janickacrazy
22. mar 2016

@denda90 moja neter mala v detstve kiahne a dostala ich opäť! v dospelosti, čo sa aj doktorka čudovala, že vraj sa to niekedy stáva, výnimočne, tiež ked sestrine deti mali kiahne tak jej doktorka zakázala ísť na návšetvu za malým, ktorý bol v nemocnici, že aby mu tam tie kiahne nedoniesla, aj ked ona ich už v detstve prekonala, takže teoreticky by ich preniesť nemala, ale aj tak jej zakázali, lebo malý bol ťažko chorý a báli sa

monicm
22. mar 2016

@denda90 Predpokladám, že si už volala lekárovi.

Inak, čo ja viem, preniesť ich na teba nemôže, ale to, že už raz kiahne mal neznamená, že ich nemôže dostať znova. Sú prípady, kedy človek dostane kiahne druhýkrát.

Mňa skôr udivuje, že niekto robí oslavu, keď má dieťa kiahne. A je jedno, či je ešte infekčný, alebo už nie. Imunita po prekonaní akejkoľvek choroby je oslabená, ja ako rodič by som nedovolila, aby po takejto predsa len vážnej chorobe prišlo moje dieťa do kontaktu s viacerými ľuďmi.

Mimochodom, čo ti povedal lekár?

veronickas
22. mar 2016

Ja som mala ovcie kiahne ako dieta 3x. Doktorka sa tiez cudovala.. Takze by som to radsej neriskovala..

mamka_danka
22. mar 2016
Používateľ mamka_danka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od mamka_danka.

kludne moze aj ked je to zriedkave

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
denda90
autor
22. mar 2016

@janinah no vyzera , ze ano :(