Migréna a rozmazané videnie

m22ab23
18. feb 2024

Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať. Máte nikto pred migrénou (bolesťou hlavy) rozmazane videnie?
Respektíve čo vašu migrénu spôsobuje a čo vám pomáha.
Ďakujem za odpoveď.

zojanka
18. feb 2024

@m22ab23 Áno, niekedy mám rozmazané videnie, ale nie vždy. A zaberajú mi len lieky, žiadne babské rady. Aktuálne flector. Zvyknem mávať migrénu z nevyspatia, únavy, alkoholu, od žalúdka, pred menštruáciou a pod.

deti95060810
18. feb 2024

migrénu mávam zo stresu a zo zlej kombinácii jedál...
bežne sa stáva že nikomu doma nie je nič - len mne nesadne obed napr.
pomáha sumatriptan - obvodná mi to bežne predpisuje.

chlebnik
19. feb 2024

Celkové obmedzenie sladkého jedla, obmedzenie mliečnych výrobkov a občas aj údených počas trvania migrény. Najhoršie sú pred sovietskym týždňom. Mám denné chronické migrény s aurou niekoľko rokov po prekonaní korony a prísny zákaz triptanov pretože v kombinácii s anti-kou som mala upchaté vlasočnice krvnými zrazeninami.
Mne osobne pomáha zaliať kolieska šalátovej uhorky horúcou vodou a hodiť tam limetku s mletým čiernym korením o dosť viac ako akékoľvek lieky s výnimkou Panadol Ultra Rapide (oranžový s kodeinom). Ten pijem po dúškoch asi 15 minút pri najhorších migrénach. Potom už len voda Vincentka (magnézium mi zvyšuje bolesti).

taktotedanie
19. feb 2024

Je to bezne
Nepomaha nic len triptany od neurologa

sunny15
19. feb 2024

Áno ,aj ja to mávam,dokonca aj brnenie polovice hlavy a pier,ale to nie vždy,keď si nedám včas tabletku tak najprv hnačkujem a potom aj vraciam.Mne sumatriptan vôbec nezabral,mala som maxalt.Mne ináč neurológička povedala že najmenšie zlo je Paralen 1000mg ,alebo Ibalgin,či Novalgin(ten mi tiež super pomáha)mala som aj Quarelin ale nie vždy pomohol a keď som z neho dostala tras rúk,aj akoby roztrasený žalúdok,plus silné búšenie srdca tak odvtedy Quarelin nemôžem.Hlavné je zachytiť migrénu včas,aj keď sa to nie vždy da,niekedy prídu silné bolesti z ničoho nič a má to rýchly spád.Mne magnosolv nepomáhal,mala som pocit že ma viac rozbolí hlava ak si ho dám počas migrény.Ak som doma zvyknem si ľahnúť do teplej vane a vtedy mi ustúpi bolesť,ale akonáhle vyleziem z vane a tabletka nezabrala tak bolesť je späť.Tak už len ľahnúť do tmavej a hlavne tichej miestnosti.

chlebnik
19. feb 2024

@sunny15 Nie som autorka, ale nedalo mi ti neodpísať.
Toto je presne liečba a proces akým som si prešla, zabudla som uviesť v mojom vlastnom komente, že najlepšie mi pomohol kanekalon na box braids aby som mala po hlave cestičky a na cestičky medzi vlasmi dávať Polar Bear siličnú vodičku. To bol zatiaľ najdlhší stav bez silných migrén - 2 mesiace o maximálnej intenzite 4/10. Naozaj prajem všetkým migrenikom len to dobré. Drž sa!

fifozbs
19. feb 2024

@m22ab23 bolesti hlavy a migrény mávam často (kvôli chrbtici) a rovnako aj migréna + rozmazané vidieť, ide o "migrénu s aurou", ktorú zvyknem dostať 4-5x do roka. Mne zaberie len Ibalgin, potrieť čelo Alpou, zaviazať hlavu šatkou a ľahnúť si do postele (tma a ticho). Zvyčajne mi je na druhý deň už dobre ale keď sa mi to stane cez deň, tak len potierať čelo Alpou + Ibalgin rapidcaps + tekutiny ...a do 3-4 hodín to trochu ustúpi.

lucinkaboz
18. mar 2024

Ja to mam spojene s krcnou, skolioza , raz jedna fyzio povedala ze casto to byva spojene so stuhnutostou a ak je jedna lopatka vyssie, pomoze mi 30 min spanok flector, kava cvicenie....bielevino tiez zle mi robi

lenkakravcova
18. mar 2024

@m22ab23 áno. Ako píšu vyššie volá sa to migréna s aurou. Spôsobuje to stres - fyzicky alebo psychicky (napr keď som šla na bicykli do kopca dlho 😅 alebo keď sme plánovali kupovať nehnuteľnosť a bolo veľa vybavovania okolo toho). Taktiež hluk v kombinácii s bielym svetlom dlhú dobu (napr pol dňa v obchoďáku).

Pomáha mi dať si Paralen a Magnézium. No a potom už len spánok v tme a tichu, ak nezaberie ten Paralen (ten si treba dať hneď na začiatku pocitovania bolesti hlavy, nie až keď sa rozvinie - vtedy to uz nemusí pomôcť).