Moja mama začala užívať Ozempic

26. máj 2024

Moja mama ma problém s váhou a tak začala užívať Ozempic. Pre tých čo nevedia, je to liek povodne určený pre liečbu cukrovky druhého typu po ktorom sa chudne lebo znižuje chuť do jedla. Aplikuje sa ako inzulin, stojí dosť veľa peňazí. Cukrovkari profitujú z toho úbytku na váhe, ale zdravý človek nie, pretože riziko nežiaducich účinkov tam je a čím dlhšie je to v obehu ako zázrak na chudnutie, tým viac sa objavujú ďalšie a ďalšie prípady nežiaducich účinkov. Bohužiaľ je to biznis a veľa lekárov hlavne v zahraničí to propaguje ako zázrak, neštítia sa predpisovať to, distribuovať na čiernom trhu, celebrity ako ako Kim Kardashian tomu robia tiež slušne promo. A zúfalý človek tomu podľahne, lahko sa dá zmanipulovať. A to sa stalo mojej mame. Nejdem jej vysvetliť, že toto nie je cesta. Ja pracujem na katedre farmakológie už 10 rokov a mám témou chudnutia sa aj súkromne zaoberám, takže mám prehľad. Moja mama ma ale nepočúva. Mysli si, že preháňam, že keby to je take nebezpečne, tak to nie je take populárne. A ešte si mysli, že je to vlastne prevencia proti cukrovke. Neviem čo mám robiť. Nemôžem jej zabrániť v tom aby to užívala, ale nemôžem sa na to pozerať. Už som sa s ňou kvôli tomu aj pohádala, ale nemá to zmysel. Mate nejaké rady ako to s ňou ešte prebrať?

sasa2
26. máj 2024

Takýto ľudia sa musia poučiť na vlastných chybách.

vanilkovazmrzka
26. máj 2024

Ked uz jej to nedokazes vysvetlit ty, ako kvalifikovana odbornicka, uz jej to nevysvetli nik… len vlastna negativna skusenost 😢

ms_green
26. máj 2024

Ja sa ani nečudujem, že ťa mama nechce počúvať ak si jej dala taký náklad ako sem. 🙈 Myslím tým to, že tvoja mama nemá také vzdelanie v tomto odvetví teda možno si to meuvedomuje do takej miery a myslí si, že dramatizuješ. Začala by som tým, že by som jej povedala, že každý liek má nežiaduce účinky povedala by som jej tie najbežnejšie (vybechala by som celú tú časť o farnafirmach a celebritách) a povedala jej, že ak niečo z toho začne pociťovať tak to nemá prehliadať.

anna777115
26. máj 2024

Vedy, ale ako sa k tomu dostala, to jej musel predpísať nejaký odborný lekár, nie?

veklipo
26. máj 2024

Môjmu manželovi ho odporúčal všeobecný (zároveň internista) pri preventívke. Taká som bola nahnevaná. Manžel nie je štíhly ale ani obézny.
Bral ho 1/2r, schudol 10kg, mal cele dopichane brucho.
Samozrejme potom začal priberať.
Hľadala som detaily k tomu lekárovi a našla som, ze je spolumajiteľ nejakej farmafirmy.
Manželovi to našťastie neuškodilo, poučil sa a dnes už cvičí.

haggard_222
26. máj 2024

Mne to odporúčal endokrinológ (mám BMI skoro 30), ukazoval mi tie injekcie aj mi rozprával že by to bolo pre mňa vhodné podľa neho, no odmietla som to. Je lekár, áno, ale tie informácie na webe čo k tomu sú, neviem... nemyslím si, že to stojí za ten risk. Schudnúť sa dá aj inak, a síce pri PCOS s tým bojujem už dlho a príliš to nejde, ale toto je za mňa moc veľký risk.

zzzuzzzu
26. máj 2024

... toto je exemplarny priklad ako (ne)funguje osveta vs. marketing 😔 ... Bohuzial, tlak reklamy a vplyv znamych osob (zamerne nepisem osobnosti, pretoze za tie povazujem niekoho uplne ineho) su prisilne na to, aby sa mnohi radsej riadili zdravym rozumom 🤷‍♀️ ... @autorka, mrzi ma tato bezmocnost, viem Ta pochopit, ale viac sa v tejto situacii urobit neda - spravila si z Tvojej strany maximum preto, aby mama dokazala rozlisit realitu od pochybnej Ozempic "kury", a pokial nepochopila, ze ona rozhodne NIE JE cielovy pacient, ktoremu by mal byt Ozempic indikovany, tak hazard so zdravim a jeho nasledky su uz len v jej rukach 🤷‍♀️ (pokial nebola zbavena svojpravnosti) ... Nehovoriac o tom, ze tí, ktori by ho mali prave z preukazatelne zdravotnych pricin uzivat, sa k nemu kvoli jeho nedostupnosti na trhu casto nedostanu 😔 ... Bohuzial, mnohi si ho pod vplyvom aktualnej manie vozia z Dubaja, kde je volnopredajny, napomahaju tomu i taketo tendencne clanky znamych ludi 😔:

https://zivot.pluska.sk/soubiznis/schudol-12-kg...

... nic si nevycitaj 🙏 a nechaj mamu prevziat zodpovednost za tuto lahkovaznost, kym sama nezisti, ze dlhodobo udrzatelne to i tak nie je 🤷‍♀️ ... Pokial neberie vazne Tvoje dobre mienene rady, ani odbornejsi pohlad na vec, potom sa so vsetkymi kontraindikaciami bude musiet popasovat sama ...

autor
26. máj 2024

@anna777115 áno, predpisujú to lekári. Niektorým je to jedno, niektorí si neuvedomujú že to ma riziká. Možno maju z predpisovania tiež nejakú províziu, ale to by som si nedovolila tvrdiť. Veľmi veľa ľudí to užíva už aj tu na Slovensku.

autor
26. máj 2024

@ms_green ja som jej nedala náklad. Snažila som sa jej vysvetliť, že ke to krátkodobé riešenie a nestojí to za to. Teraz minie tisícky eur za injekcie, časom jej to prestane zaberať alebo sa prejavia nežiadúce účinky a neberie tie kila naspäť aj s úrokmi

autor
26. máj 2024

@haggard_222 budem držať palce, nech sa ti to podarí bez takýchto zásahov. Ten ozempic by ti možno pomohol, ale bez úpravy životného štýlu by to bolo kontraproduktívne a keď by si to vysadila, možno by sa ti zdravotne problémy zhoršili. To už sa viac finančne oplatí výživový poradca, nejaký na úrovni (nie jedálničky cez kopirak)

luccija
26. máj 2024

Viac nemôžeš spraviť ako si spravila.Vyznam to ma pre niekoho čo má sebadisciplínu a po schudnuti začne na sebe pracovať.Je krátkozraké si myslieť, že chvíľu budem na injekciách a potom mi to vydrží.Je to teraz hit aj Saxenda a koľko známych ľudí ich propaguje.To už radšej, keby si platila trénera, jedálniček atď..nikdy by som do toho nešla.Kamaratke to predpísal endokrinolog áno, schudla 10 kg už ma skoro 3/4 späť to je začarovaný kruh

autor
26. máj 2024

@zzzuzzzu presne, cukrovkari mali v čase výpadkov problém s dostupnosťou. A ten čierny trh to je kapitola sama o sebe. Už sa vyrábajú aj falzifikáty, bežne sa to dá kúpiť na internete, v Egypte je to brutálny biznis. Tam už človek ani nevie, čo to reálne obsahuje, niekedy žiadnu latku niekedy toxické množstvo, rôzny toxický balast. Je mi z toho smutno. Ale ona si mysli, že preháňam.

wolfica17
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
wolfica17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lindavista
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
1andrea111
1. okt 2024

Ahoj napísala by si mi prosím sa, chcela by som sa spýtať ohľadom ozempicu. Ďakujem