Môj otec má nádor na obličke

smile32833
7. júl 2024

Ahojte, môj otec má nádor na obličke, ale nevie sa či zhubný alebo nezhubný, doktori sa vôbec neponáhlajú termín do Nemocnice mu dali až na 11.8.2024 pritom je vraj akútny stav, má iba jednu obličku druhú mu kedysi vyoperovali, lebo ju mal kalnú. Neviete, čo sa robí v takom prípade ak má iba jednu obličku a na nej nádor? Nemohla by som mu darovať jednu obličku? A neviete odporučiť nejakú súkromnú kliniku kde by mu dali skôr termín? Ďakujem.

stellarstar
7. júl 2024

@smile32833 obličku mu len tak darovať nemôžeš tam musí niekoľko veci pasovať, a treba vyčkať ci zhubný alebo nezhubný. Ja žijem s nezhubným snáď už 10 r. Ale tieto otázky viac klásť dr

guudy
7. júl 2024

@smile32833 termin na ake vysetrenie? Na biopsiu? Ci?

nevenka
7. júl 2024

@smile32833 moj ocino mal nador na oblicke, pred 9 rokmi. Mal to ohranicene, male, vybrali mu len nador a nastastie to bol typ, co nemetastazuje, hoci bol zhubny. Teraz mu nasli nejake lezie, na sone nevedeli, co to je, ide na CT. Aj to som ich ja dokopala atakovat lekara, lebo ho vzdy odbil, ze "je vylieceny".
Ale neviem, ako budu postupovat, ked je len 1 oblicka...pravdepodobne sa budu snazit vybrat len nador, je to ale velka komplikacia podla mna.

taktotedanie
8. júl 2024

@smile32833 pokial je akutny stav tak tlacit na nemocnicu aby ho vzali cim skor alebo riesit inu nemocnicu co mate poblizku
Darovat oblicku mu len tak nemozes a pokial to je zhubne tak ho ani nezaradia do transplantacneho programu

tomas123456789b
8. júl 2024

@smile32833 A to mu zistili na základe CT ? Lebo ak na základe CT zistili útvar na obličke, tak dnes už na základe CT sa dá s vysokou pravdepodobnostou určiť či ide o zhubný alebo nezhubný nádor. Oni to tí onko doktori už vedia na základe umiestnenia, ohraničenia a veľkosti nádoru pomerne presne odhadnúť či je ten nádor zhubný alebo nie. Samozrejme, 100% potvrdenie prinesie až biopsia, ale na 90% to vedia odhadnúť už len zo samotného CT snímku, prípadne cez ultrazvuk.

Väčšina nádorov na obličkách sú nezhubné, a tie čo bývajú zhubné z nich tiež väčšina je pomalo rastúcich nádorov ktoré nezvyknu metastázovať. Takýto nádor hoc zhubný, mu može rásť na obličke aj 5-10 rokov bez toho aby spravil veľké problémy. Pravdepodobne aj tvoj otec, patrí do tejto kategorie, bud lekári na základe CT určili nezhubný nádor, alebo ide o pomaly rastúci nádor, preto otec nie je v akútnom stave a je objednaný až o mesiac. Lekári totiž vždy neakútne stavy dávajú na neskor, zatiaľ čo tie akútne na skorej. Cím akutnejší prípad tým skorší termín, takže budte radi za ten "neskorý" termín, lekári vedia čo robia.