Migréna s aurou

nikiki29
11. jún 2020

Ahojte, takýchto tém je plný internet no už vážne neviem čo skúsiť...
Pomohlo vám niečo zbaviť sa migrény? Nemyslím lieky, ale nejaká prevencia aby migréna ani neprišla. Dá sa to vôbec? Ja už som zúfalá, 5 dní v týždni mám migrénu s aurou, hlavu mi ide roztrhnúť, neviem poriadne fungovať, nedokážem sa venovať synovi, nič nerobím lebo každé šuchnutie ma tak zabolí až musím zavrieť oči a počkať kým mi prejde závrat.
Keď cítim, že to začína vezmem si lieky (musím 2 tabletky aby mi zabrali) a postupne ma to prejde. No nechcem do seba pchať toľko tabletiek každý deň 😞

pribinak
11. jún 2020

Veď chod na injekciu. Aký zmysel má trápiť sa 5 dni ?

meluela
11. jún 2020

@nikiki29 doktori co na to vravia? vies si nejako odsledovat spustace?

pribinak
11. jún 2020

@meluela Presne, čo sú u teba spúšťace? Menstruacia, čokoláda, víno, syry, zmeny počasia, nedostatok spánku, stres,....?
@nikiki29

marlent
11. jún 2020

No takro ja ked mam migrenu je to asi 2-3x za rok tak je to vzdy niekolko dni po sebe...nikdy sa mi neatalo aby to bolo len jednodnova zalezitost...
Treba osledovat co ti to spusta..urob si tabulku a znac si kazdy den napr.co si jedla kolko si pila ake je pocasie ci si sa nastvala ci ai bola v strese...
U mna je spustacom hnev a strach spankovy deficit...resp totalna nasra*tost a nejaka stresova situacia a mata matovy caj matova zuvavka atd viem ze na druhy a dalsie dni bude veselo...
Ak nemas bolo by vhodne vysetrrnie neurologom.
Mne okrem liekov mi pomaha ladova voda ale ze fakt ladova vypit...zatemnit a vyspat to..
Najhorsie je ked som s malym sama to je konecna

nikiki29
autor
12. jún 2020

@pribinak po tabletke mi to prejde, takže to nie je 5 dní non-stop, ale 5 dní znovu a znovu začína. Niekedy sú to 2 dni, potom 1 deň pauza a potom zas.
@meluela na neurológii som bola už dávnejšie, vtedy mi robili len eeg - bez nálezu, takže Dr. skonštatovala, že určite nemám migrénu 🙄
Spúšťač bude nejaký skrytý alebo kombinácia niečoho, neviem odsledovať jednu vec čo by bola problém. Možno kombinácia - menej spánku a stres, no to často neovplyvním, s malým mi muž veľmi nepomôže, je v práci minimálne do 22:00 a v tom čase už mám dávno v sebe lieky... Určite viac ako polovicu dní ma chytí migréna až večer.

nikiki29
autor
12. jún 2020

Inak migrény mávam určite viac ako 10 rokov, no zdá sa mi, že to naberá na intenzite. A jediné obdobie keď som ich dlhodobo nemala bolo tehotenstvo 😀

kacena4
12. jún 2020

ahojko urcite smer neurolog vysetri ta ci to a nie je spojene nie len so stresom ale aj s krcnou chrbticou a treba cvicit - trosku sa to ulavi. a hlavne neviem ake lieky beries, ale su aj speci lieky na predpis ktore sa davaju v zaciatku zachvatu takze sa zachvat nerozvinie a ustupi. su super. tiez mam migrenu ako tie viac dni v kuse a suvisi mi s ovulaciou a menstruaciou (des) ale ked to zacina zaberaju mi jedine lieky lebo inak nevidim a som precitlivela na vsetky zvuky aj tikanie hodin dychanie a podobne. drzim palceky

megan777
12. jún 2020

Ahoj ja som doteraz mavala caste migreny s aurou nic mi nepomahalo ani neurologicka len tak som si nasadila pestrec mariansky drveny plod a musim zaklopat migreny mi uplne zmizli.Neviem ako je to mozne je to na pecen ale pestrec odplavuje z tela tazke kovy.toxiny zo stravy tak asi preto vyskusajte mne vazne pomohol.

luccija
12. jún 2020

@nikiki29 ísť späť k neurologovi.Moze to mať súvis s cievami, chrbticou si jasný migrenik treba to liečiť liekmi poriadnymi

ibrunova
12. jún 2020

určite znovu k lekárovi, a aj na masáž krčnej chrbtice. Mne pomohol anatomický vankúš, odvtedy sa to oveľa zlepšilo.

luciasveckova
12. jún 2020

@nikiki29 viem o com hovoris ja mavam tiez to iste ale ja si musim az ľahnúť lebo pred ocami vidim kruhy.mojim asi hlavnym spustacom je ked sa viac rozculim.niekedy to pride z nicoho nic.jednu minutu fungujem ok a o 5min uz je to cele zle

puskaruka
12. jún 2020

Určite treba si dať predpísať sumatriptan a vziať ho hneď ako prichádza aura.

ndrag
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
12. jún 2020

@ndrag kvôli endorfinom, serotoninu, krvný obeh sa rozprúdi, cievy roztiahnu migrenici bývajú úzkostni citlivejší ludia😀často sa z praxe stretávam, že neurológ predpise antidepresíva a záchvaty sa zmiernia na minimum.

zuzi56
12. jún 2020

@luccija aj mne pomohli AD

luccija
12. jún 2020

@zuzi56 áno za vacsinou chorôb je psychika😀dobrý neurológ ide touto cestou.Napatie je najčastejší spustac

yollanda
12. jún 2020

@nikiki29 ihneď na MR

ndrag
12. jún 2020

@luccija pravda, kolko ludi by ani lieky nemuselo do seba pchat, stacilo by sa zacat trochu pravidelne hybat 🙂

nikiki29
autor
12. jún 2020

@ndrag mne napríklad behanie spúšťa migrénu, normálne cítim ako sa mi mozog otriasa pri každom kroku, dobehám a šup migréna je tu 😞 kedysi vo fitku som tiež obchádzala pás, lebo by ma to odpísalo hneď. ALE je pravda, že ako sa narodil malý necvičila som vôbec. Teraz cca mesiac cvičím výzvu od Fitshaker a niekedy sa mi spustí migréna priamo počas cvičenie, to už nezvládam ani docvičiť...

kiki68
12. jún 2020

Zalezi co ju spusta. U mna pomaha cerstvy vzduch a joga. Mam ju totiz od krcnej chrbtice a napatia. Tiez mam migrenu ked uz s aurou. Z liekov som brala vzdy maxalt a ten zaberal. Teraz nastastie migrenu nejake tie roky nemam a ak tak velmi slabe bez trpnutia tvare.

tracka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tracka
12. jún 2020

ahoj ja mam migreny ako popisujes 18 rokov...pochodila som uz vsetky vysetrenia skoncilo to zakazdym ze chronicka migrena tabletky a hotovo...mam dve deti je tazke fungovat v takych stavoch...mam pocit,ze spustac je pomaly VSETKO
..malo /vela spanku,...malo/vela jedla,pitia... stres hluk atd...ale vzdy skoncim na tabletkach s tym,ze si poviem ,ze neviem dokedy sa takto fungovat

tracka
12. jún 2020

a skusala som aj akupunkturu to my trosku pomohlo na cas...vtedy som bola asi aj cely mesiac bez migreny..ale potom zase sa to nejak vratilo a hlavne neda sa chodit pravidelne,lebo zas je to v inom meste a s detmi je to takze.napasovat...

dzt
10. máj 2022

@nikiki29 ahoj, ako si na tom teraz? Mne sa to posledné dni začalo spustiť tým ze viac cvičím… už som zúfalá