Ahojte,
drobec (5) má od alergológa predpísaný Mometasone už vyše roka na alergickú nádchu. Mám mu ho dávať na noc, keď bude zahlienený. Keďže je to kortikoid, dávame mu ho naozaj iba keď má nádchu. No vždy som mala pocit, že po ňom dýcha ešte horšie, akoby sa mu upchal noštek. Doktorka tvrdí, že to nie je možné. Aktuálne mám nádchu, upchaté dutiny, a tak som si povedala, že ho vyskúšam na sebe. Do pár minút sa mi tak upchal nos, že naňho vôbec nemôžem dýchať. Keď zavriem ústa, absolútne sa nenadýchnem. Aké sú vaše skúsenosti? Drobcovi ho už určite nedám.
@tosomja nedávam mu ho každý deň.. asi pred rokom ho dostal 1x, použili sme ho asi 3x pri zahlienení. Všimla som si to vždy, ale doktorka tvrdila, že to nebude z toho, že to má práve uvoľniť opuch. Viackrát som mu ho nedala. Mne sa teraz stalo to isté, skúsila som ho v stredu. Včera som bola s drobcom u lekárky, zase je zahlienený a bolí ho uško. A ona okrem iného, že Mometasone. Povedala som jej, že mu ho nebudem dávať, že si myslím, že mu nerobí dobre. Tak sa ma podráždene opýtala, či som lekárka 🤷🏻♀️ v príbalovom letáku je uvedené, že môže spôsobiť opuch jazyka, hrdla a môže sa objaviť sťažené dýchanie. Preto ma zaujíma, či má niekto podobnú skúsenosť ako my
@nikaeli Mometasone ale nefunguje takymto sposobom, ako popisuje, ze ho das raz za cas a on znizi opuch. Ja som ho uzivala a bola som upozornena, ze nezaucinkuje ihned, ale treba ho brat dlhsie, kym sa prejavi ucinok. A mne odpuchol nos postupne asi az po tyzdni. Teda uz len toto tvoje davkovanie je velmi zvlastne, nakolko mometasone je kortokosteroid a on nikdy neucinkuje okamzite, kludne mozes mat pocit, ze sa opuch v okamihu streknutia na zaciatku zvacsil.
@nikaeli Syn ho dostal na predpis tiez, par tyzdnov dozadu a mam pocit ze uz nechrape v noci ako zvykol, takze opuch sa asi zmensil. Ale co moze pomoct ako informacia, lekarka ma pri predpisovani upozornila, ze cca 2 tyzdne nebudem pravdepodobne vidiet zmenu, ale ze to je normalne a ze ucinkovat to zacne az neskor. Neviem ako to funguje, viac som sa nepytala, ale toto mi povedala.
Mometasone sa dava na alergiu, nie na akutnu nadchu, na nu nie je urceny. Ucinok sa prejavi po par dnoch. Pouzivam v sezone.
synovi ho davame kazdy vecer s par vynimkami kedy zabudneme a vidim, ze nieco pomohol, pretoze uz nam nesmrka tolko v noci. Ked ma nadchu, vtedy mame davat dokonca 2 krat denne.
Syn ho berie cca rok - 2x1vstrek rano, večer mu robím vyplach konvickou, berie ho aj muž dlhodobo a tiež vidí efekt, ja mam napr.avamys ten mne lepšie funguje. Počas akútnej nádchy mu nedávam mometasone/nasonex
Ďakujem kočky.. no vidíte, nám to takto kázal dávať alergológ, aj pediater 🤦🏻♀️ jemu v testoch nevyšlo nič, žiadna alergia, takže nerozumiem, prečo mu dali dg alergická nádcha. On keď je zdravý, dýcha úplne v pohode. Nosnú mandľu má 'normálnu', nezväčšenú.
Ahoj ja mam malého alergika.
Momtazon je na alergickú nádchu.malemu funguje veľmi dobre.
Najskôr vyčistime nos konvickou potom dám normálne kvapky do nosa (aby odpuchla sliznica) a az potom mometazone.
Ja som s nim veľmi spokojná.
@nikaeli no ja som dospelák ja tiez nemam ze vraj ziadnu alergiu podka testov ale mne teda mometszone pomaha . Takte testuje sa kolko druhov ??!!! A alergénov je oveľa viac a tie sa netestuju takze za mna po dvoch tyzdnoch pravidelného uzivania vidim rozdiel ze mi to pomaha . Na opuch v nose a zahlienenie , zatekanie hlienov .
Inak baby ako dlho používajú vaše deti mometasone?
Myslím keď ich chytí "rapel" tak ako dlho ho dávate?
@nikaeli práve som dostala tento sprej na predpis,tiez mi nevyšla žiadna alergia,bola som aj na CT vyšetrení, záver je nešpecifikovaná alergia.
V pribalovom letáku je napísané,ze sa nemá dávať na infekčnu nádchu,ze moze dokonca zhoršiť jej príznaky. Mne na moju alergiu zatial pomáha.
@nikaeli vyše roka a až teraz si si to všimla?