Môže byť autizmus diagnostikovaný až v dospelosti?

babatkoling
1. nov 2015

Otazka pre tych, ktori o tejto teme vedia podstatne viac ako ja - je mozne, aby sa spravanie podobne autizmu prejavilo az v dospelosti?
Ide najma o neschopnost prisposobit sa nahlym zmenam, prehnana reakcia na stresove faktory ako napriklad hluk, potreba mat veci 'zaskatulkovane' a usporiadane podla urcitych pravidiel, uzavretost vo svojom vlastnom svete, relativne nadpriemerne analyticke schopnosti ale zaroven aj vyrazna spolocenska fobia.
Je mozne, ze by niekto povedzme na hranici autizmu prezival az do neskorsej dospelosti a potom by sa autizmus / crty podobne autizmu prejavili vo zvysenej miere napriklad po vyraznej a dlhodobej stresovej situacii, ktorej bol jedinec vystaveny?
Su jedinci s miernejsimi formami autizmu vedomi svojej poruchy? Vedia si uvedomit, co ich vie 'rozhodit' a aktivne sa tomu snazit vyhnut?
Ako je to s dedicnostou v pripade autizmu?
Dakujem.

martinka05
1. nov 2015

@babatkoling to skor sedi na aspergerov syndrom

moni73
1. nov 2015

@babatkoling myslim, ze sa nemoze prejavit az v dospelosti... jedine, ze by bol velmi cepovany rodicmi a tak by to mozno mohlo byt nespoznatelne... sam clovek to citit musi. Musi vediet, ze je iny

kacena4
1. nov 2015

@babatkoling autizmus ako diagnoza je diagnostikovana len poslednych par rokov/desatroci predtym s tym bol velky problem ☹ najma 20-30-40 ci viac rokov dozadu tato diagnoza sa prisudzovala pod ine psychiatricke poruchy a casto ludia boli zatvarany do ustavov teda s typickym autizmom. ty skor rozpravas o cloveku, neviem ci hovoris o sebe ci o partnerovi ci o inom blizkom ktory zije vo funkcnom zivote, ale musi mat svoje ritualy a iste veci "total nemusi" ☹ toto uplne sedi na najlahsiu formu autizmu aspergerov syndrom. tyto jedinci su casto obdareny vysokou inteligenciou a tu vyuzivaju na adaptovanie sa v socialnom systeme a v zivote preto su a boli aj v zivote uspesny 🙂 hoci sa tazko nim prebijali dokazali v nom fungovat vdaka svojmu IQ, kde zistili, ze odpozorovanim socialneho spravania z okolia sa vedia naucit iste "frazy" a podla nich sa spravat. nenapisala si nic blizsie takze sa tazko radi, ale je plno rodicov ktory pridu k specialistovi so svojimi detmi ze "asi su aspergeri" a az tam sa dozvedia ze vlastne aj oni su 😀

jeennyv
1. nov 2015

@babatkoling na taketo urcenie je potrebny nazor odbornika, podla par menovatelov co si napisala by autista dnes bol kazdy treti clovek...autizmus sa vacsinou prejavuje uz v ranom detstve, jeden chlapcek od nas ma tuto diagnozu a uz od babatka bolo jasne, ze s nim nie je nieco v poriadku...

gubiko
1. nov 2015

u dievčat sa autizmus niekedy zvykne diagnostikovať až neskôr, niekedy i v dospelosti. no to, čo opisujete môže byť aj neuróza, alebo príznaky schizofrénie. škoda, že nepíšete viac o pozadí a najmä o kom vlastne hovoríte, či na koho sa pýtate?
ľudia s aspergerovým syndrómom (choroba spadajúca do porúch autistického spektra) sú si vedomí vlastnej odlúčenosti od spoločnosti. autisti nie.
dedičnosť neviem, no vysoko pravdepodobné je, že autizmus je dedičný, podobne ako mentálna retardácia. ako je to s dedičnosťou aspergera, to neviem.
nerada by som vám však povedala, že tieto príznaky spadajú pod označenie autizmus. ten má pomerne široký diagnostický záber a skutočne sa nedá diagnostikovať online cez internet podľa príznakov, ktoré sa vám javia tomu príbuzné. môže ísť v podstate obyčajné prejavy neurózy, príp. sa príznaky podobné autizmu vyvinuli u osôb, ktoré boli sexuálne zneužívané.

lucia31
1. nov 2015

..tiez sa priklanam k aspergerovmu syndromu..ten niekedy byva skryvany za ine poruchy , napr. ADHD, uzkostne poruchy, OCD atd....a niekedy sami uz dospeli "Aspici" vyhladaju pomoc, ze napr. nasli na internete podobne priznaky ake maju a sami si najdu diagnozu...a odbornik uz len potvrdi.....vacsina aspikov su muzi....klasický autizmus urcite nie...

babatkoling
autor
1. nov 2015

Dakujem babenky, som si prebehla info o Aspergerovom syndrome na wikipedii, dakujem za nasmerovanie, asi sa vydame tym smerom.

katarinamarkova
1. nov 2015

@babatkoling odpovedat ti neviem.....len ma tak pri citani napadlo, ze podla uvedeneho som asi aj ja obcas autista 🙂 ......ale skutocne iba taky mierne nebadatelny 🙂
- niektore psychicke crty ci poruchy sa casom umocnuju, ine zmiernuju....zalezi na okolnostiach a osobe.
- podla uvedeneho by som skor hadala len introverta so sklonmi k pedantnosti
- samozrejme kazda jedna porucha co zivot komplikuje sa ma spravne usmernovat, liecit, takze ak mate na nieco podozrenie, navstivte odbornika.

stefanyj
1. nov 2015

crty, ktore popisujes, mozno priradit aj k Aspergerovmu syndromu, ako pisali baby predo mnou. Aj AS, kedze spada pod pervazivne vyvinove poruchy, ma velmi siroke spektrum prejavov a introvertne typy sa spravaju uplne inak ako extrovertne. Velmi lahko sa moze stat, ze zostanu nepovsimnute, kludne aj do dospelosti. Ale to neznamena, ze AS sa prejavi az v dospelosti, on sa prejavuje od raneho detstva, len príznaky sa prehliadaju. Medzi AS su rozne stupne postihnutia, niektori su vysokofunkcni, dokazu fungovat v praci aj v manzelstve, ini su pre prakticky zivot "strateni". Dalsim problémom pri AS je aj nejasna, plynula hranica medzi tym, co je normalne (neurotypicke) a co uz spada pod poruchu. Lebo autisticke crty mozu mat a aj maju aj neurotypicki jedinci.
Kedze jedinci s AS maju priemerne az nadpriemerne IQ, svoju inakost si velmi dobre uvedomuju, ale kedze su inteligentni, rozvinu si do dospelosti rozne kompenzacne mechanizmy, takze diagnostika v dospelosti je uz obtiazna (ona je obtiazna aj v detstve, vSR je len niekolko skutocnych odborníkov , ktori maju s autizmom skusenosti, bezni psychológovia ho casto prehliadaju a zamienaju napr. za ADHD alebo ine poruchy).
Priciny vzniku AS nie su uplne zname, aj ked su samozrejme zname urcite faktory, dedicnost je jednou z nich (to uvadza aj ACVA). Vela dospelých AS sa dozvie o diagnoze vdaka svojim detom, u ktorých je diagnostikovana tato porucha.

zuz02
1. nov 2015

@stefanyj perfektne napisane. Uplny suhlas.

kacena4
2. nov 2015

@stefanyj waw krasne si to napisala co ja obycajna mater so synom aspikom 😀 takto vediet hovorit a pisat....