Mám schizofréniu diagnostikovanú pomaly už 8 rokov a zisťujem čoraz viac a viac, že aj s tým sa dá žiť. Neviem, kam dokráčam. To reálne nevie nikto, ale s pohodovými liekmi dá sa všetko. Ciest je určite viacero a netvrdím, že tá moja cesta je jediná správna. Som síce až na plnom ID, ale užívam si svoj život. Mám veľmi veľa dobrých dní v roku a teším sa z toho. Vlastne možno tak 10 dní v roku je horších. Inak je to v pohode. Nikto nemá len dobre dní. Snažím sa, mám svoje obľúbené aktivity, ktoré dokážem už robiť. Dokonca robím aj dobrovoľníka v jednej šachovej komunite a posledný mesiac som zaradil vyššie tempo a zatiaľ to písanie článkov zvládam. Zvládam oveľa viac, ako som sľúbil a to je príjemné zistenie. Už len vydržať a ja už vydržím. Tiež mám rád aj cvičenie, šport, či čítanie kníh. To mi všetko pomáha a nikdy som nemyslel na to, že to dokážem. Tak držte mi palce a majte sa pekne.
Ďakujem za milé povzbudenie. Je to tak, že či chceme alebo nie tak nejako pôsobíme aj na ľudí. Ja pôsobím tak, ako som vždy chcel vyrovnane, uvoľnene a spokojne. Hoci prácu nemám, ale to až tak nevadí. Ťažko sa zháňa práca hlavne, keď nemáš skoro vôbec pracovné návyky… Ku tomu isté nežiaduce účinky z liekov...
Tiež všetko je zložité, ale vážne po 7,5 roku som mal koncentráciu konečne takú, aká ma byť. Že v pohode si prečítam hocijakú knižku a aj dosť si z nej zapamätám. To ma dosť teší. Síce na prácu to nie je u mňa kvôli nežiaducim účinkom liekov a tiež aj kvôli rodičom. Mali by veľký strach, ako by som zvládal pracovný stres. Tak môžem robiť tie články už aj nenasilne bez toho, aby som bol pod tlakom…
@kim2028 držíme ti palce 🙂 maj sa pekne aj ty
Jeeej, to je super 🥰
Velmi sa s tebou tesim a je skvele, ze si sa s nami podelil o skusenost- mozno prave niekto nieco taketo potreboval pocut 🙏🏼
Si silny a drzim palce, aby si mal tych dobrych dni co najviac🥰🥰
Prajem, aby ti vydržalo všetko dobré čím najdlhšie, veľa pozitívneho myslenia a energie. Som rada, že občas pridáš príspevok, je dobré čítať keď píšeš pozitívne veci o sebe, o svojej chorobe.
aj ja sa pridávam, že potešila táto správa, nech to myslenie je čo najviac pohodové 🙏 Ti prajem,
a posielam tip, je to sice vsetko v anglickom jazyku, psychiatricka z harvardu georgina ede ma okrem knihy, ktoru cca pred polrokom vydala (ak si dobre pamatam) vela podcastov o strave, ako ovplyvnuje nas mozog, ma dlhorocnu prax a overenu - nechcem napisat dietu - jedálniček, ktorý výrazne pomáha pri všetkých psychiatrických diagnózach 👍
@blondie333 Ďakujem, aj ty sa maj pekne.
@ariola Ďakujem. Máš asi pravdu. Ono je to aj o tom, že kto ako na sebe pracuje. Hoci ja experimentovať by som už nemal, ale tak snažím sa stále, aby mi bolo lepšie a lepšie.
@berika Ďakujem. Tak ono vydrží to snáď. Mal som teraz aj ťažšie obdobie. Zomrel mi niekto blízky - dedko, ale zvládol som to. Tak zvládnem snáď už všetko.
@76california Ďakujem skúsim pozrieť určite...
Ahojte, ja sa mám celkom fajn v poslednom čase. Robím stále výrazné pokroky a je to aj cítiť. Som už aj celkom zodpovedný, čo sľúbim urobiť tak aj splním. Momentálne mesiac bojujem na viacerých frontoch. Pomáham mame už 3 týždne (prepisujem jej stavebné normy aj s novými zmenami, aby sa orientovala v nich lepšie). Teraz budem jeden týždeň tých 5 noriem, čo som napísal kontrolovať, či odpovedajú prepisu. Vyše mesiaca som veľmi aktívny aj v písaní šachových článkov, čo baví ma. Skoro každý deň alebo každý druhý napíšem nejaký článok a publikujem ho hneď. Tiež mám za to videá z akadémie, ktoré pravidelne pozerám. Chcel by som pridať do svojho života niečo z IT ako aj účtovníctva. To uvidíme ešte, že ako pôjde to.
Ahojte, robím toho dosť a zisťujem, že v priebehu dňa je to v pohode. Mám sa skvelo cez deň. Potom večer sa nemám už moc fajn.. Neviem prísť na to, či je to aj únavou alebo niečím iným. Nálada sa zmení jednoducho niekedy okolo 20. hodiny. Dnes už aj skôr. Bol som na stacionári napr. dnes. Bolo do 18. veľmi fajn, ale teraz nič moc. Bol to taký pekný deň. 4 hodiny sa budem tak trápiť, kým pôjdem spať...
To je aj tym, ze je skoro tma. Clovek lahko upadne do melancholie.
Akurat som minule citala, ze na zlu naladu, depresiu a taketo vykyvy je fajn pozerat sutazne relácie- nieco na tom bude, kedze aj mne to velmi pomohlo, ked som nemala najlepsie obdobie. Pozerala som na voyo vsetky casti “dobre vediet”, alebo z archivu Duel, riskuj…atd
Velmi drzim palce, aby si mal co najviac najkrajsich a najkludnejsich dni 🙏🏼
Ďakujem za milé povzbudenia. Možno len, že je také náročnejšie obdobie. O necelý mesiac mám 8. výročie prvého vzplanutia prvej psychózy a už sa vezie to asi. Som podvedome tak nastavený. Je ťažké čeliť tým všetkým spomienkam. Lebo od včera som začal reálne už na to spomínať, že aké to bolo veľmi ťažké a spomínam na to aj dnes. Budem spomínať na to dlho, čo som všetko zažil v nemocnici a tak. Ide aj o to, aby som bol vďačný, že je to relatívne OK a nemocnice nepotrebujem, Niekedy si vytvára stresy bohužiaľ aj sám. Hoci dá sa povedať, že som v nemocnici 2x za týždeň, čo chodím na ten stacionár...
@akinomel Podobný názor mala aj moja mama na to. Ja viem, že nič dobre nebude to. Na druhej strane patrí aj minulosť ku tomu ochoreniu a nemusí byť zle si občas to pripomenúť. Napr. keď budú varovné príznaky tak čo s tým? Práve vtedy je dôležitá minulosť. Hoci u mňa by bol problém to odhaliť. Nejaký varovný príznak nemusí znamenať ešte relaps. Neviem, ako sa to pozná. Tento rok v máji prebehlo niečo nové, ale vedel som, že je varovný príznak. Určil som to správne aj na stacionári personal, že mal by ma vidieť môj lekár a aj spustil som menší poplach. Pomoc som však radšej po dohode s rodičmi nevyhľadal ešte viac menej kvôli tomu, že aby sa nezasahovalo do liečby, ktorá fungovala a sám som pracoval, aby tá podráždenosť zmizla.
Tak to je super správa. Teším sa spolu s tebou, že sa ti takto dobre dari. Všetci máme niekedy blbé dni, ale taký je život. Tak sa drž a nevzdávaj to. 🌳👍