Môže ma nakaziť zaočkovaný človek? Včera sme boli po dlhej dobe u starkej aj s malým. Dnes mi volala, že jej sestra, s ktorou sa dennodenne stretáva je pozitívna. Mám sa báť? Ako to je?
Môže
Ano ockovany clovek sa aj nakazi, aj je infekcny pre okolie. Ockovanie chrani len a len jeho - a to pred tazkym priebehom.
Sú výskumy ktoré preukazujú že ockovany človek ak ochorie, je výrazne menej infekčný ale áno, teoreticky to možné je.
@mamamasama ano, treba sa báť o babkinu sestru. Babka je ockovana (predpokladám), takze ak nemá príznaky, ani v karantene nie je, len zo 2 týždne nech sa sleduje, meria teplotu, môže skočiť na antigen pripadne po týždni. Ak by príznaky dostala, treba potom ist na PCR test. A teraz k nej radšej nechoďte.
@mamamasama keďže ide o chorobu, ktorá je infekčná aj pred vypuknutím príznakov, tak áno.
@mamamasama áno môže a nemáš sa prečo báť. Si mladá, zdravá, či máš niečo prečo sa považuješ za rizikovú? Ak nie, treba dodržiavať opatrenia a nikam chvíľu nechodiť, aby sa to nešírilo ďalej. Ak máš dobrú imunitu neznamená to, že si sa musela nakaziť. Ešte neockovaná som bola v práci minimálne 3x v kontakte s pozitívnym, doma som mala pozitívneho manžela, ten sa prvé dni choroby nijako nechránil a nikto od neho neochorel. Samozrejme bolo to ken chvíľu, dostal sfuka čo medzi nás len tak chodí bez rúška keď môže mať koronavirus. Zvyšok času stačilo aj doma dodržiavať ROR podstivo 8 dní, potom dostal milosť. To bol 5-ty deň bez príznakov. Odvtedy bez rúška, normálne sme fungovali.
@mamamasama Môže
Áno je to možné, ono ochorieť môžeš, no tvoje telo sa s tým vysporiada inak a nebudeš mať ťažkosti také ako keby nie si zaočkovaná
@lenadka bojim sa prave kvoli inym ludom. Odvcera som sa stretla s dvoma kamaratkami s malymi detmi... nechcela by som ich ohrozit...
@mamamasama sanca, ze sa nakazila ona je velmi mala a ze by nakazila vas je uplne minimalna.
https://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conte...
@anjelicek26 to nie je pravda...ockovany clovek ma nielen mensie riziko nakazy a pravdepodobnost lahsieho priebehu, ale aj mensie riziko infekcnosti. Na tomto principe funguju vsetky aktualne ockovania. V Nemecku, kde zijem, preto prednostne ockuju rodinnych prislusnikov tehotnych zien-kedze riziko nakazy od partnera je tym padom mensie. Stala komisia pre ockovanie k tomu vydala rozsiahle stanovisko...
@rivini tiež žijem v de, ale to isté ako písem sú proste fakty. Ano nižšie, ale stále prítomné riziko.
áno môže očkovaný človek byť pozitívny aj infekčný pre okolie
Poznám aj prípady očkovaných, ktorí mali ťažký priebeh
@anjelicek26 myslim, ze na stanovisko RKI sa da viac spolahnut ako na individualne nazory na mamickovskom fore😉. Pisala si, ze ockovanie chrani len a len ockovaneho, to ale pravda nie je..chrani AJ okolie. Samozrejme, rovnako, ako sa v istom malom percente moze ockovany nakazit, moze nakazit sj inych, aj ked je to podla vyhlaseni RKI nepravdepodobne. Tu je stanovisko jasne: https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/122713/R...
@mapa dakujem.. toto ma dost upokojilo 🙏🏻
@rivini neviem, čo si potrebujes dokázať. U úroveň babky v domove nakazena aktuálne polka osadenstva aj s personálom všetci očkovaní 2* takže tak. Nižšie, ale riziko stále je.
Jasne, že riziko je a dostať vírus od zaočkovaneho je pre nezaočkovaneho o to nebezpečnejší, že takéto immunity escapes môžu byt zmutované vírusy. Pre nás nezaockovanych budú práve zaočkovaní ľudia nebezpeční (Dr. Bossche)
@mamamasama ak by aj babka náhodou pozitívna bola, dohladavaju sa kontakty 2 dni dozadu od pozitívneho testu. Takze buď v klude a babka bude hádam tiež v pohode. Podľa dat z výskumov ale aj z našich nemocníc je riziko nakazenia u ockovaneho pod 10%.
@mamamasama ak by si sa aj nakazila vcera (co je vyrazne nizsia sanca, ako pri neockovanom), tak hned vcera by si ty este nemohla nakazit nikoho.
babka sla na testy, je negativna...,ale vraveli jej, ze testovanie v jej pripade ani nie je nutne...
@anjelicek26 nemas celkom pravdu. Ockovanie chrani aj ostatnych, avsak musi byt vytvorena kolektivna imunita, cim su chraneni aj ti, ktoti nemozu byt ockovani. Si vezmi, kolko deti v minulosti umieralo na banalne choroby. Dlhodobo sa tie choroby uz nevyskytuju vdaka kolektivnej imunite zaockovanych. Dnesne biomatere vsak neockuju, kolektivka klesa a tak je dost mozne, ze sa minulost jedneho dna zopakuje.
@17alexis otázka bola, či zaockovany vie nakaziť nezaockovaneho. Áno pri tomto type vakcíny je to možné. Není to sterilna vakcína, ale učí bunky covid rozoznať a brániť sa. Nikto nepicha priamo covid, ale iba jeho zakladnu zložku, riziko mutácií je priveľké. Moje deti sú všetky očkovane.
@mamamasama ano moze
@mamamasama chvíľu nikam nechoď, informuj ak tie kamarátky. Myslím si, že pravdepodobnosť je malá a zníži sa tým, že im povieš čo sa stalo, nech sú opatrné.
Áno aj podľa mňa môže. Mám známu, bola zaočkovaná 2 krát a aj napriek tomu covid dostala a to ešte aj mala taký ten ťažší priebeh
@mamamasama Ano, moze. Ockovanie nie je nejaka zazracna bublina. Zaockovany clovek sa moze nakazit a mat bezpriznakovy priebeh, moze sa nakazit a mat normalne priznaky a moze byt len prenasac.
Bat sa neboj, len sleduj ci nebudete mat nejaky priznaky a ak ano, tak sa treba ist otestovat.