Prosím viete poradiť ? Môže astmatik sinecod alebo tussical ?
@anavixy vďaka
@anavixy čiže vlastne hocijaký sirup len aby neobsahoval kofeín
Kodein
@anavixy môžem sa opýtať odkiaľ to máš? Prečo kodein nie?
@danusskaaa podľa mňa je to farmaceutka písala vo viacerých diskusiách a radila .
@danusskaaa @anavixy aj mňa to zaujíma. Som astmatik a ak nejde zastaviť kašeľ, predpisujú mi Codein.
@danusskaaa je to uvedene aj v spc codeinu, kuk adc 🙂 ale teda pre upresnenie: nema sa uzivat pri akutnom astmaticklm zachvate, pri dg astma sa ma podavat s opatrnostou. Verim, ze ak vam to predpisuje plucny lekar tak je to ok. Ja osobne sice astmu nemam, ale zato ked uz kaslem tak mi to trva aj dva mesiace a mne kodein ani vobec nepomaha… nemal by sa uzivat (ja som prehnane napisala ze sa nesmie..) pre svoj tlmivy ucinok na dychove centrum, ale teda “nemal”, nie nesmie sa. A som sestra 🙂 ale tieto info najdete od farmaceutov uplne lahko aj pri pouziti google, no ako som pisala, uvadza sa to aj v pribalom letaku/spc lieku.
@anavixy ďakujem, lebo ja som astmatička, predpisuje mi ho obvodný a je to asi jediný liek, ktorý mi pomáha. Neberiem ho však dlho, 3-5 dní a kašeľ sa utlmí a časom vylieči. Ale fakt som o tomto nevedela. Ďakujem a krásny deň prajem
@danusskaaa u mňa to isté. Niektorí lekári rovno povedia - pribalovy letak necitat.
Studia z roku 2022 uvadza bezpecnost uzivania codeinu u astmatikov, ine uvadzaju potencialne riziko, ako je aj v spc. Kludne ho uzivajte, ked vam ho lekar napise, nikto netvrdi, ze vam konkretne to nejako ublizi (bavime sa stale len o riziku), ale ma sa uzivat s opatrnostou, ako som uz vyssie pisala. Lekari predpisuju vselico, co by sa nemalo, netvrdim, ze je to v tom pripade tak!! Ale niekedy nie je moznost a ide sa aj cez riziko… a niekedy je to proste zvyk 🙂 takze vsetci budte v klude, uzivajte codein ked musite, ked nemusite tak neuzivajte 🍀
Ano, moze oboje.
Nesmie kodein.