Mazová zátka až pri bubienku

alvir
28. jún 2023

Zdravím. Kvôli použitiu štuplí do uší som si včera urobil problém. V jednom uchu som štupeľ vložil hlbšie a asi som si mazovú zátku zatlačil až na bubienok, takmer nič nepočujem. Bolesti nemám. Od včera používam 3x denne Aurecon drops olejové kvapky (zmes olivového oleja a ďalší bylinkových esenc. olejov). Zatiaľ nepomohlo, čo je aj logické, keďže to mám zatlačené úplne vzadu. Vraj mám počkať 3-5 dní, a potom by mal postupne vypadávať, čítal som na nete. Avšak niektoré zdroje hovoria až o týždni či dvoch. Rozmýšľam, či vôbec má význam takto dlho čakať, či tie kvapky pomôžu - keďže je to veľmi hlboko, alebo mám ísť k lekárovi? Alebo mám aspoň tých 5 dní počkať, a potom skúsiť peroxid vodíka? (Peroxid mám tiež značku Aurecon, takže nemusím rozrábať, je na priame použitie). Na jednom webe som ale čítal, že ak je ucho veľmi upchaté mazovou zátkou a hlboko, tak peroxid vraj viac uškodí, ako pomôže. Okrem iného, mám aj taký problém, že olej nakvapkám, a potom nechce ísť z ucha von, podobne to bude asi i s peroxidom. V poruke mám aj ušných sprej s morskou soľou, ale nechcem všetko naraz miešať - olej, peroxid, soľný roztok a pod. Zatiaľ len olej kvapkám. Na nete som čítal aj o domácich výplachoch striekačkou, no nemám na to odvahu, aby som si tlakom neprebil bubienok. Navyše ju teraz ani nemám v poruke. Ďakujem za rady.

viestta
28. jún 2023

Ked nepocujes, chod si dat vyplachnut ucho na ORL. Robia to denne, nebudes jediny co s tym dojde.

anjelicek26
28. jún 2023

Doma nespekuluj... poriadne dlha sprcha ci kupel, potom nastriekat sprej na cistenie usi a lahnut si na tu stranu pol hodinu a nechat to proste "vytiect"... ked toto nepomoze, tak termin na ORL na preplach... syn tak chodi kazde tri mesiace, on vravi, ze je to prijemne, vzdy sa pri tom rehoce...

trgypadl
28. jún 2023

Ucho si vyplachni betadinovym roztokom zanetkou

limoncino
28. jún 2023

Skús aj ušné sviečky

candii
28. jún 2023

Mne sa toto zvykne často robiť. Používam peroxid vodíka.. aj 2x denne do 2 dní sa mi zvykne uľaviť ak nepomôže aj obvodný by mal robiť výplachy

ibrunova
28. jún 2023

Ja som bola so synom s týmto na krčnom. Sestrička nabrala teplú vodu z vodovodu do striekačky a vypláchla mu ňou ucho, bordel vyplával a bolo dobre.

ankare
28. jún 2023

@alvir napis do skupiny Zdravotníci na MK.

cookie29
28. jún 2023

@ibrunova mne toto kazal doktor na ORL, proste nabrat plnu striekacku a vyspricovat usi teplou vodou aj zo 5-10 krat

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaskolka
28. jún 2023

Olej nespôsobí to, aby ti maz vytiekol. Len to zmäkčuje, aby sa ľahšie vyplachlo. Navyše maz olejom nasiakne, nabobtna, takže logicky ze už vôbec nič nepočujes.
Prestaň už experimentovat, zajtra normálne chod na orl, ucho ti vyplachnu a je po probléme. Je to najrýchlejšie a najlepšie riešenie.

janinah
28. jún 2023

Ako ORL sestra ti napíšem.ze nerob doma výplach.to treba vedieť ..zvukovodu má anatomické zakrivenie.nepozname to tvoje.ale tam treba istý ťah za ušnicu..
Ako už písali.na ORL amb.mas za pár minút ucho ako nové.

david8765
1. sep 2023

ja ťiež slabo počujem mam pri uchu ďieru už tam nemám ušný maz bojím sa čo buďe ďalej

david8765
1. sep 2023

poraďiťe mi

david8765
1. sep 2023

čo stim

jaskolka
2. sep 2023

@david8765 pri uchu máš dieru, alebo v bubienku? Lebo to je rozdiel