Ahojte, idem si po radu pretože už som zúfalá.
Mám 22 rokov od malička trpím migrénami s aurou, predtým pomahal ibalgin neskôr flector. No posledné 3 roky beriem triptany. Cinie, maxalt a teraz už relpax. Mám záchvaty úplne každý deň, neexistuje už pre mňa deň bez migrény. Pracujem ako asistentka v šzš, myslíte že mám nárok aspoň na čiastočný invalid? Že by som aspoň tie lieky mala zadarmo. Alebo čo mi radíte? Ďakujem za každý tip.
@dadka1997 neurologička ma poslala už niekoľko krát na CT mozgu (všetko ok) očnému, ortopedovi proste všade možne. Príčina migreny nebola doteraz zistená, povedala že existujú prípady kedy proste dôvod nie je. Takže mi len vypisuje lieky a chodím na kontroly keď daný liek už nezaberá
@lalamala1 ORL, hormonalny profil
Nie 😂😂😂😂 kvoli migrenam ? Ludia maju horsie diagnozy a nieje im priznany, to rovno zabudnite..
Skuste biologicku liecbu
Resp napr v kosiciach sa migrenam venuje jeden neurolog na specializovanej ambulancii
Pochybujem, ze na to dajú ID. Malo by sa to liečiť napr. liekmi s profylaktickym účinkom.
@lukbe jasne ze nedaju, to nech autorka rovno zabudne
@lalamala1 a nie Ct ale potrebujes MRI
@lalamala1 chod si dat vysetrit krk, krcnu chrbticu, MRI. Dcera detto ako pises, roky sa liecila na migreny, teraz posledny rok strasna bolest nepretrzita, triptany ani nic nepomahalo. Pojedla niekolko baleni, bolest strasna urputna na kolapsove stavy. Smer neurolog, dva mesiace cakala na termin, potom vysetrenia, chcel vidiet nie CT ( ze bolo robene pred 4 rokmi), ale chcel MRI . To ukazalo poskodenie v oblasti krcnej chrbtice. Rehabilitacie, cvicenia a pomohlo, po rehabilitaciach ju po 8 mesiacoch (!!!) dennodennej bolesti hlavy prestala boliet, odvtedy ma pokoj ( od aprila doteraz).
Strasna bolest hlavy ju chytila vlani na dovolenke na konci augusta, najskor to riesila tabletami na migrenu, kedze sme to za migrenu povazovali. V oktobri uz isla k lekarovi, ze bolest trva stale a nic nezabera, dostala silnejsie lieky proti bolesti. Po mesiaci zase, to uz isla na neurologiu , sestra ju odbila a dala termin az na koniec januara. Potom zase po vysetreni cakala na MRI, okamzite po vysledku predpisane rehabilitacie, absolvovala dva cykly februar+ marec. Uz v marci mala stav ohladom bolesti polepseny, az to nakoniec preslo.
Nedaj sa odbit. Ked hlava boli, lieky nefunguju, triptany nefunguju, nech hladaju pricinu.
ahojko a okrem liekov na zachvaty neco beres? nech ti predpise denne lieky rano/vecer. malo by sa to zlepsit. popr. ak podstupis taktuto liecbu a nebude ucinna a za splnenia urcitych podmienok mas narok na biologicku liecbu. ja som mavala migreny cca 15x do mesiaca aj na liecbe antiepileptikami. pomohla mi bioliecba picham si 1x mesacne injekciu a zachvaty mam cca 3x do mesiaca. denne lieky nemusim uzivat. odporucam poradit sa s neurologom
a co sa tyka ID urcite si skus podat, na 100% neviem ci ti schvalia ale ak mas zachvaty fakt ako pises denne a mas k tomupridruzene aj ine dg. mozno ti vyjde 40% co je najnizsi. drzim palceky
@lalamala1 z vlastnej skúsenosti ja som mala veľmi často migrény možno každý tretí- štvrtý deň ...prešla som všetky vyšetrenia a nakoniec mi zistili Histaminovu intoleranciu plus ďalšie potravinové intolerancie. Aj teraz ak zjem niečo nevhodné spôsobí mi to migrény .Určite by som navštívila imunológa tiež vo vašom prípade.
@taktotedanie ORL? to som ešte nepočula.
Áno kvoli migrénam som rada že ste sa pobavili ale pýtam sa pretože mi to už obvodný lekár spomenul keďže pracujem v školstve a hlavne pretože lieky sú veľmi nákladné. 🙂
Mávam migrény od mala, avšak len po prekonaní COVID v 2021 začali byť neustále a neúprosné. K tomu sa pridružili tenzné bolesti takže sa viacmenej striedajú a pokračujú doteraz. Triptany mám zakázané po zlej skúsenosti, Topamax taktiež, na migrény mám Egilok, Vydura - tie ma ako tak držia nad vodou, no odporúčaný CBD olej vôbec nezabral ba ani Novalgin. Ak niečo zabrať má tak je to pre mňa osobne len Panadol Ultra Rapide šumivý a piť pol tablety raz, pol tablety po pol hodine čo je úplná haluz keďže sú ďaleko silnejšie a účinnejšie lieky ktoré mne nepomáhajú, asi kvôli obsahu Kodeínu. Jediné čo je dobrá prevencia je ustrážiť si potraviny. Hlavné spúšťače sú sladké, mliečne výrobky, údené výrobky a syry s plesňou. Skús ešte endokrinológiu, čaká ma tiež a veľa šťastia.
@lalamala1 ja som tazky migrenik ( bolesti hlavy 4-5x do tyzdna) a zdravotnik takze viem o com hovorim a ziadny ID nedostanete na migrenu jedine ze by ste mali dalsie ochorenia vaznejsie ako bolest hlavy ale to uz by ste davno na ID boli, obvodna vam povedala zle
ORL ste este nepocula?Otorinolaryngologia teda pre vas laika usno krcno nosne toto musite mat vysetrene tiez a hormonalny profil pred pocas a po menstruacii
A vylucit alergie a intolerancie
Najlahsie sa dat na ID ved naco hladat pricinu a liecit to, slovak by chcel vsetko zadarmo
Ja aj môj manžel sme mali migrény 1-2 krát za 1/4 roka... tiež sme to riešili liekmi proti bolesti. Zlom nastal, keď naša vtedy 6 ročná dcéra začala tiež trpieť migrénami - mala ich 1 - 2 krát za mesiac. Neurologička nezistila nič, na očnom bolo tiež všetko v poriadku, CT a MR boli tiež v poriadku. Dostala lieky a zo strany lekárov to bolo uzatvorené tak, že keď mi máme migrénu, tak má migrénu aj naše dieťa. Dcére sa ale stav zhoršoval a dávka liekov zvyšovala - riešenie od lekárov žiadne. Po roku a pól sme navštívili MUDr. Karapetiana vo Zvolene, ktorý robí akupunktúru.... a výsledok je taký, že odkedy k nemu chodíme (za cca 3/4 roka sme tam boli 6 krát), dcéra a ja sme mali migrénu raz a manžel ani raz. 14.08. sme boli u neurologičky na kontrole - výsledok: dcéra už nemusí brať každý deň lieky.
S tou bioliecbou ja nemám skúsenost, ale švagriná áno a vyzerá to tak, že jej naozaj pomohla, ale aj sa migrenna vrátila.. ale vraj to nie je horšie ako predtým..
Inak sucitim s tebou, mať každý deň migrénu musí byť úplne strašne... Ja ju mám pár krát do mesiaca pár dní amam pocit že umrem.. tento mesiac som ju mala 5dni v kuse a fakt som už plakala od bolesti... Ale ja ju mám asi aj spojenú s vysokým tlakom..
@lalamala1 mmr ťa neposlali ?
Migreny nie su dovodom na invalidku, som horsie diagnozy, pre ktore ľuďom neschvália invalidku...
Treba dat spravit hormonalny profil, alergicke testy, niekedy aj strava robi vela, ak by si mala intoleranciu alebo potravinovu alergiu .. ja mam migreny a ma ich aj moja 4 rocna dcera..
@lalamala1 ahoj, id ti asi žiaľ nedajú. Ja mám migrény už vyše 30 rokov. Časom ti asi navrhnú profylaktickú liečbu, čiže každodenné lieky, ktoré by mali znižovať častosť záchvatov... Podľa toho čo popisuješ si ešte nevyskúšala úplne všetky možné druhy liečby, čiže ešte máš pred sebou cestu, možno aj úspešnú. Každopádne ak plánuješ otehotnieť, tak niektorá liečba sa v tom období nemôže podávať, atď atp.... Treba konzultovať s neurologičkou najlepšie. Ak s ňou nie si úplne spokojná (nedáva ti dosť informácií), treba zmeniť. Každopádne, na ID to asi nebude. Rešpektíve ja som ešte nepočula, že by nejaký migrenik mal id (len čisto migrény). Ja chodím na kontrolu raz za rok, za ten rok si píšem všetky možné otázky a potom tam toho neurológa držím a pýtam sa - na botox, na bioliečbu, prepichnuté uši, na tento, na takto, hocičo, čo som kde čítala, počula, atď. Čiže to nie je, že on mi povie, lebo on mi dá len také všeobecné dve tri vety. Ale keď sa opýtam, tak odpovie 🤷.
@lalamala1 napíšem môj príbeh, migréna mi začala keď dcéra mala 2 roky bolo to spôsobené nedostatkom spánku, mám špeciálny typ,mna nebolí hlava ale mám auru a následne prichádza, neschopnosť pomenovať veci- čiže mne to zasiahne recove centrum a absolútne neviem vtedy rozmýšľať, (nevedela som si spomenúť na meno mojej dcéry ) no ale k pointe skús sa zamyslieť či to náhodou nemáš nedostatkom oddychu, priveľkej psychickej záťaži a teda tam už pomôže iba kvalitný opak stresu teda fyzická námaha, meditácie.... netvrdím,že migrény pre mňa už neexistujú ale od kedy chodím do fitka a teda naozaj som kvalitne fyzicky unavená migrénu som za rok mala iba 1 x .....
@taktotedanie neviem ako sa moze tazky migrenik ( takze musi vediet ake je to peklo) a zaroven zdravotnik smiat pacientovi, kt je zjavne zufaly a hlada pomoc. Uz minule tu bol prispevok, ze preco su niektore zdravotacky v skupine Zdravotnici na MK take protivne. Presne toto tym pani myslela. Neviem komu pomozu taketo vase vyrehotane reakcie. Ak nemate na ludi trpezlivost tak ich prispevky ignorujte. A cudovali by ste sa na co vsetko dnes vedia uznat invalidny dochodok, aj ked asi suhlasim, ze na samotnu migrenu asi nie, ale autorka by sa mozno mala opytat u lekara, kt jej spomenul, ze tadial
Mozno vedia cesta.
@lalamala1 a lekari co ?