Mávam trému

2. máj 2021

Ahojte ženy!

Mojim strašiakom je tréma. Čaká ma prezentácia. Nikdy som "okno" počas trémy nemala. Po novom však mám strach z odpadnutia. Začne mi búšiť srdce a mám strach, že odpadnem. Treba tam stáť hodinu. Proste, keď robíš nejakú činnosť, ja neviem listuješ v knihe, alebo ako učiteľ sa prechádzaš medzi lavicami ... dá sa to zvládnuť, ale takto?!Musíš tam stáť ako socha a hovoriť. Áno, musím byť na tej prezentácií. Máte nejaké tipy, prosím. 🙏 Ďakujem.
Či mali ste podobné pocity?
P S. Mne bolo ako malej zle od krvi. Odpadla som veľakrát. Proste tento pocit počas trémy prichádza a bojím sa, že čo ak odpadnem. Nie, že zabudnem text, ale že odpadnem. 😟

lindous
2. máj 2021

Pred pár ústnymi skúškami s najväčšími postrachmi školy som mala zo stresu presne takéto pocity, mdloby, niekedy až na zvracanie, ľadové ruky, triaška, no presne ako keď idem odpadnúť... ale vždy keď už došlo k veci a začala som rozprávať, tak to opadlo ... a zase po, aj keď dobre dopadlo, som sa celá triasla a zas mi bolo zle, kým som to rozdýchala 😂

Tiež už som neraz odpadla, síce nie v takejto situácii, ale celkovo mám nízky tlak a pri takomto strachu, strese môže ešte klesnúť, nie len stúpnuť akoby človek čakal. Takže nezabudni poriadne dýchať, piť v ten deň dostatok tekutín, ak piješ kávu alebo čierny čaj, daj si na zvýšenie tlaku, ak budeš mať možnosť si pred aspoň sadnúť (ideálne ľahnúť) s nohami hore, tak tak sprav a aj keď sa to strašne ľahko hovorí a ťažšie robí, nestresuj sa tým už teraz, nájdi si nejakú činnosť, pri ktorej vypneš a nebudeš na to myslieť.

Držím prsty, určite ti to dobre dopadne 🍀

lindous
2. máj 2021

Alebo teda ak máš pocit, že to je skôr vysoký tlak, tak magnézium miesto tej kávy 🙂

autor
2. máj 2021

@lindous Ďakujem

hennyinnsbruck
2. máj 2021

Moc asi nepomôžem.. Ale nemysli nato a teš sa na prezentáciu.. Nepomôže to trochu ?
Ja som bola naposledy v škole pred 17rokmi a teraz v marci ako skoro 37 ročná na skúške z nj. Ako sme začali som myslela ze mi srdce vyskočí z hrude a ruky sa mi klepali ale po asi Minute to bolo preč 🙏

janinah
2. máj 2021

Hovor to nejakému konkretnemu človeku,len jednému...alebo si tam predstav sedieť niekoho blízkeho a hovor to len jemu.

grace55
2. máj 2021

Na zaciatok sa usmej, aj nasilu, uvolni ti to tvar, budes sympatickejsie posobit a publikum to uvita. Zaroven vysles mozgu signal, ze situacia je ok.Pomoze, ak sa nesustredis na seba, ale na nich, napriklad, v tom, co sa v tvojej prezentacii mozu dozvediet, predstavuj si, ze ich ides obohatit... Vraj pomaha aj predstava publika na wecku a pod. Strach zo zlyhania je otras, mne sa pri velkych prezentaciach zvykol triast na zaciatku hlas, ale uz sa mi to nestava, je to cvik. Drzim palce!

andreatytler
2. máj 2021

Mne sa tak trasie hlas ked mam hovorit pred publikom, ze je to trapne aj tym ludom ma pocuvat a este dostane aj taky cudny ton a preskakuje mi... no hroza. U mna nic nepomohlo, vyhybam sa tomu ako cert svetenej vode.
Zevraj pomoze ak si predstavis publikum nahe a moja kolegina si dala pred prezentaciou stamprlik a to ju uvolnilo. Ja alkohol neznasam a tiez neznasam ked sa nim riesia problemy ale ak nemas prezetaciu kady tyzden, mozno to pomoze.

sasitimi17
3. máj 2021

Odporúčam knihu - pobozkajte žabu
Áno viem divný názov ale je super

terina25
3. máj 2021

Ja zase ,ak mam tremu ,tak som cervena😊☺️je to hrozne. Mam to od detstva a zial, nezmenilo sa to vobec

vulka
3. máj 2021

A koľkokrát si si už tú prezentáciu precvičila pred mužom, kamarátom, susedou, kámoškou? Ani raz? Tak si to rýchlo vyskúšaj.

autor
3. máj 2021

@vulka To je iné.Máš tam jedného človeka a nie veľké publikum. To mi nepomôže.

autor
3. máj 2021

@terina25 U mňa to by bolo najmenej, že sa červenám. Pod rúškom nevidieť teraz. 😁

autor
3. máj 2021

@andreatytler No veď! To však nie je práve najlepšie. Môžeš dopadnúť ako ja. Proste príde situácia, že sa tomu "nemôžeš" vyhnúť sa. Proste musíš sa "ukázať", keď chceš vyšší plat napríklad.

autor
3. máj 2021

@janinah To je dobrá rada, Ďakujem.

autor
3. máj 2021

@hennyinnsbruck Áno, ani ja neviem ako som robila skúšky na VŠ už. Som o rok staršia od teba a škola bola už dávno. Ja mám tiež strach. A budem hovoriť po anglicky. A nakoniec mi bude dávať publikum otázky. A z toho som najviac asi pototo. Či im budem rozumieť ... odpovedať ...

vulka
3. máj 2021

Mýliš sa. Venujem sa profesne aj takýmto aktivitám a je to veľmi dobrý tréning(keď si to človek vyskúša pred niekým cudzím )

hennyinnsbruck
3. máj 2021

Das to neboj...🤗

Ja ako som skúšku robila.. Vravim môjmu ústnu časť som do.rbkala, už som šla robiť nový termín. Bola som v tom na 100% že som to nedala..
Keď som nervózna mam pocit ze rozpravam nezmysly 🙈ešte mi vraví počkaj na výsledky...
Tak som trpela celé 3 týždne. A vieš čo?
Zo 100 bodov som mala 97.😊 Som myslela ze zle vidím 😂😂😂

autor
3. máj 2021

@hennyinnsbruck Gratulujem 👍👍👍💪

autor
3. máj 2021

@vulka Veď vyskúšať môžem.

luccija
3. máj 2021

@hennyinnsbruck si sa vyhecovala k super výsledku.Som taká istá stresujem dopredu, nespím a, keď príde deň D tak v pohode

hennyinnsbruck
3. máj 2021

Ďakujem anonym 😊

hennyinnsbruck
3. máj 2021

@luccija veru 🙈🙈🙈😂😂😂