Moje výsledky krvi

24mima
30. máj 2024

Ahojte, mam taketo výsledky krvi, vedel by mi ich niekto vysvetliť? Čo znamenajú hodnoty pod hemoglobínom, lekárka mi povedala, že mám málo železa. Ďakujem.

ms_green
30. máj 2024

To, čo je pod Hemoglobínom (Hematokrit) je podiel červených krviniek na daný objem krvi. Máš ho nižší (0.323) ako je spodná hranica dolného rozsahu pre zdravého človek (0.360). Nízky hematokrit a nízky hemoglobín sú dva ukazovatele, ktoré hovoria o tom, že máš málo železa. Málo železa ti spôsobuje, že za ti tvoria červený krvinky málo alebo pomaly t.j hemoglobín (množstvo červeného farbiva, na ktoré sa viaže kyslík) a hematokrit (pomer množstva červených krviniek v krvi) máš nízke.
Tie ďalšie dve, čo sú zvýraznené sú stredný objem červených krviniek a kvázi objem hemoglobínu v červených krvinkách, to je len iná metrika ale hovorí to to isté.

katarina51941
30. máj 2024

@24mima na nízky hemoglobín a malé železa odporúčam narosan čučoriedkový od justu. Ja som mala takú nízku hranicu hemoglobinu a železa (53) normálna hodnota je 120+
Mne pred mesiacom hrozili transfúzie. Doktorka mi predpísala surbifer železo. Dokázala som ho brať 3 dní. Dávkovanie som mala 3x1. Bolo mi po ňom strašne. Nahradila som ho narosanom. Píla Korytnicu z prameňa a brala vitamín C. Za necelý mesiac som to dokázala vytiahnuť na 75 hodnotu. Doktorka bola celá prekvapená že za taký krátky čas sa to tak pekne zdvihlo. Kontrolu mi dala až o 3 mesiace.