Môže byť pravidelná konzumácia grepu a zázvoru škodlivá?

17. apr 2020

Môže byť pravidelná konzumácia grepu a zázvoru škodlivá? Rada si celý grep mixujem spolu so zázv. doplním vodou a pijem, niekedy denne. Takisto jem denne horké marhulové jadrá, viem, že sú údajne toxické ale ja dokážem zjesť denne aj 24 ks. Robila som tak mesiac vkuse. A nič mi nebolo. Tiež som sa rozhodla vynechať sladké, ale úplne. Ani zrnko cukru.Ani mi to až tak nechutí, že by som nevydržala. Sladké len prírodné, čiže v potravinách, ovocí, zelenine, med, peľ. Takto bez sladkého som dokázala byť 3 mesiace vkuse. Len potom som to nechala tak. Chcem jesť zrnká, klíčky, orechy, ovocie, zeleninu surovú, varenú, mäso len dusené, pečené, strukoviny, obilniny, aroniu, bylinné čaje, čistú vodu, nič vyprážané, mlieko len domáce. Stravovali ste sa tak? Dá sa dlhodobo? Myslím roky. Nie ale kvôli chudnutiu. Ďakujem.

martinka13
17. apr 2020

Všetkého veľa škodí. Moj manžel jedol denne zázvor niekolko týždňov a mal z toho problémy....

sunny8
17. apr 2020

Grep môže poškodzovať zubnú sklovinu. A zázvor .. no neviem ja by som ho ani do úst nedala 😂😂 neviem aké má účinky z dlhodobého hľadiska .. a tie marhuľove jadra slúžia ako prevencia proti rakovine ale nesmie sa ich jesť veľa

autor
17. apr 2020

@martinka13 A aké problémy? Ja zázvor milujem, aj moje dieťa má rado "štiplavý" čaj.

simca06022011
17. apr 2020

zazvor som jedla denne a nikdy mi z neho nic nebolo... neviem co by z neho mohlo byt.. detto grepy... niekde sa pise o skodlivosti?? marhulove jadra to je ina kava, tie obsahuju nejake latky nebezpecne (ale napr. aj mandle a nie vsetok kyanid je zarucene prec po prazeni... jablkove jadierka tiez, apozanm ludi co ich pochrumu tiez)

autor
17. apr 2020

@simca06022011 Grep sa nemôže pri mnohých liekoch, ale ja žiadne neberiem. Tak preto ma to napadlo. To je môj najmilovanejší citrus asi🙂

simca06022011
17. apr 2020

no ved teraz googlim.. ziadne neziaduce ucinky okrem ovplyvnovania liekov nema, tak naco stres? :DDD ved aj ine citrusy sa nemozu kombinovat napr s antibiotikami, mlieko detto... asi kazda potravina ma nejaku kontraindikaciu :D
a k zazvoru tiez nieco je na google, ale pri vyssich davkach... nuz neviem kolko zjes za den :D

basullinka
17. apr 2020

Takto. Všetkého veľa škodí a aj zdravé môže byť nezdravé, keď sa to preháňa. Naštuduj si denne odporucane mnozstva oblubenych potravin. Ono je tažko ppvedať, či ti to nieco spravi alebo nie, kazde telo je individualne a aj individualne zareaguje. 100 x nemusis z grepu, ci zazvoru mat ziadnu reakciu a na 101 dostanes alergiu ako bic. A mimochodom citrusy by sme mali konzumovat max 2 porcie tyzdenne

emimirlen
17. apr 2020

Čo sa týka zázvoru, odporúčaná denná dávka pre dospelehi je len centimetrovy kúsok, spôsobuje tráviace problémy. Je veľmi silný takže nepreháňať s ním a odporúča sa len týždeň v kuse. Všetkého veľa škodí a čo sa týka pitia, určite nepiť každý deň to isté, grep a zázvor. Čistá voda je najlepšia tak odporúčala by som to minimálne striedať. Ja som si každé ráno robila ovocné smoothies to boli moje raňajky, na lacno pohar vody, alebo vody a citrónom a potom o pol hodinu smoothy. Ja som to robila hlavne kvôli žalúdku, tá voda na načo výborné naštartuje metabolizmus a keď je teplejšia tak aj pohne čreva. Do smoothy som ovocie streidala, jedine čo sa opakovalo bolo trošku medu, citrónu a voda. Jeden deň som si dala jablko, banán, mrkvu. Ďalší jablko, hrušku, mandarínky.... po 17-18 hod som sa snažila nejest. Ja som to robila jednak kvôli tráviacim ťažkostiam, jednak kvôli potravinovej intolerancii ale aj kvôli schudnutiu po materskej a dostatiu sa znova do "formy". Treba ale určite jesť z akýchkoľvek dôvodov pestro aj čo sa týka ovocia a zeleniny. A zázvor a grep z akého dôvodu tak velmi konzumujete? Je veľa jedál čo pozitívne vplyva na peristaltiku čriev, na trávenie, detox... Na všetko. Keď tak možno zvážiť nejaké striedanie, týždeň zázvor, potom týždeň pauza. Aspoň ja si tak myslím.

kiki68
17. apr 2020

To zalezi od tela, ak to velmi chuti, tak telo na na to dovod. Ja tiez zazvor, skoricu, pomarance ladujem cely zivot. Grepy az tak nemusim, ale to je vec vkusu. A ano da sa prezit aj bez sladkeho. Ja som do 20tt nic sladkeho nedala do ust, stacili mi susene slivky, marhule, ovocie. Po case to pride prirodzene sladke a telo nepyta cokoladu.

autor
17. apr 2020

@emimirlen Ďakujem. Grep proste milujem, veľmi mi to chutí aj s tým zázvorom. Ten aj kvôli imunite. Dávam aj synovi a to dosť pravidelne. To asi by som nemala. Nestravujem sa tak kvôli nejakej diéte, som štíhla a z "bežnej" stravy mi bývalo zle, ťažoba na žalúdku. Necítila som sa dobre. A po zmene stravy - takú prísnu som dodržiavala 3 mesiace, mi bolo neporovnateľne lepšie. Aj som schudla cca 4 - 5 kg, tomu som až tak rada nebola. Mne potom už vôbec neprišla chuť na sladké. To hlavne chcem vylúčiť. Dávajú do súvisu aj s onko ochoreniami. Bielkoviny ale jem a mám rada aj rast. aj živoč. Napr. mám rada klasické maslo, tvaroh, syry tvrdé a pijeme doma väčšinou kozie mlieko domáce, príp.kravské. Ale mäso tak striedmo a pri predstave vyprážaného rezňa mi je zle. Aj bylinné čaje striedam, ale vilcacoru som pila denne. Mame sa to nezdá, vraj to už preháňam.

autor
17. apr 2020

@kiki68 Aj na škorici fičím veru, aj kurkumu a chili všade cpem.

haileybaileys
17. apr 2020

skus si pozriet ajurvedu a horku chut 🙂 ono horke potlaca chut na sladke, ale potravinovy priemysel tuto horkost velmi odstarnil - dnes uz nenajdes v potravinach taku intenzitu horkosti ako kedysi. horke je pre organizmus dobre a je super ze ho mas rada. tie marhulove jadra jedna znama to jedla ako precenciu rakoviny. ale zas si myslim ze vsetko by malo byt s mierou, aj ked ked nemas dake tazkosti, myslim ze takymito jednodruhovymi rastlinnymi potravinami si neuskodis 🙂

luccija
17. apr 2020

Tiež si myslím, že to už prehanas a to jem dosť zdravo.Zazvor, chili, grep všetko silné aromatické nie je to dobré na žalúdočné šťavy, ak to ješ dlhodobo.Nehovorisc o tých jadierkach.Coho sa tak bojíš chorôb, nadváhy?

kiki68
18. apr 2020

Ja som vyprazane, mastne, udeniny nejedla cca 10 rokov a vobec mi to nechybalo. Teraz ich tiez nejem nejako vo velkom tieto veci, ale ako raz za cas si uz napr snicelky dam. Nejem skoro vobec pecivo, velmi prilezitostne. Mlieko a mliecne veci mam velmi obmedzene skrz intolerancie. Jedz tak, aby Ti bolo dobre. O to snad ide. Nie ze pausalne sa budeme tvarit, ze musi byt to a ono. Grepy, zazvor mozu byt iba take obdobie. Ja mavam tiez take obdobia specificke s napr cviklou. Teraz som mala kalerab a celer. A od detstva som jablkozrut. Co ja zozeriem jablk to by clovek neveril. V tehu tiez tie jablka srotujem dalej. A dermatologicka mi pred tehu povedala, ze namiesto na 35 mam plet na 25. Tak asi dostava telo co potrebuje. Ja to takto vobec neriesim. Moj muz je haklivy na cukor, ten ked vidi cukor sa tvari ako inkvizitor 😂 ale tiez si sem tam da sladke. Len on to prirodzene nema rad.

emimirlen
18. apr 2020

O zázvore som minule pozerala v relácii Dámsky klub na RTVS, pozrite či to nenájdete. Tak synovi by som dávala určite striedmejšie. A keď ste mali žalúdočné problémy tak treba vylúčiť všetko, tak ako ste vylúčili a postupne pridávať to čo máte radi a zistite čo vám robí zle. Jednu vec raz za 3 dní a počkať či neurobí problém. Ja mám histaminovu intoleranciu, i keď to kritizujú že nie je možné presne určit či ju človek má či nie, ale mne pomohlo toto zistenie z alergologie, keďže som mala dlhodobo tráviace problémy, oslabení imunity, časté choroby,... Vylúčila som všetko a postupne zaradovala a zistila som čo nemôžem. Kysnuté cesto, kyslá kapusta, plesnivy syr, ... Všetko čo kvasi a zreje a kysne dlho... Čím dlhšie to stojí a prebieha proces tým má viac histaminu a tým je ťažšie stráviteľné. Pečivo napríklad som sa dala na kvaskovanie a oveľa lepšie. Kupujem si jemne rohlíky z Bona víta a to mám ako pečivo, sú výborné. Mäso je dobré keď sa je, kvalitné a aspoň s určitou pravidelnostou. Ale keď jete mliečne tak vapnika bude snáď dosť, doplniť prípadne aj makom. Ale orechy vy zasa jete. A že nejdete vyprážané? Podľa mňa super 😁 my bývame v novom dome 5 rokov a teraz som vyprazala kapra 1x od kedy sme v novom 😁 manžel mal chuť, tiež inak nevyprazame nič a aj vyprazany syr, rybie prsty, filé, hranolky, fašírky sa dajú robiť v rúre a sú oveľa chutnejšie ako takto vyvalane v oleji. Treba piť veľa vody a keď ten grep máte rada a nerobí vám kyselinu tak podľa mňa by nemal byť problém. Prestriedat tak že občas ho pomixovať, občas len odstaviť a tým sa vyhnete jadierkam. Piť veľa vody, aj čaje keď striedate tak super. A čo je tá vilcacora? Podľa toho ako sa cítite, ak dobre tak nevidím v Tom problém. Môžete napr. Požiadať o krvný obraz aku máte hladiny vitamínov, či je to ok 😉

mpg
18. apr 2020

Iste by bolo lepšie striedať ovocie, nie grep a zázvor každý deň, ale striedať napr. aj jablká, pomaranče, banány alebo sezonné ovocie, každé ovocie má trochu iné vitamíny.
Aj tie marhuľové jadrá, vo väčšom množstve by som radšej nejedla, existuje vitamín B17, kto ho potrebuje, v tých jadrách môže byť aj to, čo nie je vitamín B17.

autor
19. apr 2020

@luccija Chcem jesť čo najzdravšie a mne to aj veľmi chutí všetko toto čo spomínam.

autor
19. apr 2020

@emimirlen
@mpg
Ďakujem. Jem samozrejme aj ostatné ovocie, tiež rada jablká máme domáce. Môj tiež už si zvykol len na kváskový chlieb, pečie ho on🙂, iný už nekupujeme. Ono je v dobré aj to, že muž tiež nemá rád sladké. Keď pečiem koláč pre rodinu, tak vždy musím ubrať cukor, lebo by to ani dieťa nezjedlo. My sme asi čudná rodina, ale aj syn malý miluje cesnak napr. čo deti nemusia veľmi😀

emimirlen
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
emimirlen
19. apr 2020

Tak ako podľa mňa aj telo samo si vie povedať čo chce. Ja si zasa rada dám sladké, snažím sa doobeda alebo po obede, lebo potom už cítim že mi to zaťažuje žalúdok a len to v žalúdku kysne a už nestíha tráviť. Takže keď vám nechutí nevidím v Tom problém. 😉 Hlavne pestro a striedať to a doslova sa dopovať a prejedať sezónnym ovocím a zeleninou. Každé ovocie má v sebe niečo čo potrebujeme pre zdravie 😉

lucia_ma
15. dec 2022

Ahoj vidim tuto diskusiu uz dost starsiu preto sa chcem spýtať ako ti to islo a ci si casom badala aj nejake vysledky.. Mne to pripada ako dieta pri onko ochoreni takze pripadne ci mas aj s tym skusenost.. Grep je velmi dobry na travenie aj cesnak v malom mnozstve je liecivy aj zazvor treba na sebe odlsedovat ze necitis zazivacie tazkosti.. Cukor obmedzit je to naj cukor je ako potrava pre patogeny bakterie aj rakovinu.. Ja som tiez upravovala jedalnicek stravujem sa tak ze napr vobec nejem bravcove ziadne velke tuky obmedzeny cukor urcite a pod ja este musim popracovat na zvyseni prijmu surovej zeleniny a ovocia.. A beries aj nejake doplnky napr reishi a pod?