Monoklonárne protilátky na Covid-19

luciaone
28. dec 2021

Bol už niekto na týchto protilatkach aj keď mal ľahký priebeh covidu pri zníženej imunite a nadváhe?

dadis
28. dec 2021

Je prisne specifikovane, kto ma na tuto liecbu narok. Dava sa na pociatku ochorenia, kedy este nie je zrejme, aky priebeh ochorenie by malo. Len sa predpoklada, ze by mohlo mat komplikovany priebeh vzhladom na vek a zdravotny stav choreho. Neskor, ked sa ochorenie rozvinie, sa uz liecba nepodava.

xiaomi_
28. dec 2021

@dadis mojej tete ju mali podať, je astmatička, mala tažší Covid, všetko pripravené v ambulanci stačilo už len napichnuť na infúziu, prišla dr a odmietla jej ju dať. Boli sa aj sťažovať a riaditeľ sa vyjadril tak že to je rozhodnutie dr, on nič nezmôže

luciaone
autor
28. dec 2021

@dadis ja som objednaná ale.mam ľahký príebeh a mám covid 4 deň...je možné ho podať do 10 dní od začiatku príznakov...len niekto to má za tých 10 dní ťažké a niekto ľahké ..netusim či sa to ešte rozvinie alebo to ostane takto ...to by som potom nešla .

dadis
28. dec 2021

@xiaomi_ Ja som teraz pracovala ako dobrovolnicka cez sviatky a tiez viem, ze nejakych pacientov museli odmietnut. Su na to pravidla. Zial nejakeho pacienta museli odmietnut, lebo dosiel a mal saturaciu 65 - rovno ho brali na intenzivku. Do 7-10 dni by sa mali podat. Zalezi kedy a v akom case teta dosla. Ci mala indikaciu na podanie. To ja neviem.

dadis
28. dec 2021

@luciaone Presne tak, do 10 dni nevies...ono sa to zacne "lamat" spravidla az v druhom tyzdni ochorenia. Ale ak mas indikaciu, nie si zaockovana, tak rozhodne do toho chod.

dadis
28. dec 2021

@luciaone ale s nadvahou a znizenou imunitou by si na protilatky nemala narok, Ai mas obezitu, BMI nad 35,

dadis
28. dec 2021

@xiaomi_ Toto su indikacie, astma nie je indikaciou: Pacienti s ochorením COVID-19, ktorí majú vysoké riziko ťažkého priebehu ochorenia:
i. pacienti starší ako 65 rokov,
ii. pacienti s obezitou a BMI viac ako 35,
iii. pacienti s renálnym zlyhaním (CKD G3 – G5) vrátane pacientov na hemodialýze a vrátane pacientov s nefrotickým syndrómom,
iv. pacienti s chronickým ochorením pečene v štádiu cirhózy alebo pokročilej fibrózy a prejavmi hepatálnej insuficiencie,
v. pacienti s chronickým srdcovocievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania alebo s významnou kardiálnou dekompenzáciou v minulosti.
vi. pacienti s artériovou hypertenziou v štádiu pokročilých orgánových komplikácií,
vii. pacienti s chronickým ochorením pľúc s chronickou respiračnou insuficienciou a s exacerbáciami vyžadujúcimi hospitalizáciu v minulosti,
viii. pacienti s cukrovkou 1. alebo 2. typu s pokročilými chronickými komplikáciami,
ix. pacienti s ťažkou formou Parkinsonovej choroby a inými neurologickými ochoreniami s rizikom respiračného zlyhania pri ochorení COVID-19,
x. imunokompromitovaní pacienti so závažnou poruchou imunity na základe rozhodnutia lekára. Medzi pacientov s rôznymi druhmi klinicky významných porúch imunitných mechanizmov patria napr. pacienti s Downovým syndrómom a obezitou alebo inou vrodenou chybou asociovanou s Downovým syndrómom, pacienti na aktívnej hematoonkologickej liečbe a po orgánových transplantáciách, alebo po transplantáciách krvotvorných buniek, pacienti so zle kontrolovanou infekciou HIV alebo na imunosupresívnej liečbe.
Títo pacienti sú tiež kandidátmi na podanie K/I v prípade potvrdenia ochorenia COVID-19.

rakywanda
28. dec 2021

@luciaone manželovi ju dávali... hneď v ten deň ako mu prišiel pozitívny výsledok + antivirotika

luciaone
autor
28. dec 2021

@dadis Ja mám bmi nad 35 ...bohužiaľ 🥴

luciaone
autor
28. dec 2021

@rakywanda a aký mal potom priebeh covidu?

dadis
28. dec 2021

@luciaone A ockovana si? Ak nie, tak ja by som vyuzila tuto sancu. K tejto liecbe sa bohuzial nedostane kazdy,

luciaone
autor
28. dec 2021

@dadis nie som ockovana

dadis
28. dec 2021

@luciaone Uprimne? Bola chyba sa nezaockovat. Velmi si zariskovala. Len "vdaka" tvojej obezite mas narok na velmi drahu liecbu. Tak by som ju vyuzila, covid je velmi zradne ochorenie,

rakywanda
28. dec 2021

@luciaone ťažko povedať... bolo mu zle ako psovi, ale nevie z čoho presne. Či z liekov, ktoré berie už pol roka, či z tej infuzky, či z tých antivirotik,či z covidu. Mal dve noci teplotu cca 38, 2 a stratil čuch a chuť. Všetko mu vybavila obvodná lekárka, to bolo ešte v čase, keď sa o tejto liečbe len suskalo.

xiaomi_
28. dec 2021

@dadis neviem, no potom načo jej to schválili

dadis
28. dec 2021

@xiaomi_ Ved ti pisem, ze neviem. Asi mala inu indikaciu, nez astmu. A otazne je, v akom stave prisla. Ved pisem, ze aj ked indikovany pacient pride neskoro, tak mu protilatky nepomozu,

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janinah
28. dec 2021

Neváhaj ani minútu.ide o čas.Neurob ďalšiu chybu ( po nezaockovani sá) a dakuj tomu.kto ti to vybavil .Že momentálne máš ľahké príznaky neznamená.ze sa to nemôže zhoršiť.Cim neskôr dostaneš protilátky tým viac dáš šancu covidu.Nebud hlúpa a bež tam

luciaone
autor
28. dec 2021

@viestta mňa objednala dr cez telefón a výmenný lístok mi nehovorila že si mam prísť zobrat

luciaone
autor
28. dec 2021

@dadis len tá dráha liečba má aj nežiaduce účinky a keď mám ľahký priebeh už 4 deň od pcr vyšetrenia tak zvažujem či ísť do toho a nenechať to radšej inému pacientovi čo to potrebuje viac. Či stretla si sa aj tak že až po týždni sa niekomu zhoršil stav na hospitalizáciu?

katka708
28. dec 2021

@luciaone môjmu mužovi sa rapidne začalo zhoršovať po 7-8.dni. Na 11.skoncil na kyslíku a remedisvire

dzina007
28. dec 2021

moja kamoska bola monolokalne protilatky a choroba sa jej uz viac nerozbehla. sice mala este par dni priznaky po podani a nebola ze hned fit ale zacala sa rychlo aj zotavovat. myslim ze nemala ani tak dlho priznaky ako ja alebo jej manzel.
Ked som mala covid tak som sa pytala komoskinej mamy ze ak uz mam 5 dni za sebou a nestupnuje sa to ale uz ustupuje ci uz mozem byt kludna tak povedala ze zvycajne ano ale mali hospitalizacie kedy sa zdravotny stav zhorsil rapidne az na 10 den.

dadis
28. dec 2021

@luciaone Kazda liecba na svoje rizika. Mas horucky alebo preco ti tie protilatky lekar odporucil?

luciaone
autor
28. dec 2021

@dadis nemám zatiaľ horúčky...mám obezitu a poruchy imunity....tak sa bojím aby nebol ťažký priebeh neskôr iba

dadis
28. dec 2021

@luciaone Je divne, ze ti odporuca liecbu, ak nemas horucky. Ale ved asi vie. Poruchy imunuiy je taky vseobecny pojem....alebo si zavolaj na miesto podania...zase aby ta neotocili vo dverach a nemusis tam chodit zbytocne

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luciaone
autor
29. dec 2021

@mb2021 nie som antivaxer ..nevadi mi
že prídem o "prirodzenú" imunitu ..

luciaone