Mávate kliešťov?

nefertitka
11. máj 2015

Ahojte, zaujimalo by ma, ci mavate kliestov, ak ano kolko krat cca sa to uz na vas prichytilo, a ci ste z toho mali aj nejake problemy, ako napr. boleriozu, ci nebodaj encefalitidu. Ja som napriklad cely zivot nemala ani jedneho kliesta a predvcerom sa jeden do mna zahryzol, co som ostala dost prekvapena. Myslela, som, ze ja im nechutim. Zaujima ma to viacmenej statisticky, preto som aj otvorila novu otazku, ako ich vyberat a co sledovat, na to tu temy uz su, a uz do dlhsie otvorenej temy, alebo otazky aj tak malokto zvykne odpovedat. Vdaka.

spirit16
11. máj 2015

Ako dieta som mavala kliestov celkom bezne, neviem Ti to ani spocitat. Raz som dokonca mala naraz asi 7 kuskov 🙂 Posledneho kliesta som mali asi pred dvomi rokmi. Vzdy som z toho nervozna, ale klop klop zatial ziaden nasledok.

kamkk
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nair
11. máj 2015

Ja som mala kliešťa iba raz - paradoxne ako dospelá a paradoxne som ho chytila v horách v dosť veľkej nadmorskej výške. U nás je kliešťov pomerne málo, ešteže bola na chate kamarátova frajerka z juhu, a vedela, čo treba robiť 🙂

lenkaks
11. máj 2015

Ja som bola dneska so synom na pohotovosti,v zahybe v uchu mal riadne nacecaneho jedneho,az som sa ho bala vyberat,tak sme isli na pohotovst,odkial nas poslali na chirurgiu...Druhemu synovi som vytiahla kliesta este vo februari.Ja som mala kliesta mozno raz v zivote...

andrejka1974
11. máj 2015

moja starsia dcerka mala dnes jedneho na ruke, pekne som ho vytiahla asi si ho opat po roku doniesla z chalupy, mrchy chodia na nu aj ked je od hlavy po paty zahalena v dlhych rukavoch a nohaviciach ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ zatial nikdy nic nemala syn raz dostal boreliozu ale preliecili ho antibiotikami a vsetko bolo ok

uhnakova
11. máj 2015

Kliesta som naposledy mala ako 13 rocna, skocil na mna pri Malom Dunaji. Po troch mesiacoch od vybratia kliesta som skoncila na infekcnom na Kramaroch, ochrnuta lava polovica tvare, strasne bolesti hlavy, nechutenstvo, ubytok hmotnosti na hranici moznosti. Tri tyzdne zistovali, co mi je, nakoniec diagnoza neuroborelioza. Nasledovali 4 tyzdne atb priamo do zily, tri lumbalne punkcie na diagnostikovanie zapalu mozgovych blan a nasledne potvrdenie, ze ustupuje. Dva roky som sa nesmela fyzicky namahat. Z vlastnej skusenosti odporucam nepodcenovat klieste, pouzivat repelenty a po pobyte co i len na trave sa vecer dobre poprezerat. Cim je dlhsie kliest prisaty, tym vyssia sanca na nakazu. Este dodam, ze sa netreba spoliehat na standardny priebeh choroby, ja som nemala ziadny opuch ani zacervenanie okolo miesta prisatia.

jeennyv
11. máj 2015

Musim si zaklopkat...u nas doma nemal nikto kliesta ani nas psik, len raz sme s mamkou dve vyberali susede lebo sa nechcel pustit, ale bolo to bez nasledkov...klieste su dnes uz vsade, ale ja napr. vyhybam sa velky travnatym porastom, nedost som alegicka, do lesa chodim raz za uhorsky rok a aj hava mame maleho cize len prechadzky v okoli bloku a plus chodim stale navonavkovana, nakremovana,vlasy na blond cize peroxid... ani vsiam a podobnej havedi nevoniam 😀

januliku
11. máj 2015

Mavam kazdy rok, za sezonu je ich vzdy viac ako jeden. Byvame v kritickej oblasti. U nas bezne chytis na ihrisku, pred domom... a naviac casto chodime do lesa, na tury. Mala som borelioziu ja, aj manzel. Minuly rok boli u nas v meste aj 4 pripady encefalitidy.

malinka158
11. máj 2015

ja som tiez v jako dieta mala boreliózu. kliesta som ani nemala vraj to bolo iba ustipnutie. mala som s toho cervene flaky po celych nohách ked som sla na slnko. hned sme utekali k lekarovi, nastastie sa to zachytilo hned a liecba dobře zabrala

mamutka
11. máj 2015

Byvame pod lesom, su tyzdne, kedy aj 5x sme v lese, hlavne v sezone. cele roky sme kliesta nemali, az minuly rok, ked bolo vela komarov a vsade sa strasilo, ze aj vela kliestov, tak sme sa fajne vyzbrojili repelentom. Sli sme do lesa ako traposi z parfumerie a vysledok bol, ze sme si doniesli 5 kliestov. Viac tie hovadiny nepouzijeme.
Teraz riesim aktualne, ci nemam boreliozu, ale ak by bola, tak nie od kliesta, ale od takej malej smradlavej musky, co mi vyhryzla kus koze a brutalne to svrbelo a stipalo. Takze tak.