Môže ma priateľ znovu nakaziť Covidom-19?

14. feb 2023

Mám koronu. Po týždni odlúčenia, som nakazila priateľa. Môže teraz naspäť nakaziť on mňa? Alebo máme obaja to isté? Mne konci, jemu začína...

majamat
14. feb 2023

trochu zavisi od tvojho imunitneho systemu,a le v zasade by si mala byt odolna.

pracujem v socialnom zariadeni a mali sme neikolko vln kovidu.
1 a 2 vlna boli rozdielne, uz neviem ake mutacie kovidu to boli, aj napriek tomu v druhej vlne odolali skoro vsetci co mali kovid v prvej vlne. aj napriek mutacii,a j napriek tomu, ze su to stari ludia + personal ( s yvsokym vekovym priemerom ). aj napriek tomu, ze preslo az 5m. ajnapriek tomu ze je sirtilneost infekcii vo velkych kolektivoch vyssia a to je neico ako velky kolektiv ( cez 170 klientov + 60 zdravotnicky personal)

cize to co tu hojne citam, ze kovid moize mat clovek opakovane po kretkej dobe, by sa zrejme dalo aj inak vysvetlit a tak jednoduche a bezne to nebude. nehovorim, ze to ylucene nie je,a le rozhodne nei tak caste, ako to tu na MK bolo prezentovane mnohymi.

no treba dat pozor, lebo po virovej infekcii ( nielen kovidovej ) je zvysene riziko bakterialnej infekcie pre oslabenu imunitu. je fakt, ze rpi kovide byva zrejme imunita oslabena viac. PCR testy sa uz mco nerobia a su najpresnejsie z testou, ale tiez nie 100%-tne. aj tieto testy mozu oznacit za pozitivneho niekoho, kto nie je.
antigeny su na tom este horsie.

majamat
14. feb 2023

inak opakovane kovid malo z tych 230 ludi asi len 5 ludi, pricom asi z toho 4 boli bezpriznakovi aj 1x aj 2x. a teda v prvej vlne bolo dokopy pozitivnych asi 70 ludi ( aj klienti, aj personal ), cize viac ako 90% ludi malo imunitu a odolali.

potom v 3 vlne som ja zas odolala, lebo som mala par mesiacov predtym kovid, ale v robote sme ho vtedy nemali. starala soms a o kovidovych a mali sme ich tam urcite okolo 100 + personal. a skolegynami som travila cas aj bez respiratora.

autor
14. feb 2023

Vyčerpávajúca odpoveď. Ďakujem ❤️

marianarem
14. feb 2023

Podla mna by si musela mat poruchu imunity, aby ta nakazil naspat. Je to ako s inymi chorobami, ked sa nakazi cela rodina. Nezostane to tam donekonecna kolovat, kazdy to prekona raz a koniec.

simonettasimonova
14. feb 2023

Si očkovaná?

autor
15. feb 2023
simonettasimonova
15. feb 2023

Tak to vidno 🤦‍♀️