Prosím Vás, alebo nejakú maminu lekárku, o odpoveď. Asi pred 2 mesiacmi som prekonala angínu, lekár mi samozrejme dal ATB ani to nejak neriešil. Ale ja tie mandle stále "cítim". Proste ma bolia takmer stále. Aj povlak na jazyku mám, dokonca aj opuchnuté oči,,( ale zase ,mám atopickú dermatitídu a to môže byť aj z toho) krv mi lekár nebral vraj načo, a povedal že uzliny mám takmer nehmatné (lebo som tam pre istotu bola,nakoľko sa mi zdalo,že sa mi mierne zväčšila uzlinka pod pazuchou ( ale zas ten hnusný AE- takmer stále mám rozškriabané predlaktia až do krvi, takže uzliny asi reagujú) naposledy mi krv brali ešte pred tou angínou a všetko bolo v norme, až na málo železa. A ja mám stále pocit,že by to mohla byť tá šarapata mononukleóza...poradí mi niekto ?
ja som bola na sone prsníka, všetko v poriadku...
@alexandramaria ale pozeral ti vsetko,aj tu uzlinku?Na krku ti pozerali uzliny?To sa zvykne pri mono zvacsit
@alexandramaria Ja som mononukleozu prekonala asi 15rokov dozadu, ale nepredpokladam ze by sa v diagnostike nieco zmenilo. Musia ti jedine krv zobrat a tak vysetrit ci ju mas alebo nemas.
@alexandramaria tak o ti zistia jedine odberom krvi.Moj najstarsi ju mal na jar-uplne katastrofalnu formu,skoro skoncil v nemocnici.To ale nebudem rozpisovat,ale ked si potom jeho frajerka dala zobrat krv mala ju aj ona a liecili ju ako anginu-pecenove testy katastrofa-samozrejme rok prisna dieta ,ziadna telocvicna.Ak sa ti to nezna zajdi si na krcne.
okej kočky, tak ja zajtra skočím na ORL :/ lebo ma zas chytá angína ...:/ tak asi to bude nejaký bacil 😠
@alexandramaria moj syn tiez mal mononulkeozu so strasnoym priebehom. len vdaka rychlosti a predvidavosti nasej zlatej pani doktorky sa to podchytilo vcas. teploty vyse 40, opuchnuta cela tvar, nemohuce telo. nastastie hned nam dala doktorka antibiotika, ale trvalo asi 5 dni, kym sa to zacalo zlepsovat. denne sme chodili na odbery a cakali okamzite na vysledky. cize to vase asi mononukleoza nebude, ale treba to urcite riesit, lebo to nieje normalne, aby vas doktor odbil ,ze vam nic neni, ked vam nieco je.
tak je možné,že sa zase hlási len angína, ale aj to ma štve...
@stanislavao pozdravujem"predvidavu" pani doktorku ale asi by si mala nastudovat nieco o mononukleoze a jej liecbe - je to virusove ochorenie ktore sa atb nelieci!!!!! mojej dcere tiez takto po3dnoch nehoraznych teplot naordinovali atb po prvej davke sa jej vyhodil taky typicky vysyp po celom tele a ked sme sa dostali v pondelok konecne ku nasej dr tak ta hned kazala vysadit atb - ako prve!! Pri podozreni na mononukleozu a potom uz len na potvrdenie diagnozy jej brali krv kde boli zvysene pecenove testy sa mi vidi. Takze vdaka tvojej predvidavej dr tvoje dieta uplne zbytocne jedlo atb - ake to len tak na okraj
@prasiatko30 to, co hovorite, je podla mna siesta choroba a nie mononukleoza.
@stanislavao nie to je mnonukleoza a ked sa pozries na definiciu tejto choroby vsade ti vyskoci ze je to virusova choroba u ktorej atb nie su ucinne.
Btw na verejnych forach si naozaj nepotrpim na formality
http://zena.atlas.sk/pozor-na-mononukleozu/zdra...
niečo z netu ,jasne že antibiotika sa u tejto choroby beru zbytocne,preto sa niekdy lieci ako angina a tie lieky su uplne zbytocne ☹
presne ako pise @prasiatko30 m je to virusove ochorenie,na ktore sa ATB nedavaju. To je realita.
@titkovamiriam vsak prave preto ked uz dr stanovi spravnu diagnozu nechapem naco predpise atb ked atb tam nic nezmozu!!! Obycajne po prvych dnoch neustupujucich teplot ta diagnoza je angina+ k tomu zdurene uzliny a mandle a preto predpisuju atb ale ked sa stanovi spravne dg tak s atb sa konci takze preto dost nechapem postup danej dr
@prasiatko30 no ved ani ja,ak vedela že je to mononukleoza tie lieky zbytocne zatazili pecen,no myslim si že dala atb než mala krvne testy a pri takej vysokej teplote by urcite skoncil v nemocnici,Milana zachranilo len to že hospitalizaciu odmietol nemal take strasne teploty a zivot mu ,,zachranili,,multy drinky lebo za par dni schudol niekolko kil...
Moj maly ma anginu dostal Atb no nic nepomohlo dnes som bola u dr a z testov kr.mu zistila mono.... Jedine čo musí e robit je veľa pit a odberat tie Atb čo mu dala v piatok plus na horucku...maly vôbec nechce jesť aj pit ho nútim je totálne ko stále spi☹ neviete ako dlho to trvá???? Ďakujem
@sisiqe to je ina odbornicka - prve co ti povedia pri mono je aby si sa neopovazila dobrat tie atb lebo za prve nie su vobec potrebne lebo je to virusove a za druhe zatazuje to este vacsmi pecen - moja rada poradit sa este s nejakym dr lebo pri mononukleoze atb nezaberaju a zbytocne zatazujes jeho organizmus - dcera mala dokonca taky vysyp po dvoch davkach atb - to bolo v podstate aj smerodatne na urcenie diagnozy a este dr ani nemala vysledky v rukach a uz mi hovorila aby som jej dalej atb nedavala 😅
Penbene užíva a že to nezatazuje pecen
Idem kuk
Dnes sa rozhodne na sone mandli a pečene či je Adam už ok držte palce pls
No takze Adam je ok žiadna nemocnica žiadna zlá pecen aj ked tu jedna pisala ze penbene poškodí pecen .... Pekne ste ma akurát tak postresovala!!!!! A sono ukszalo ze je všetko ok pekny den a v živote už nic nenapisem na fórum
Ahojte...chcela by som vas poprosit o radu....tri mesiace dozadu ma zacalo boliet hrdlo...dr v papieroch nasiel ,ze pred 4 r dozadu som prekonala mononukleozu....s tym ze hrdlo ma bude boliet uz do konca zivota mi bolo povedane...lenze takto sa neda fungovat...skusam uz bylinky...bionic lampu..zabaly a nic nepomaha....boli ma iba lava strana krku ....vytery boli nefativne 😢
@alexandramaria z vlastnych skusenosti pisem:ja som prekonala mono minuly rok.Priznaky:neskutocna unava,teplota nad 38,triaska,olest celeho tela.Lekar povedal ze je to chripka,vylezat.Vylezala som,o 2 dni sa to vratilo.Dal mi ATB silne,zabralo ale liecila som sa asi mesiac doma.Potom som si vsimla ze mam uzliny na krku,hmatne.Isla som opat k lekarovi,uz inemu.Vzal krv,poslal ma s uzlinami na sono,robili vytery a zistili mi prekonanu mononukleozu,cerstvo.Cize ja si nemyslim,ze toto mas mono.Skor nejaky bacil v hrdle.
A tu uzlinku si chod dat pozriet.Pre istotu.