Medzizubné kefky a zubné nite

6. dec 2022

Načo??? Mala som prvý kaz v 34r. Zuby mám až na tu jednu plombu zdravé a biele. Chodím pravidelne na prehliadky kde si dávam odstrániť zubný kameň. Používam sonicku kefku.
Teraz mi lekárka kázala začať používať zubné nite a medzi zubnú kefku. Spočiatku som sa tam s niťou nevedela dostať. Krvacali ma ďasná. Strašne to bolelo. Keď som sa na to zvykla, začalo mi tam zachádzať jedlo. Kým som tie blbé nite nepoužívala, medzi zubami neboli miesto a nič mi tam nezachadzalo. Teraz som ešte zacala aj s tými medzizubnymi Kefkami a ďasná mi strašne krvacaju. Takže...wtf???? Načo to je dobré? Zuby mám veľmi natesno. Trebalo mi s tým vôbec začínať?

ladybug138
6. dec 2022

Urcite ano, urcite s tym trebalo zacinat! Dasna krvacaju, pretoze su zapalene od toho zubneho povlaku, ktory ostava medzi zubami. Preto mas aj ten zubny kamen...to je vlastne strvdnuty zubny povlak, mne to pripada celkom nechutne, trva to par minut vycistit a je to dost vidiet, ci si niekto cisti medzizubne priestory alebo nie

miskaska
6. dec 2022

Zuby mam tiež natesno. Žiadne medzizubné kefky som nepoužívala. A dopadla som s hlbokými medzizubnými kazmi - tesne pri kanáliku a 1 zub už mohol byť mŕtvy. Bez vyčistenia zubov medzizubnou kefkou a šabličkou ani nejdem spať. Ďasná mi UŽ nekrvácajú, nebolia, nie sú zapálené. Začínajúci medzizubný kaz, ktorý mi zubár našiel, ale ešte nie je potrebné ho riešiť sa nezhoršil. Ja len ľutujem, že som s tým nezačala skôr.

syslik81
6. dec 2022

tak zrejme az tak casto na zubnu hygienu nechodis ..keby ano nemas pozapalovane dasna kamen a poriadne vycistene zuby kt nekrvacaju .. kefky aj nite maju svoje opodstatnenie ale treba vediet pouzivat a vybrat spravnu velkost ... zajst k poriadnej zubnej hygienicke kt ta to nauci ..a nebudes mat kamen co je vlastne spina

lienka.7
6. dec 2022

Nikdy som to nepouzivala, tiez mi z toho iba krvacali dasna. Pravidelne chodím na zubnú hygienu 2x do roka, používam kvalitnú pastu a kefku. Dodnes (a to daaavno nemam 20🤣🤣🤣) nemam ani jediný kaz👌 bála som sa ze po 2 tehu sa uz aj daco pritrafí, ale stále nič. Zubar vravi ze mam proste dobru genetiku na zuby 👌

whatever1
6. dec 2022

Vies preco si nemala medzi zubami miesto a teraz ano? Lebo si tam mala zaschnuty zubny plak ktory si si cistenim odstranila. Zubny plak sposobuje kazy, skodi zubom aj dasnam. Preto ti aj krvacaju.

oslo1
6. dec 2022

Zubne nite pouzivam minimalne. Sky's water flosser.

lukbe
6. dec 2022

Myslím,že krvácajú práve preto,že nie sú v poriadku. Každý asi príde postupne na to, čo je pre jeho zuby a ďasná lepšie,či medzizubné kefky a aké, či nite alebo aj aj. Ak sa správne používajú a všetko je OK,tak ďasná nekrvácajú. Bez takéhoto čistenia vždy určite niečo medzi zubami zostane a robí neplechu aj keď sú zuby natesno,raz sa to potom vypomstí,a to nehovorím o zápachu,ktorý zákonite vznikne.

evamaemu
6. dec 2022

Dobry den, nie nemusite pouzivat medzizubnu kefku ani nitku. Dokonca ani zubnu kefku. Po pripade podstate staci si cistit len tam kde si zuby chcete udrzat co najdlhsie...zvacsa to su predne zuby a aspon jeden vzadu hore a dole, nech mate na com zut aj v 50tke 😉.. a verte mi, ak Vam uz teraz krvacaju dasna, tak o 20 ich uz kupovat nemusite.. aspon usetrite 😉 len skoda toho usmevu vsak ☺️
PS: verte, ze drviva vacsina zubnych lekarov a dentalnych hygieniciek Vam chcu naozaj LEN POMOCT a PORADIT aby ste sa vlastnymi silami dobracovali k zdravym zubom a dasnam a v konecnom dosletku aby ste aj usetrili na drahych zubarskych zakrokoch. Toť odo mňa vše. Pekny vecer

77daniela77
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matabb73
6. dec 2022

Ja som tiež tomu kedysi neverila a teraz ich používam. Treba si vybrať správnu veľkosť, používať pravidelne a ďasná prestanú krvácať. Je to aj dobrá prevencia paradentózy. Obyčajnou kefkou si medzizubný priestor nevyčistíš.

basska_b
6. dec 2022

No, ja som do 19 rokov nepouzivala zubnu nit a kazil sa mi jeden zub za druhym. Najma v medzerach, cize hned 2 kazy sa opravovali za dvojnasobok sumy. Zubarka stale daco mlela o medzizubnej kefke, ktoru som tam nevedela ani strcit, mam zuby velmi blizko seba a tiez som z nej mala rozpichane dasna. Odkedy pouzivam zubnu nit, nemam skoro ziadny kaz. Za mna mozem povedat, ze zubna nit za 3 eura mi zachranila stovky eur u zubara. Pokial kazy nemavas, tak sa na to vykasli, ked chces... ale ide aj o zdravie dasien a krckov.

niksiy
6. dec 2022

Čaute a aké medzizubné kefky používate ak nemáte medzery medzi zubami? Ja totiž používam kvôli tomu iba nite. Nedokážem prepchať medzi moje zuby hlavne v prednej časti medzizubnú kefku, celá sa ohne keď ju tam tlačím a už je nepoužiteľná.

lukbe
6. dec 2022

@niksiy podľa mňa,najtenšia Curaprox, tyrkysová, vojde. Treba vyskúšať,ktoré ti budú najviac vyhovovať.

miskaska
6. dec 2022

@niksiy začal som tensimi. Teraz tam už strcim aj hrubšie. Kde neprepcham, tam používam sablicku. Tou docistim aj už vyčistené medzery medzizubnou kefkou.

nevenka
6. dec 2022

Mne moja zubarka rovno povedala, ze u mna ziadne medzizubne kefky, jedine voskovana zubna nit, velmi opatrne. Ja tam totiz nic nenapcham. A to som mala este aj vytrhnute zuby, aby sa mi ako tak pomestili, este kedysi kvoli strojceku.
Tie, co tu radite, ze sa "musia" pouzivat medzizubne, asi neviete, co su zuby natesno. Ja by som si musela asi zopar zubov este dat vytrhat, aby sa mi tam volaco zmestilo 😅

autor
6. dec 2022

Takže mám pokračovať aj keď mam plne ústa krvi po použití medzizubnej kefky? Prestane to? Aký to má suvis so zápalom ďasien?

miskaska
6. dec 2022

Zapálené ďasná Príčinou krvácania ďasien sú baktérie a následne zápal, pomocou ktorého sa ich chce náš organizmus zbaviť. Naše telo je dokonalé a vie sa vysporiadať s rôznymi patogénmi. Slúži nám na to imunitný systém, ktorý dokáže baktérie, vírusy či parazity rozpoznať. Do miesta, kde sa nachádzajú, pošle bunky, ktoré ich vedia poraziť. Dopraví ich tam pomocou krvného riečiska a v mieste, kde sa nachádzajú baktérie, sa cievy rozšíria. Ich steny sa stanú priepustnejšie, aby sa imunitné bunky vedeli dostať z cievy na miesto, kde je potrebné bojovať. Navonok sa miesto stane opuchnuté, červené a teplejšie ako zvyčajne. To je zápal. Je to obranná reakcia nášho tela. A toto isté sa deje v našich ďasnách. Ak je v blízkosti ďasien veľa baktérií, naše telo ich “cíti”, rozpoznáva a reaguje na to. Výsledkom je, že máme ďasná veľmi prekrvené, aby na miesto mohlo prísť čo najviac potrebných buniek. Vzhľadom na to, že v zapálenom tkanive sú cievy priepustnejšie, veľmi ľahko sa rozkrvácajú. Aj jemný dotyk spustí krvácanie.

https://www.schill.sk/krvacanie-dasien-ako-si-p...

evamaemu
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evamaemu
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
euka210
6. dec 2022

Aj mne dr.hovorila, ze krvacaju kvoli zapalenym dasnam a ja mam prave medzizubne kazy, teda plomby uz. Nit pouzivam veru casto.

autor
6. dec 2022

Ok, ďakujem. Tak budem v tom zatiaľ pokračovať a uvidim, čo bude.
My máme geneticky veľmi zdravé zuby. Mama má napríklad po 60tke všetky svoje zuby a 2 plomby mala až po 50tke. Nepamätám, aby niekedy používala zubnú niť. Doma sme mali len pastu elmex, obyčajne curaprox kefky a ústnu vodu.
Preto mam obavy, že si tým len viac poškodim, ako pomôžem.

evamaemu
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
7. dec 2022

@miskaska
@ladybug138
@lienka.7
@whatever1
@lukbe
@matabb73
@basska_b
@euka210
@nevenka
Ďakujem dievčatá za rady a skúsenosti. Tak dnes druhý deň a podstatne menej krvi. Dokonca už aj ta medzizubna kefka išla medzi niektoré medzery úplne jednoducho. Mam teraz taky zvláštny pocit, ako by boli príliš citlivé a akoby mi mali každú chvíľu všetky vypadnúť 😅
Takže tam predsa bol ten povlak....
Možno by sa mi nekazili a genetika by vyhrala, ale načo riskovať.
Trvá to síce podstatne dlhšie ako bežné čistenie zubov, ale nevadí mi to.

autor
7. dec 2022

@niksiy aj mne sa poohynali. Zrejme za tie prve 3 dní zničim celú sadu aj s náhradnými hlavicami. Ale ide to. Naozaj druhý deň a tam kde som včera nevedela ani vopchat, dnes mi išlo úplne ľahko. Takže moja čerstvá skúsenosť- poohynas zopár a potom to pôjde...
Len musím kúpiť novu sadu 🙃
Mam curaprox, podľa mm bola z tých najtenšich, ale nie je tyrkysova, skôr tmavomodrá.

lukbe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
whatever1
8. dec 2022

Predpokladam ze dentalnu hygienu ti robil tvoj zubar. Bolo by lepsie objednat sa k dentalnej hygienicke, proces trva dlhsie a ozaj ti prejde ti zub po zube aj medzizubne priestory, cistenie ultrazvukom, pieskovanie, atd. Odstrani ti vsetok plak, kamen plus ti povie presne ake medzidzubne kefky potrebujes. Pri zdravych zuboch a dasnach staci chodit na dentalnu raz za rok.

matabb73
8. dec 2022

Aj ja odporúčam ísť na dentálnu hygienu. Mne tam povedali akú veľkosť kefiek mám používať.

janka1011
8. dec 2022

Ja súhlasím, že medzizubná kefka a niť majú svoj význam, ale vysvetlí mi niekto, ako je možné, že napr. môj muž, pomaly 50 rokov a má tuším len 2 plomby, zuby zdravé a pekné a to si ich čistí štýlom šuch sem, šuch tam, 5 sekúnd ráno a 5 sekúnd večer kefkou za 70 centov. On fakt netuší, že existuje nejaká medzizubná kefka a zubnú niť videl len vo filme. Tak ako je to možné? Na preventívky chodí, vždy všetko ok.

matabb73
8. dec 2022

@janka1011 to je genetika. Môj syn má 23 a tento rok prvá plomba. Pritom ako dieťa tiež veľmi nedbal na čistenie. Ja som si čistila ako divá a v jeho veku som mala tých blomb dosť. Svokra má také zdravé zuby, asi zdedil po nej.

sandri2009
19. feb 2024

@niksiy odporucam ti tieto. Toto su najmensie, co som nasla a tieto nemam problem vopchat, asi az na 3 miesta, inak ju vopcham vsade. Kupis ich v DM. Odporucam vyskusat.