Ahojte, chcem sa spýtať, či existuje v prípade mínusových dioptrií (-3) možnosť okuliarov, ktoré oči nezmešujú. Keďže sa mi zhoršil zrak, bola som u očnej a z -2 mám behom pár rokov -3. Dala som si vyrobiť okuliare, ale mám v nich neskutočne malé oči. Kolegyňa v práci sa ma spýtala, že čo mám z očami, či nie som chorá☹️. Preto sa chcem spýtať, či existuje úprava šošoviek v okuliaroch, ktorá by umožňovala, aby oči vplyvom mínusových dioptrií neboli zmenšené, ale mali normálnu veľkosť. Ďakujem za všetky odpovede.
Asi zly vyber okuliarov moja dcera ma prave oko - 5lave - 3 a ovi ma velke normalne a nie je to urcite minusovymi dioptriami
@andrejka1974 ja mam minus 17 a mam male oci v okuliaroch
Treba stensene sosovky do ramu, t.j.vyssi index lomu + asfericke prevedenie, mohli ti v optike navrhnut pri takychto vyssich dioptriach, bolo by to odost lepsie.
@nika82 cim vyssia dioptria, tym vacsie skreslenie a deformacie, vy mate ozaj uz velmi vysoke, to nevykompenzuje ani najvyssie stensenie sosoviek, len zmierni.
Pri -3 sa to este da. Pomaha tiez mensia ocnica, lebo cim dalej od optickeho stredu (umiestneny pred zrenickou), tym su minusky hrubsie..@lienocka73
@nika82 wow. prepac mi moju vysoko pravdepodobne debilnu otazku, ale ako bez okuliarov vidis?
(nemyslim to v zlom, len nikoho s tak vysokou dioptriou nepoznam a som zvedava. ak nechces odpovedat nemusis
@taskataska ja mam - 5.5 a dá sa povedať že uz nevidím nič, moje ostré zorné pole je 20cm...neviem si prestavit - 17
@taskataskaneboj, kľudne sa spýtaj, vidím všetko rozmazané. Skvelo vidím tak 3 CM bez okuliarov
@nika82 ja by som sa chcela opytat, na akych dioptriach si zacinala a v akom veku. Zhorsovalo sa ti to postupne? A asi tak o kolko dioptrii za rok? Pytam sa, lebo moj maly ma 6 rokov a uz -4, lekar vravi, ze kratkozrakost sa len zhorsuje.Asi jednemu z miliona sa to zlepsi.
@lucka11985 neviem ako to postupovalo rýchlo, ale nám od 2,5r okuliare. Zhoršovať už sa nezhorsuje, chvála Bohu to mám takto ustálené. Ale mínus 17 mám v okuliaroch, v očiach o 10 viac
nie to je udel minusovych dioptrii