Môj muž jedáva raz za deň

1. mar 2021

Ahojte . Strašne ma štve moj muž . Ráno vstane odíde z domu ma behačky cely den den a vráti sa večer okolo 7 a až vtedy je . Ja už neviem ako mu vysvetlit že takéto stravovanie je strašne . Navyše ma veľké brucho a nechápe že práve z toho že neje . Ma 49 rokov .ja už som ozaj zúfalá neviem ako mu dohovoriť . Aj som si povedala že kašlem naňho nech si robí čo chce ale nedá mi . Prosím poraďte mi čo by ste robili vy

tanyan
1. mar 2021

Tiež mám problém, že "nepotrebujem" jesť. Ako opatrenie, aby som sa najedla, mi manžel každé ráno nachystá do roboty raňajky. Minimálne tá hanba, že by som to nezjedla a doniesla domov ma motivuje, keď on sa o mňa s láskou stará a pripravuje to.
Ale ak je v ňom aspoň trochu ješitného chlapa, tak mu vysvetli, že fyzika nepustí: ak má veľa tuku na bruchu, tak má aj veľa tuku pod bruchom. kvôli tomu sa jeho "pýcha" topí v tomto tuku a na svet vykúka len jej časť. keby odstránil tento prebytočný tuk, tak by sa opäť objavil celý kamarát a bolo by s ním oveľa viac zábavy. 😉

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
1. mar 2021

@zazvorka87 každý metabolizmus je iný . Moj je nafúknuty z toho že nič neje . Ale tu nejde o brucho ale všeobecne nie je zdravé takto sa stravovať preboha ! A neviem ako inak mu to vysvetlit

andreatytler
1. mar 2021

Neviem veru ako pomoct.☹ Moj muz je taky isty... ja vravim ze je ako had. Staci mu jest raz za den. Vecer... a to sa musi napraskat. Tiez ma brucho a neveri ze to je z takehoto stravovania. Jeho argument je ze tak robil cely zivot a bol stihly za mlada. To len od 40tky pribral. Odmieta verit tomu ze telo sa meni a uz nemoze robit to co bolo za mladosti.

hederamonstera
1. mar 2021

Nemas pravdu. Jedno jedlo denne je velmi zdrava forma stravovania. Nazyva sa to aj OMAD (one meal a day), mozes pogooglit.
Brucho ma pravdepodobne z nadmerneho stresu a velmi nezdravej stravy. Naozaj jedava len 1x denne? Nepije pocas dna energetaky, sladke kavy/napoje, obcas nejaky keksik a podobne malickosti, ktore vy za jedenie nepovazujete?
Ak nevie zmenit frekvenciu jedla, je dolezite, aby to jedno jedlo bolo nutricne komplexne. Potom sa nemusis vobec bat...pôst je pre telo skvela volba.

karpina
1. mar 2021

Tiež sa mi nezdá, že by mal velké brucho z jedného jedla za deň. Bud sa celý deň nalieva sladenými nápojmi, alebo jeho večera je extrémne kalorická, alebo kombinácia týchto dvoch nešvárov. Možno aj nejaký alkohol, ten sa rád podpisuje pod velké brucho.

rk123
1. mar 2021

ja som vyzivovy poradca a trener fitness a veru nemoze mat velke brucho z toho ze je 1x denne. a veru ani neexistuje nic ako “kazdy metabolizmus je iny”, alebo ma “spomaleny metabolizmus”. to proste neexistuje.
ak ma hocikto vacsi prijem potravy ako vyda energie za cely den, vtedy priberie. taky kaloricky prijem pre muza je dajme tomu 2500-3000kcal a to by musel mat sakra velku veceru. takze asi cez den konzumuje, alebo pije nieco co ma kalorie. a to je hocico okrem vody a teda nesladenych cajov. o tom ze je to nezdrave sa da tiez polemizovat, kazdemu vyhovuje nieco ine. takze nie z tohto ze je raz denne velke brucho nema. asi je viac ako spali, moze to mat aj z nevhodnej stravy, moze mu nevyhovovat jedenie raz denne (myslim jeho telu a traveniu), moze to byt stres a hocico

taga
1. mar 2021

A nemozes mu proste nakrabickovat ranajky a obed? Neviem teda ci si ty doma alebo sa stravujes tiez v praci, ci.mas taku.moznost. ja keby som nejedla cely den som nervozna ako pes

kubkovamama
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hederamonstera
1. mar 2021

@kubkovamama to by chcelo pomoc psychologa. Skus popozerat o workolizme a ako mu s tym pomoct

autor
1. mar 2021

Fuuu ma prekvapuje koľko vás je s rovnakým problémom .. ono asi ozaj nepomôže nič kým si to sami neuvedomia :/

komplikovana
1. mar 2021

problemom nie je jedenie 1x za den, ale praveze to co zje. Tato pani pekne vysvetluje ako to vlastne funguje. Si si ista, ze pomezi behacky nezobka nieco?

https://www.youtube.com/watch?v=iqcQ55JOJ5o

Kym tvoj muz sam nepochopi, tazko ho donutis, je to s nimi tazke. Ja bojujem s tym mojim zase ohladne lekarov. Nepojde tam ani keby co. Teda zatial.
Este mu mozes trosku zahrat na city, ze je zodpovedny aj za vas ako rodinu a ak si privodi zdravotne probleme, idete v tom s nim.

andreatytler
1. mar 2021

@rk123 A nemoze to byt tym ze ked sa naje len raz za den, a vela a vecer tak sa mu to nestravi tak ako ma? Myslela som ze travenie sa k veceru spomaluje. Alebo tym ze ak je tych kalorii prilis vela jednorazovo, tak telo vyuzije co momentalne potrebuje ale kedze ma este velky prebytok, tak to premeni na tuky?
Nehadam sa... necham si to vysvetlit, ak sa mylim.

autor
1. mar 2021

Nie ozaj neje cez den . Keď si niečo dá povie mi to . Fajci , vody moc nepije ... občas si vie dať sladenu vodu ale len jeden pohár . Nie nejaké kvantum . Ani jedno nie je extra kalorické . On keď sa stravoval normálne tak mal normálnu postavu . Teraz ked neje tak je extrémne nafúknuty

rk123
1. mar 2021

@andreatytler vsetky vedecke studie a zakony fyziky ukazuju jasne na to, ze neexistuje nic take. jedina rovnica je prijem vydaj. podla toho coho je viac tak bud priberies alebo schudnes. tvoje telo ani tvoje travenie nevie kolko je hodin - ze ahaaa teraz je vecer, spomalim sa 😀
a jedlo sa na tuky nepremiena. ale to je presne to co som pisala - ak zje viac ako spali za cely den, tym padom ma nadbtok a tym padom prieberie tuk. ale pochybujem ze by zvladol na posedenie tolko kalorii.

autor
1. mar 2021

@hederamonstera ďakujem vyhooglim . Nevedela som že niečo takéto je prospešné . A áno jeden keksik si vie dať 😀

andreatytler
1. mar 2021

@rk123 Dakujem... no ten moj ma sedave zamestnanie a ani po praci sa nejde roztrhnut od aktivity, takze mu asi staci aj to jedno jedlo denne aby priberal.

karpina
1. mar 2021

Keby bol nafuknutý, tak by mal normálnu váhu, vzduch nič neváži. Tvrdé brucho akoby "nafúknuté" naznačuje viscerálny tuk, ktorý je velmi nebezpečný na vznik srdcovocievnych ochorení a diabetes typu 2. Tento tuk, totiž produkuje zlé hormony. Ak by mal lajdavé brucho, mäkké, ovisnuté, to je podkožný tuk, síce nepekný, ale menej nebezpečný, ako viscerálny, ktorý obrastá orgány a vrastá priamo do nich a spôsobuje aj steatozu pečene - stukovatenie, ktoré môže vyustiť aj do rakoviny pečene. Nech si rozdeli jedlo na viac menších porcií. Ako ti tu niektorá prispievatelka dobre poradila, idealne by bolo krabičkovanie jedla do práce. A doma večer, už len lahšia večera.

mpg
1. mar 2021

Takýmto stravovaním sa môže veľmi rýchlo dopracovať k cukrovke.

autor
1. mar 2021

@karpina ma skôr mäkké brucho jemne ovysnute . Inak je aj v tvari trosku pribratý ozaj neviem z čoho . Síce vždy taký bol ale aj tak no posledné 4 roky rovnaka postava . A to by nebol problem krabičkovat mu ale nemá prácu v ktorej je 8 hodín . Ma svoje podnikanie takze cely den ma behacky . Bud je v aute alebo kade tade stále niekde inde proste v vybavovačky atd . Cize on by ani nemal na to čas to zjesť ani by si to nemal kde zohriať a viem že by mu to len v aute zostalo. Ale skusom aspoň nejaké ovocie mu pribaliť keď už nič ...

tanyan
1. mar 2021

nielen ovocie, skôr zeleninu - šalátová uhorka na kolieska, reďkovky, kaleráb... veci, ktoré netreba hriať ani krájať, ale pri správnej organizácii si môže zobkať aj za jazdy.

loliki
1. mar 2021

Podľa mňa Ty a Tvoj muž máte iný životný štýl aj iné trávenie. Ty by si to rada riešila a menila podľa seba. Ale on má 49 rokov a asi je svojprávny a vie, čo mu vyhovuje. Pracuje, behá, vybavuje, ok. Muži (aj môj), dokážu pracovať a nejesť kým nedokončia prácu. Ja jem 5 krát denne. Keby mi môj muž chcel upravovať môj životný štýl a stravovacie návyky podľa seba, tak asi umriem o 2 dni. Ži a nechaj žiť. Sú ľudia, ktorí nepotrebujú jedlo k životu, teda nežijú preto, aby jedli. Jedia preto, aby žili a mohli behať a pracovať.

autor
1. mar 2021

@loliki tak v prvom rade zalezi mi na zdraví môjho muža . Ži a nechaj žiť tu v tomto prípade neplatí . Viem prečo to riešim . Jemu nestačí jesť raz za deň. On sa jednoducho cez ten den nenaje lebo nemá príležitosť vždy bud s niekym je takze to pred druhými jesť nechce alebo proste nemá kde kedy a ako . A večer pride vyhladovaný ako pes . A teda jedlo raz za den určite nie je ok, nie je to absolútne zdravé . A nemienim sa pozerať na to ako si týmto moj muž ničí zdravie . Takze ďakujem za tvoju radu ale mne na mojom mužovi zalezi tak keď tebe by na tvojom v tomto prípade nezáležalo tak je to ok;)

loliki
1. mar 2021

Ak má niekto 49 rokov mal by byť schopný sa o seba postarať. Ráno nech vstane o pol hodiny skorej a zje alebo si zabalí raňajky. Nie každý má to šťastie mať manželku, alebo kuchárku celý život pri sebe. Nie je vždy riešením každému hladnému chytať ryby, treba ich to naučiť, nech si chytia sami. Chápem, že sa trápiš a záleží Ti na ňom. Prajem Ti veľa šťastia, nech sa pán manžel včas spamätá a urobí pre seba (zmenu) niečo aj sám.

aleshka_supermama
1. mar 2021

Môj muž fungoval pomaly ako tvoj, síce mame restiku ale občas cez deň nestíhal si dat ani polievku 🤷‍♀️potom mi chodil domov hladný a nervózny. Teraz mu robím každé ráno raňajky a desiatu normálne mu spravím 2 rožky dám mu jablko alebo banán a sladkosť. Veľakrát mi povedal jak dobre mu to padlo.. Počas rozvozu v aute si kľudne aj keď šoféruje môže ďobnut ten rohlik.

veronika2021
28. mar 2021

Ono praveze to je zdravsie ako jest viackrat denne.Samozrejme okrem jedneho hlavneho jedla denne je fajn zobat orechy mrkvu jablka atd....

kittykat22
28. mar 2021

a nechces mu dat nejake jedlo sebou? Nepomohlo by to?

malalili
12. aug 2021

Prave naopak, jedlo raz za den je uplne v poriadku, skor je podstatne co zje. Nesmie chybat maso teda kvalitne bielkoviny, ryza, zelenina, tucne syry, tvaroh, olivac. Vsetko pripravene bez vyprazania. Jedlo by malo vsak pokryt jeho bazalny metabolizmus = kolko jeho telo potrebuje na prezitie a kolko navyse spali.