Mirzaten - skúsenosti

svetielko77
18. sep 2024

Dobrý deň prajem, chcem sa opýtať na skúsenosti s liekom Mirzaten 15 mg, ktorý mi predpísala psychiatrička kvôli nespavosti. Berie ho niekto dlhodobo a skúšal ho vysadiť po čase? Podarilo sa zaspať po vysadení? Obávam sa návyku na tento liek. Nespavosť sa mi pridruzila pri nasadení AD, dva týždne som nespala po nociach, 2 až 3 hodiny som v noci spala, cez deň vôbec. Po 1/4 mirzatenu spim lepšie, ale mam obavy z návyku. Ďakujem za odpovede. Pekný deň všetkým 😇

veronika33
18. sep 2024

@svetielko77 ak ti pomáha, tak ho určite ber, ak ti zaberú AD, aj spánok sa zlepší a postupne vysadíš

svetielko77
autor
19. sep 2024

@veronika33 ďakujem za odpoveď 🙂

jaska25
22. sep 2024

@svetielko77 Ahoj. Ja som brala 7,5mg a spávala som perfektne po ňom. Pomaličky som znižovala davku, teraz fungujem na 1/8 (polim si nozom) a spím stále dobre. A hlavne večer žiadne hlupe myšlienky. Časom určite vyskúšam vysadiť uplne, zatiaľ mi to takto vyhovuje, aj keď som dosť pribrala

svetielko77
autor
22. sep 2024

@jaska25 ďakujem za odpoveď, a ako dlho si užívala dávku 7,5 mg? Ja po 1/4 z 15 mg spim ako tak, zobudím sa síce v noci, ale zaspím ešte na nejaký čas.

x_elizabeth_x
22. sep 2024

@svetielko77 beriem 7,5mg už dva mesiace, ma mierne hypnotické účinky, ja do hodiny po uziti musím do postele lebo ma vypína, ale Dr. mi tvrdila, že nie je navykovy. Len ho ako každý druh AD treba vysádzať pomaly

svetielko77
autor
22. sep 2024

@x_elizabeth_x ďakujem za odpoveď. Aj mne lekárka povedala,že nie je návykový, ale aj tak mam rešpekt pred nimi. Ak sa môžem opýtať, aj si pribrala od kedy ho užívaš?

jaska25
23. sep 2024

@svetielko77 7,5 mg som užívala 8 mesiacov potom 1/6 a teraz 1/8 beriem z 15 mg. A spim tak ako vždy, raz hore na wc a potom zaspím. Dokonca cez víkend sa mi stáva že správam aj 10 hodín, keďže cez týždeň vstáva pred piatou, tak si hlava pýta. Ale tiež majú na mňa mierne hypnoticke ucinky. Po hodine a pol až dvoch som KO a musím do postele

svetielko77
autor
23. sep 2024

@jaska25 ja svoju 1/4 beriem cca pol hodinku pred spaním a ma vypina 🤣🤣🤣 raz som zobrala polovičku a ráno som bola ešte dosť mimo, tak som ostala na 1/4 aj keď sa budím v noci.....viacerí tu na MK písali,že z neho dosť pribrali. Ak sa môžem opýtať, aj u teba to tak je?

leonakr
23. sep 2024

@svetielko77 ahoj ja užívam 1/2 z 15 mg od apríla.Depresia, úzkosti.Ako prvé som dostala mizraten,lebo som vazila už len 48 kg,vysilená,nejedla som a nespala.Mňa mizraten vypínal do 15 min zo začiatku,teraz tak do 45 min .Spím úplne celú noc .Ak sa deti v noci zobudia tak vstáva muž,ja som úplne mimo provoz.Nic nepočujem🫤.Nakoľko ešte stále som v stave kedy sa dolaďuje dávkovanie denných AD ,pretože prvé mi nesadli,tie som mala dva mesiace takže preto ešte s mizratenom stále ostávam.Aj keď najradšej by som ho vymenila ,lekárka sľúbila ,že hneď ako to pôjde tak ho vymení,lebo cítim to na váhe. Už som prekročila svoju váhu a idem cez svoj limit takže sa musím sakra držať.Robi doslova vlčí hlad .Čo najprv mi veľmi pomohlo sa pozbierať no teraz je to dosť na príťaž.Ale keď už budem bez úzkosti a bude mi fajn,tak mi na spánok zmení.A vysádzanie 😀ešte radšej ani nerozmýšľam🫣.

svetielko77
autor
23. sep 2024

@leonakr ďakujem za odpoveď.....to si toľko z neho pribrala za tých niekoľko mesiacov? Mne to tiež predpísala, lebo som nevedela spať z denných AD ani v noci, ani cez deň, tiež som schudla, nakoľko som mala také stavy na začiatku, že som veľmi malo do seba niečo dostala.....teraz už normálne jem, ale snažím sa neprejedat, jesť menšie dávky a častejšie.

leonakr
23. sep 2024

@svetielko77 som nad svoju bežnú váhu asi 3 kg. Čiže od apríla som nabrala 7 kg .Ale to boli také stavy na začiatku,že po dvoch rezňoch som dokázala do seba dať ešte dve palacinky😳.No,a vtedy som zistila,že toto nie je môj žalúdok😕.Tie porcie som si poznala,koľko čoho zjem.Najprv som to až tak nekočirovala,potrebovala som sa pozbierať aby som mala silu fungovať okolo detí.Ale potom prišiel zlom,kedy som sa začala kontrolovať.Chodím spať" hladná" 😀obed mi nestačí.Ale trvá to naozaj krátko,do polhodiny ten pocit vymizne ....to je kvázi po dojedení,že uuuu...ešte som hladná,ešte nemám dosť,ešte by toho do mňa voslo .Ale nakoľko viem,že toto môjmu telu stačí tak viac mu nedám....a pocit hladu vymizne...alebo ho musím klamať ovocím🤷ale je to na nervy takto fungovať🫤.Nikdy som taký problém nemala takže čakám kedy mizraten pôjde preč

leonakr
23. sep 2024

@svetielko77 aj keď si mi teraz dala do hlavy chrobáka,že Začo vlastne to môže vymeniť?🤷🫤Napadá má ešte tritico,to som užívala dva týždne.Mi dala obvodná,že kým sa dostanem ku psychiatričke.Ale spala som po ňom,no ako presne na mňa vtedy aj inak pôsobil zhodnotiť neviem lebo v Tom čase som bola úplne v 💩😀.Čiže v depresii s tak mi bolo zle🙄že neviem povedať či bolo tritico lepšie ako mirzaten.U teba nerozmýšľala o triticu?

svetielko77
autor
23. sep 2024

@leonakr tak to neviem ci by som po dvoch reznoch zjedla ešte palacinky, asi by som praskla 🤣🤣🤣 ale rozumiem tomu, že si potrebovala nabrať energiu, zase tri kilá naviac ako si mala, si myslím, ze nie je tak zlé, dôležité je, že dobre spíš, že lieky zabrali a cítiš sa dobre🙂 uvažovala u mňa medzi triticom a mirzatenom, ale priklonila sa k mirzatenu, ze je lepší a možno aj preto, že som mala nechutenstvo a schudla som. Ostanem na 1/4 zatiaľ, spím určite viac hodín ako bez mirzatenu.

jaska25
24. sep 2024

@svetielko77 áno, pribrala som už 11 kíl a som z toho nešťastná. Nikdy som toľko kíl vo svojom živote nemala ako teraz. Ale nejem viac ako predtým. Stravujem sa úplne rovnako a kilá idú stále hore.

svetielko77
autor
24. sep 2024

@jaska25 tak to ma mrzí, že si nespokojná.....práve preto mam rešpekt užívať vyššiu dávku ako 1/4.....neskúšala si to priberanie z mirzatenu konzultovať s lekárom? Vraj aj triticco je dobre na noc.

x_elizabeth_x
24. sep 2024

@svetielko77 Pribrala som 3-4kg, ale vôbec to neriešim, pretože keď som začiatkom leta (pred začatím liečby) na tom bola najhoršie, vyše týždňa som nemohla už ani jesť, tak som za 10dní schudla 6kg, takže ak mám chuť do jedla tak som len rada, pretože si pamätám ako som do seba doslova musela tlačiť jedlo nasilu… Teraz mám 2t po zvýšení dávky Elicey opäť problémy (ved. účinky) a nechuti mi, takže ešte je asi skoro hovoriť o priberani kvôli liekom (chuti do jedla z nich).

x_elizabeth_x
24. sep 2024

@svetielko77 A ešte k dávke Mirzatenu, užívam 7,5mg a Dr. mi povedala že to je tak nízka dávka, že to je na hranici placeba. Pretože 15mg je ten najslabší čo sa vyrába, sú ľudia čo dlhodobo užívajú aj 30-45mg a fungujú.

leonakr
24. sep 2024

@x_elizabeth_x ahoj aj ja mám eliceu 🙂a dokonca tiež dva týždne zdvihnutú dávku ,plus ten mizraten 7,5 mg .ak chces môžme popísať🙂

jaska25
24. sep 2024

@svetielko77 ďakujem za súcit. Ja som najskôr brala Triticco, ale po 5 dňoch som začala mať neskutočne nízky tlak. Motalo ma a narážala som do všetkého. Z mirzatenu som spala hneď a dobre. Ja beriem ešte Alventu a z tej sa zase mega potim, keď mam svoje dni.
Hovoril mi moj lekár, že skúsime poriešiť to potenie pri najbližšej kontrole.

svetielko77
autor
24. sep 2024

@x_elizabeth_x zaujímavá informácia, tak ja keď užívam len 1/4 mirzatenu, tak to ma minimálny účinok asi.....doktorka mi povedala, že mám skúsiť polovicu z 15 mg, ale na druhý deň doobeda som bola taka omamena z neho....keďže chcem ísť už do práce, nemôžem si dovoliť byť mimo doobeda 🤣🤣🤣

leonakr
24. sep 2024

@svetielko77 po pár dňoch by si telo malo navyknut.Že nebudeš ráno a doobeda taká mechom ovalená🙂.Aj ja som prvé dni mala problém sa ráno zorientovať a keď náhodou v noci som musela ku deťom,keď teploty,že ma muž zobudil...tak to bola pecka.Ale teraz je to ok....telo si navyklo a rána sú už dobré.Treba vyskúšať a vydržať.

svetielko77
autor
24. sep 2024

@leonakr a o ktorej si večer dávaš mirzaten? Kedy potom zaspis a ráno vstavaš?

x_elizabeth_x
24. sep 2024

@svetielko77 Uplne chápem, aj mňa ta 7,5 trochu uspáva, preto sme aj dávku zatiaľ nezvyšovali a užívam ju vecer cca hodinu pred spaním

x_elizabeth_x
24. sep 2024

@leonakr Ahoj, kľudne mozme ❤️

leonakr
24. sep 2024

@svetielko77 medzi 21-22:00 ako sa kedy podarí 🙂a vstávam medzi 6-6:30