Ahojte, nech robím čo robím, neviem sa zbaviť plynu v črevách. Pijem feniklový a anízový čaj, vylúčila som sladké, kávu, alkohol, obilniny, mliečne výrobky. Jem probiotiká plus Hylak Forte a stále ma trápi nadúvanie, plynnatosť, bolesti čreva. Lekár mi stále povie, že mám držať diétu a piť len čaj a jesť sucháre. Istého času som na tom bola veľmi dlho, ale vylúčila som lepok, lebo spsobuje zápal. Žiadne lieky mi nezaberajú tipu - buscopan, espumisan, dagesin.
Máte niekto podobný problém? Čo vám zaberá? Čo by ste mi vedeli odporúčať?
Ďakujem. Anyq.
@anyq a bola si na gastre? Nemozes mat sibo? Je to jednoduchy neinvazivny test.
Plyny nemozes uplne zastavit. Ved je to prirodzena sucast traviaceho procesu. Niektore potraviny spôsobujú menšiu plynatosť, niektoré vacsiu. Napríklad ovocie, zelenina, tam kde je veľa šupiek to spôsobuje plynatosť, nie je možné toto úplne zastavit. Zdravo sa stravuj, uzivaj probiotika. Je možne, že máš objem plynov úplne v norme, len sa veľmi pozoruješ.
Na gastro chodím pravidelne. Mám GERD a chronickú gastritídu, vrodenú anomáliu pankreasu, meteorizmus a s tým súvisiace koliky a aktuálne problém s pečeňou. SIBO som nemala, len candidu a preto som vylúčila tie zápalové potraviny.
@stanulienkat zdravo sa stravujem. Jem probiotika. Nepozorujem sa, len tak 1x mesačne skončím s obrovskými bolesťami na chire. Ako aj dnes. Také bolesti a kŕče, nespala som dve noci.
@simsalabim gastroskopia, kolonoskopia, SIBO test, MRI brucha, USG apd.
Mozno len niekde robis v diete chybu a ani si to neuvedomujes. Pri Gerd toho vela nesmies. Chronicky zapal zaludka ma kazdy druhy clovek. Nemas to len subjektivny pocit, ze si velmi meteoricka? V relacii Zahady tela bolo, ze clovek ma v priemere do 40x za den vetry.😏 Ale skoncit 1x mesacne na chire, to je dost. Uzivas Helicid, Omeprazol..? Prevencia zapalu a vredov.
@anyq ja som na tom roky podobne. okrem iného (prakticky to isté, čo ty) mi stanovili ešte syndróm dráždivého čreva.... mávam časté zápchy a nepomáhajú ani veci, ktoré pomáhajú iným.. trápim sa, ako viem 🙂 mimochodom, je tomu cca 10 dní, čo som tiež skončila na pohotovosti, pretože som myslela, že ma roztrhne. okrem drobnej krvi a drobného hnisu v močových cestách mi nezistili nič. s tým, že mňa nebolel len spodok brucha, ale šlo mi doslova roztrhnúť brucho celé. odhora dolu :( toto som predtým ešte v živote nemala. na 99% napokon usúdili, že šlo o zástavu vetrov v spojitosti s ťažkou zápchou... ja som mnohokrát už doslova zúfalá... mám dni, že idem krásne aj týždeň-dva a nič mi nie je. a mám dni, že sa trápim a umieram aj 3-4 dni po sebe :( stravujem sa prakticky rovnako, čiže v tomto to vážne nebude.
Niekde som citala, ze velmi efektivna je low FODMAP diet, ale odksusanu ju nemam. Skus si nieco k tomu pozriet. Ja mam tiez pocit, ze ma nafukuje uplne zo vsetkeho... pomaha mi aspon bezlaktozova dieta. Pride mi cudne, co ti kaze lekar, ze mas jest suchare stale. Ved to nie je riesenie napchavat sa stale sucharmi, nie je to zdrave ani vyzivne. Ak to mas take zle, asi by som vyskusala tu fodmap dietu.
@panelacikova ja mam odpozorovane, ze sa vyprazdnujem ovela lepsie, ked mam pravidelny pohyb, mozno aj s tym by to mohlo suvisiet, ze niektore dni sa hybes viac a niektore menej?
@savanna áno, iste, aj toto veľa vplýva. len nie vždy sa mi "hýbať" dá :( starám sa sama o dcéru, nechodím za každého počasia (inak by som v zlom ihneď chytila nejaké prechladnutie - ímunita) a bolesti brucha sú niekedy tak strašné, že sa bojím, či nejde o niečo iné a že si poškodím. takže nemám ten pohyb pravidelný. ale je mi jasné, že pomáha. ale napokon posledná pohotovosť bola práve v tom zvláštna, ani som sa nikomu nedokázala priznať, že ma bolelo brucho (ale mierne) a šla som na korčule. nebesnela som sa, šla som relatívne v pohode. a v noci potom nenormálny problém :( a upchatá potom ešte dva dni 🙄 ja som sa bála, že prišlo zúženie čreva alebo nebodaj zamotanie, tak som trpela... a nič... všetko OK až na drobný nález v močových cestách.
Ahojte, tak som prišla na to, čo mi robilo tie vetry. Bola to paradoxne Emanera a Famosan z gastro. Brala som ich kontinualne od januara a toto. Teraz som vysadila. Ak bude treba, vratim sa v buducnosti k nim, ale v mensej davke alebo individualne.
@anyq podla mna ten feniklovy caj nafukuje. Neodporuca sa ani babatkam, lebo neuvolnuje, ale vyvolava vetry🤷. Ale tvoj problem vude urcite hlbsi
@stanislavicenka uz nepijem feniklovy caj, iba par dni som ho pila, kombo fenikel, rasca, anyz.Teraz po vynechani spominanych liekov citim ulavu v plynnatosti.
@anyq na gastroenterologii si bola? Ake vysetrenia robili?