Dobrý večer, posledné dva týždne moja dcéra (15r) začala v noci strašne chrápať. Nemôžem spať po nociach, aj keď je vedľa v svojej izbe a neviem čo mame robiť. Trápi to aj ju, pretože sa hanbi spať u svojich kamarátiek. Podotýkam, že v decembri sme prekonali covid-19 a nedávno sme sa začali znovu testovať antigennovymi testami, je možné, že chrápe z tých paličiek do nosa?
@eemma12345 nie, z výterov určite nechrápe 🙈 kde na toto stále chodíte, veď je to úplne bežné vyšetrenie ktoré sa v orl ambulancii robí denne x krát a úplne mimo covidu 🙈
Nepribrala? Nefajčí? Alergie? Nadmerné používanie sprejov do nosa? Pokyny? Zväčšené nosové mandle už v takomto veku nebudú príčinou.
A možno následok covidu, to fakt ťažko povedať.
@sissy27 môže jesť všetko a nepriberie, takze to nebude tým a naozaj neviem či fajčí
@eemma12345 toto sú najčastejšie príčiny chrápania. Treba zájsť na ORL vyšetrenie.
akože nech si hovorí kto chce čo chce,muž chrápe,ale po 10tkách testovani nemá konkurenciu...pridal na decibeloch ako začalo testovanie ...
@sissy27 určite to nie je odber,aky robia v ORL ambulanciach...sami lekári z takej ambulancie Ti Tvoj názor vyvrátia 🙂
@eemma12345 ja len takú mini otázočku, je nutné aby sa testovala, keď prekonala? Môj starší tiež chrape, ale on od mala
@miskakyska jasné, nasofaryngeálny výter vymysleli špeciálne kvôli covidu, dovtedy sa nikdy nerobil 🙄
Na orl som ako doma, a ver mi, bežne tam robia aj horšie vyšetrenia ako toto.
@sissy27 Kolkokrat na orl idete na vyter? hadam nie kazdy tyzden 🙏 kludne to z toho moze byt...
Suhlasim s @sissy27 v ORL som taketo vytery absolvovala x-krat, od detsva do dospelosti, sestricka to robila naozaj poriadne kvalitne, dostatocne dlho krutila tu tycinku a nie ze jedna dierka, ale vzdy z oboch! A k tomu aj riadne hlboky vyter z hrdla. A nemala som nikdy ziadne "nasledky", ziadne problemy. Ak bolo potrebne, tak sa opakovali kazdych 5 dni a ziadny problem.
Takyto vyter je uplne bezna diagnosticka metoda, pouziva sa dlho, len niektori ludia o nej mozno nepoculi a myslia si, ze je to snad nejaka novinka, ktoru vymysleli kvoli covidu a ze je to nebezpecne.
Tie teorie o chrapani mi pripominaju jednu statistiku: V Asutralii zistili, ze cim viac zmrzliny predaju, tym maju viac utokov zralokov. Cize potvrdili suvislost s predajom zmrzliny a utokmi. Az na to, ze nebrali do uvahy to, ze realne pocet utookov zralokov suvisi s tym, ze je teplo, ludia chodia na plaz a vela sa kupu - tym padom je vo vode vela ludi, je teda pravdepodobnejsie, ze dojde k utoku. A k tomu utoku realne dojde. A cistou "nahodou" ked je velmi teplo, tak ludia kupuju aj zmrzlinu.
Cize dali dookopy dve veci, ktoru spolu navzajom nesuvisia a neovplyvnuju sa. Pricinu maju sice rovnaku - je TEPLO - preto sa preda viac zmrzliny, je teplo - je vela ludi vo vode, preto stupa pocet utokov zraloka. Ale NIE - predame vela zmrzliny - zraloky preto utocia.
Podobne to mate teraz s vytermi - pricina bude niekde inde, len sa zda, ze teraz sa pravielne testujete, tak ze pricina bude to. Ale chrapanie a vyter nema vobec ziadny suvis.
Rozhodne si nemyslím že to môže byť z testovania. Odporúčam navštíviť spánkové štúdio, ja som bola v Petržalke, stalo to 20 eur, dostala som prístroj na noc a potom to vyhodnotili. S chrapanim úzko súvisí spánkové apnoe, ktoré môže spôsobovať ďalšie problémy.
@slniecko_12 by si sa čudovala, koľkokrát to niektorí absolvujú, dokonca v škôlkarskom veku. Skús mi ale prosím vysvetliť, ako by technicky mohli takéto opakované výtery spôsobiť chrápanie. Lebo nedochádza k posunutiu / poškodeniu prepážky, dokonca ani sliznice ti tým nepoškodila, odberový kit je sterilný, takže riziko zanesenia infekcie takmer nulové... no nijako mi nevychádza, že by toto bola príčina chrápania.
A aby sme si rozumeli - o testovaní si myslím svoje, ale samotný výter nie je nijako nebezpečný. Dokonca čo mnohí nevedia, tak aj keby ti tú paličku strčili až nadoraz do nosa, tak sa mozgu ani nedotkne, ten je totiž úplne inde.
chrápanie môže súvisieť s alergiou, opuch sliznice...určite nie s testovaním 🙊
Moja 7r dcéra chrape, už druhý rok - testovaná do nosa ešte nebola nikdy, len dnes kloktacimi testami.. chrape, pretože je alergicka, ma silné alergie na peľ a trávy - alergia jej začala po zvlášť silnej chrípke na zaciatku roka 2019.. odkedy je na liecbe mierne sa to zlepšilo..
čiže vklude tvojej dcere covid mohol spustiť alergické reakcie, treba riešiť najprv u orl potom ťa odporučia na alergologiu..
@eemma12345 zájsť na krčné či nemá zvacsene mandle.ja som mala aj syn vybrali nám nosné syn prestal mne sa to po pár rokoch po unisavej angine vrátilo lebo mne ich vyberali ešte po starom l,dotastli